Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  12:35:05

Νίκος Αθηναίος: Ελλάδα-Τουρκία-Ισραήλ-Κύπρος: Τα νέα δεδομένα σε ένα περίπλοκο πρόβλημα

Σχέσεις Ελλάδος με Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Ο εξωτερικός προσανατολισμός της χώρας σπουδαιότερος του οικονομικού προβλήματος.

 

Πύκνωσαν οι επίσημες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ τελευταία. Χθες οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Ισραήλ και υπέγραψαν διάφορες διμερείς συμφωνίες. Προχθές οι υπουργοί Αμύνης των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν θέματα αμυντικής συνεργασίας και την ισλαμική τρομοκρατική απειλή. Ο κ. Πάνος Καμένος είπε μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι πετρέλαιο διακινείται από «την Daesh από τους τρομοκράτες μέσω Τουρκίας χρηματοδοτώντας την τρομοκρατία». Οι Ισραηλινοί φόβοι για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον τους σε ολόκληρη την Ευρώπη όχι μόνο εναντίον της χώρας τους έχουν μεγαλώσει εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Χωρίς αμφιβολία το μεγάλο άνοιγμα μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης στην Ευρώπη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Ισραήλ είναι πρωτόγνωρο για την ευρωπαϊκή αριστερά. Το άνοιγμα αυτό έχει δύο όψεις, το οικονομικό και το γεωπολιτικό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση οικονομικά και έχει ανάγκη από ρευστό. Η αναζήτηση πηγών που θα της δώσουν οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας. Και τέτοιες είναι ο τουρισμός, και ίσως η ενέργεια.

Η ελπίδα όμως ότι η συνεργασία των δύο χωρών μαζί με την Κύπρο θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν και στα ενεργειακά σκοντάφτει στην αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και στις ολοένα και στενότερες σχέσεις που αναπτύσσουν Ισραήλ και Τουρκία. Το φυσικό αέριο που θα γίνει αξιοποιήσιμο στην Κύπρο δε μπορεί να μεταφερθεί μέσω Ισραήλ και Λιβάνου στην Τουρκία γιατί δεν υπάρχει οριοθέτηση και αναγνώριση των χωρικών υδάτων Ισραήλ και Λιβάνου. Ούτε μπορούν τα κυπριακά ενεργειακά αποθέματα να περάσουν από την κυπριακή ΑΟΖ μέσω Τουρκίας από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. Ακόμα και αν φυσικό αέριο από Ισραήλ και Κύπρο υγροποιηθεί στην Κύπρο για να μεταφερθεί με πλοία στην Ελλάδα ή την Ευρώπη θα ξεσηκωθούν οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή, η Τουρκία. Πρέπει να προηγηθεί η επίλυση του κυπριακού . Το κλίμα που είναι στραβό το τρώει το προσφυγικό και ή άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά ο φυσικός σύμμαχος της Ελλάδος στην περιοχή είναι η Τουρκία με την οποία ανήκει στην ίδια δυτική συμμαχία το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανήκει επίσης στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Η Ελληνική κυβέρνηση ίσως πιστεύει ότι μπορεί να εισαγάγει το Ισραήλ σφήνα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Το Ισραήλ πιστεύει ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Τουρκία μπορούν να συνυπάρξουν. Ο χρόνος θα δείξει πόσο στέρεες είναι αυτές οι συμμαχίες. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδος ένα πρόσθετο ερώτημα είναι πώς θα αντισταθμιστούν οι σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα με τους Παλαιστινίους;

Είναι καλό να έχουμε διπλωματικές σχέσεις με όλους και να μην αποκλείουμε κανέναν. Αλλά υπάρχουν και προτεραιότητες στη ζωή. Το Τουρκικό γεωπολιτικό κενό θα εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα αν επικρατήσει αναρχία στην Τουρκία. Η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που αρχίζει και τελειώνει η Δύση. Θα πρέπει να μη δίνει την εντύπωση ότι μπατάρει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline