Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:16:01

Ολγα Κεφαλογιάννη: Τα νέα δύσκολα είναι για όλους

Συζητάμε σήμερα μέσα σε μια βροχή από τροπολογίες, που δημιουργούν μια χαοτική κοινοβουλευτική κατάσταση σε μια διαδικασία που υποβαθμίζει -με δική σας ευθύνη- ακόμα περισσότερο τον κοινοβουλευτισμό μας, το σχέδιο νόμου για το ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και τις ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος.

Πρόκειται για μια πραγματική φορολογική λαιμητόμο, μια χαοτική συρραφή άδικων εισπρακτικών μέτρων, ένα συνονθύλευμα άμεσων ή έμμεσων φόρων, που δημιουργούν ένα πρωτοφανές ασφυκτικό φορολογικό πλαίσιο που στραγγαλίζει τους Έλληνες πολίτες και δυστυχώς δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα που μειώνει τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 855 εκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 385 εκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Αυτά τα νούμερα είναι η μόνη απάντηση στις προπαγανδιστικές ακροβασίες του αρμόδιου Υπουργού και του Πρωθυπουργού ότι δήθεν δεν κόβονται οι συντάξεις.

Από την προεκλογική υπόσχεση της δέκατης τρίτης σύνταξης περάσαμε στην άδικη και ατελή ψευδομεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ουσιαστικά στη δημιουργία ενός δεύτερου παράλληλου φορολογικού συστήματος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα που ο μοναδικός του σκοπός είναι να μπαλώσει δημοσιονομικές τρύπες.

Κανένα πρόβλημα δεν λύνει και προφανώς δεν συνιστά καμμία μεταρρύθμιση, διότι δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και δεν πιστεύω να το πιστεύετε και εσείς ότι είναι μεταρρύθμιση η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τριακόσιους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους ούτε φυσικά η αποδυνάμωση των ευπαθών ομάδων με την μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας.

Γι' αυτό και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα κληθούμε και πάλι και μάλιστα σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ζήτημα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Το τίμημα του λαϊκισμού, το τίμημα της δικής σας αδυναμίας θα είναι δυσβάστακτο για όλους.
Η ευθύνη σας για το αδιέξοδο του ασφαλιστικού συστήματος είτε ως Αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια και το ρεσιτάλ λαϊκισμού σας που καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης είτε σήμερα ως Κυβέρνηση είναι τεράστια, είναι ιστορικής σημασίας και είναι καθοριστική για το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πολυνομοσχέδιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ρήξη των γενεών και δεν έχει καμμία σχέση με την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Γεννά αδικίες για τους σημερινούς εργαζόμενους και αυριανούς συνταξιούχους, καθώς προβλέπει μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ τιμωρεί τους εργαζόμενους που εργάζονται περισσότερο από είκοσι πέντε έτη. Μιλάμε για ένα απολύτως αντιαναπτυξιακό σχέδιο, καθώς πλήττει τα παραγωγικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους αγρότες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η τροφοδότηση της ανεργίας και της φοροαποφυγής, καθώς το βάρος των υποχρεώσεων προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπερβαίνει το 60% του εισοδήματος. Τα δε χαμηλότερα ασφάλιστρα στους νέους επιστήμονες για την πρώτη πενταετία αποτελούν μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς η διαφορά που θα προκύψει θα καταβληθεί εντόκως κατά την έκδοση της σύνταξης ή και πιο νωρίς ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα. Αυτή είναι η υποτιθέμενη μεγάλη στήριξή σας στους νέους επιστήμονες: χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα καταβάλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές στις περιπτώσεις της παράλληλης απασχόλησης.

Όμως και στο κομμάτι των αγροτών το νομοσχέδιο ακυρώνει στην πράξη τις προ διμήνου εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται. Την 1/1/2017 οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται. Οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές που θα συνδέονται με το εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό και θα αυξάνονται κλιμακωτά. Παράλληλα, καταργείται ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών ο ΟΓΑ και εδώ η Κυβέρνηση φαίνεται ανακόλουθη και αφερέγγυα. Ο αγροτικός κόσμος έπεσε και αυτός θύμα μιας κυβέρνησης που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες χωρίς καμμία ντροπή.
Κύριε Υπουργέ, στην τροπολογία για την φορολόγηση των ενισχύσεων δεν αναφέρεται η εξαίρεση της εξισωτικής που αφορά το πιο μειονεκτικό κομμάτι του αγροτικού κόσμου, τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως επίσης και η εξαίρεση των επενδυτικών και αναπτυξιακών ενισχύσεων του δεύτερου πυλώνα. Θα έλεγα ότι πρέπει να το δείτε αυτό, κύριε Υπουργέ και ενδεχομένως να το καλύψετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με το φορολογικό μέρος του νομοσχεδίου, οι επιβαρύνσεις αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Εφαρμόζεται ενιαία κλίμακα φορολόγησης για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα. Το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ μειώνεται με χθεσινοβραδινή τροπολογία στα 8.636 ευρώ για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
Οι μισθωτοί των 600 ευρώ για πρώτη φορά με αριστερή κυβέρνηση θα πληρώνουν φόρο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα άνω των 32.000 ευρώ θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο από 350 ευρώ έως και 8.851 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις από τις εισφορές για την κύρια σύνταξη που συνδέονται πλέον με το εισόδημα.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση ενός φυσικού προσώπου, ελεύθερου επαγγελματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την φορολογική επιβάρυνση μιας εταιρείας.

Με χθεσινή σας τροπολογία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν συντελεστεί 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ, πλέον θα φορολογούνται με 29%. Μιλάμε πλέον για την απόλυτη φορολογική καταιγίδα που θα πλήξει με τρόπο βίαιο όλα τα νοικοκυριά, όλους τους Έλληνες επαγγελματίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα βρίσκεται και πάλι σε οριακό σημείο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγείται σε μια ακόμα αποτυχημένη διαπραγμάτευση, διότι μόνο αποτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί μια διαπραγμάτευση που διαρκεί τόσο καιρό και τελικά φέρνει αυτά τα αποτελέσματα.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, κύριε Τσακαλώτε, καήκαμε, γιατί βρισκόμαστε στο Μάιο χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά ψεύτικες. Από το ύψος του αφορολόγητου μέχρι τις περικοπές των συντάξεων τίποτα απ' όσα έχετε πει δεν ισχύει. Είστε πλήρως αναξιόπιστοι και η Ελλάδα, δυστυχώς, βουλιάζει σε αυτήν την αναξιοπιστία.

Η κατεδάφιση δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Διατρέχει πλέον όλες τις πλευρές της ελληνικής κοινωνίας. Ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει γιατί η χώρα μπήκε ξανά σε ύφεση. Η Ελλάδα μέσα σ' αυτό το περιβάλλον γυρίζει πίσω πολλές δεκαετίες. Και έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε μια κυβέρνηση που είναι βαθιά αντιμεταρρυθμιστική, αντιαναπτυξιακή, μια κυβέρνηση που επαναφέρει τη χώρα σε ένα χρεοκοπημένο παρελθόν, που στραγγαλίζει τη δημιουργικότητα, πνίγει κάθε τι παραγωγικό, προσοδοφόρο και υγιές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτήν την Κυβέρνηση εμφανίζονται η μία μετά την άλλη όλες οι παθογένειες του παρελθόντος. Ενσαρκώνεται και εκφράζεται ό,τι πιο συντηρητικό, ό,τι πιο αμοραλιστικό πολιτικά έχει εμφανιστεί στη μεταπολίτευση.
Η ελαστική σας συνείδηση ψηφίζει και υπηρετεί τυφλά, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, το μόνο σας στόχο που είναι η παραμονή σας στην εξουσία. Αυτό σας ενώνει, αυτά σας συντηρεί. Όσο πιο γρήγορα αποχωρήσετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

(Η νομικός Όλγα Κεφαλογιάννη είναι πρώην υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Αθηνών της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline