Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:31:27

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ενα Ταμείο για όλους

«... Η δική μας η μεταρρύθμιση κάνει κάτι που ποτέ δεν τολμήσατε να κάνετε εσείς. Εφαρμόζει κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενοποιήσεις κάνατε και εσείς. Τι ενοποιήσεις ήταν αυτές; Ποτέμκιν!

Στο ΙΚΑ ενοποιούσατε τα ταμεία και κρατούσατε τους κανόνες απονομής των συντάξεών τους! Πρόσοψη ενοποιούσατε και γι' αυτόν τον λόγο το ΙΚΑ σήμερα δίνει εννιακόσιες τριάντα διαφορετικές συντάξεις. Μεταρρυθμίσεις ήταν αυτές σαν αυτές που άκουσα να αναφέρει ο κ. Λεβέντης.

Εμείς αντίθετα θέλουμε ένα Ταμείο, όχι γιατί έχουμε μια ιδιαίτερη προσήλωση σ' αυτή την οργανωτική μορφή, αλλά γιατί θέλουμε ενιαίους κανόνες ισότητας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες. Θέλουμε, από τον νέο που θα κόψει το πρώτο φύλο στο μπλοκάκι του μέχρι τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όλοι οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι για πρώτη φορά να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από το κράτος, να μην υπάρχουν μερικοί Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους, να μην υπάρχουν μερικοί προνομιούχοι και μερικοί που δεν θα έχουν ασφαλιστική προστασία.

Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έχουμε επιλέξει ενιαίους κανόνες και για τις εισφορές και για τις παροχές, απλούς κανόνες που θα εφαρμοστούν. Τι λέμε για τις εισφορές για την κύρια σύνταξη; Ο καθένας στο πραγματικό του εισόδημα 20%, ο κανόνας που υπάρχει για τους μισθωτούς. Γιατί οι μισθωτοί να είναι αυτοί που θα σέρνουν πάντα μόνοι τους το κάρο; Γιατί δεν είναι λογικό να υπολογίζουμε αυτή την επιβάρυνση στο πραγματικό εισόδημα όλων των ανθρώπων όπως την υπολογίζουμε στους μισθωτούς;

Εξίσου οι ίδιοι κανόνες να υπάρχουν, ίδιοι και όλους, για την απονομή των συντάξεων, στο εισόδημα που θα έχει κανείς στον εργασιακό του βίο, με ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους, που θα βοηθάει πιο πολύ τους αδύναμους –θα έρθω σ' αυτό, όταν θα σας μιλήσω για την κοινωνική δικαιοσύνη-, αλλά που θα είναι ίδιο για όλους και φυσικά τα χρόνια που έχει κανείς εισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα.

Επίσης, το σύστημά μας χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη. Ακριβώς γι' αυτό η μεταρρύθμισή μας δεν μοιάζει με την απόπειρα μεταρρύθμισης Γιαννίτση-Σπράου. Ο εξορθολογισμός δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται από κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των αδύναμων.

Πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη; Αυτοί που είναι τώρα έξω από την αγορά εργασίας, όχι επειδή είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά επειδή έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, αυτοί, τα παιδιά που είναι στις ατυπικές μορφές απασχόλησης, να μπορούν να πάρουν σύνταξη. Και τι έχουμε προβλέψει σαν μηχανισμό αναδιανομής; Καταρχήν έναν νέο θεσμό –και θα σας πω μετά γιατί είναι νέος- τον θεσμό της εθνικής σύνταξης.

Δεν είναι η βασική σύνταξη του ν.3863, γιατί αυτός ήταν ένας τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, που ούτως ή άλλως δινόταν. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία, που είναι ο βασικός τρόπος αναδιανομής, και θα δίνεται σε όλους όσους έχουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, ο μηχανισμός που προβλέψαμε για τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι έτσι φτιαγμένος που να βοηθά τους πιο αδύναμους. Όποιος Έλληνας –και σήμερα είναι η μεγάλη πλειονότητα- έχει εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα και κάτω είναι κερδισμένος και από τις συντάξεις που θα πάρει και σε σχέση με τις εισφορές που θα δώσει.

Μας κατηγορείτε επειδή παίρνουμε ειδικά μέτρα για τους νέους επιστήμονες και για τους αδύναμους. Μας είπατε ότι αυτό είναι αντίθετο στη δημιουργία. Έχετε αντιληφθεί το βάρος της προσβολής προς την πιο μορφωμένη, την πιο καλλιεργημένη, την πιο προικισμένη γενιά νέων Ελλήνων, που είναι ταυτόχρονα και η πιο αδικημένη, αυτή που από τη χρυσή φούσκα των γονιών έπεσε στα λασπόνερα της κρίσης;

Λέτε, λοιπόν, ότι η δημιουργικότητα είναι αυτή που λείπει στα μπλοκάκια των πεντακοσίων ή στα μάστερ και τα διδακτορικά που έρχονται από το Παρίσι και το Λονδίνο και είναι τυχερά αν βρουν 1.000 ευρώ μισθό και ότι αντίθετα η δημιουργικότητα είναι αυτή που τρέχει από τα αυτιά των αφεντικών τους. Γιατί αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης δικηγορικής εταιρείας πληρώνει ακριβώς τα ίδια ασφάλιστρα, την ίδια ασφαλιστική υποχρέωση με αυτόν που δουλεύει για αυτόν σαν δούλος με το μπλοκάκι των 500 ευρώ.

Αυτό είναι δικαιοσύνη; Είναι δικαιοσύνη αυτοί που βγάζουν μέχρι 10.000 ευρώ να δίνουν 5.000 ευρώ, δηλαδή το 50% του εισοδήματός τους και άλλοι που έχουν 60.000 ευρώ εισόδημα, να δίνουν το 4%, το 5% ή το 7%;

Και είναι αδικία να υπολογίζουμε την εισφορά στο πραγματικό εισόδημα; Εκεί είναι η αδικία; Δεν θέλετε να υπάρχει μια προστασία των αδύναμων στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας; Αυτό είναι ταξικό μίσος; Εμείς το λέμε κοινωνική δικαιοσύνη και το Σύνταγμά μας στο άρθρο 25 προβλέπει την υποχρέωση της κοινωνικής αλληλεγγύης...»

(Απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή για το Ασφαλιστικό)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline