Σάββατο 20 Απριλίου 2024  16:12:30

Λιάνα Κανέλλη: Αριστερά των λόρδων

Ο επίσημος εορτασμός για την Εργατική Πρωτομαγιά κατάπιε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη. Σήμερα γιορτάζουν οι μάνες. Είναι από τις ελάχιστες παγκόσμιες μέρες που πρέπει κάποιος να το θυμάται και που αξίζει τον κόπο να το θυμάται, γιατί οι μάνες και οι γυναίκες, μαζί με τους νέους και τα παιδιά, είναι τα θύματα της κυρίαρχης πολιτικής.


Άκουσα μία συνάδελφο από τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για τρίτο μνημόνιο. Μέχρι τώρα έχουμε χάσει κάθε αίσθηση λογικής. Είχε δίκιο η Παπαρήγα χθες όταν σας είπε ότι αποκαλυφθήκατε. Είσαστε οι ίδιοι που χαρακτηρίζατε τα γεγονότα του 2008 «δεκεμβριανά». Και τώρα με τη διαπραγμάτευση ενσωματωμένης Αριστεράς μέσα στο σύστημα, με αποδοχή όλων όσων έχουν προσυμβεί, συζητάτε το αν θα τραβήξετε με αριστερό χέρι ή με δεξί χέρι το σωληνάκι από τους εργαζόμενους που είναι ήδη στην εντατική με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και καπάκι το τρίτο.

Αυτό συζητάτε αυτή τη στιγμή και το συζητάτε με έναν τρόπο και με ένα λεξιλόγιο, το οποίο σας καθιστά Αριστερά λόρδων. Είσαστε λόρδοι. Μιλάτε για τη λόρδα των υπολοίπων ως λόρδοι. Και απευθύνεστε μονίμως στα κόμματα των προηγούμενων μνημονίων έχοντας προβλήματα διαδοχής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Γι' αυτό ασχολείστε. Με το χρώμα των κομπλιμέντων της Λαγκάρντ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έχετε καθαρά την ίδια βασιλική, αιμάτινη διαδοχή στα μνημόνιο.

Δεν έχετε καλύτερο μνημόνιο. Έχετε ένα τρίτο μνημόνιο. Δεν έχετε αληθές λεξιλόγιο, γιατί είσαστε οι ίδιοι που το «Όχι» το κάνατε «Ναι». Δεν μιλάτε για μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα γίνει καλύτερη και χειρότερη. Μιλάτε γι' αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτές τις εργασιακές σχέσεις και μιλάτε για ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για ασφαλιστικές κρατήσεις και μειώσεις και αυξήσεις, όπου όλοι θα σωθούν από εσάς, αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Είναι στο δρόμο και δεν το καταλαβαίνουν. Οι κομμουνιστές δεν ξέρουν να διαβάζουνε μαθηματικά. Το ακούσαμε χθες εδώ. Δεν ξέρουνε και κάνουν λάθος υπολογισμό. Είναι όλα γραμμένα. Είστε περήφανοι.

Πετάξατε λευκή πετσέτα, με συγχωρείτε χρωματιστά μαντηλάκια, στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έρχεστε εδώ και μιλάτε σε ένα επίπεδο, κάτι για μύγες, κάτι για τσε-τσε, κάτι για τούτα. Μπερδέψατε τον Τσε με την τσε-τσε, τη μύγα. Αυτό κάνατε.
Και έρχεστε εδώ και το παίζετε σωτήρες, αριστεροί που δεν σας καταλαβαίνει κανένας και λέτε τι σας λένε οι εφημερίδες; Μόλις σας πουν κομμουνιστές κολακεύεστε, μόλις σας πουν νέο-σταλινικούς κοιτάτε κατά δώθε, τάχα μου δήθεν.

Και κάνετε αναλογιστικές μελέτες επί ποίου πράγματος; Κάνετε τα εξής βασικά με αυτό το νομοσχέδιο -και είναι τραγικά: Αποδεχτήκατε την κατώτατη τάξη των εργαζομένων, όπως τη διαμόρφωσαν οι προηγούμενοι. Και δεν έχετε το κουράγιο να πείτε ότι η πρώτη θέση ενός κόμματος που θέλει περίπου να μοιάζει αριστερό, θα ήταν να ζητάει αποκατάσταση των απωλειών και να αρχίσει τη συζήτηση πρώτα από την αποκατάσταση των απωλειών, την επιστροφή των αποθεματικών, να γυρίσουν τα λεφτά και να αρχίσουμε να συζητάμε.

Έρχεστε εδώ, ήλθε ο Υπουργός και μιλάει για την δέκατη τρίτη σύνταξη και για τα όρια λέγοντας «αυτά τα λέγαμε τον Γενάρη»; Ήλθε και ο Σεπτέμβρης, ήλθαν και οι εκλογές του Οκτωβρίου.

Λέτε και ένα άλλο ψέμα. Λέτε ότι είσαστε Κυβέρνηση της Αριστεράς, ομολογώντας τι; Δεν είσαστε Συγκυβέρνηση; Είσαστε Κυβέρνηση; Δεν είσαστε Συγκυβέρνηση; Μ' αυτό το υπαρκτό, άθλιο, οποιοδήποτε σύστημα, έχετε πλειοψηφία χωρίς τον Καμμένο και χωρίς τους ΑΝΕΛ; Παρουσιάζετε ως επαναστατική, ηρωική διαδικασία το ότι διαπραγματεύεστε με το κουαρτέτο που ήταν τρόικα, για το τρίτο μνημόνιο που δεν είναι το δεύτερο και δεν είναι το πρώτο, για ένα ύψος ποσού που δεν ήταν εκείνο, ήταν το άλλο, με τελικό αποτέλεσμα να κάνετε το χειρότερο που μπορούσε να κάνει ένα κόμμα -που δεν θα το τολμούσε- της Δεξιάς. Ούτε και της Δεξιάς, της άκρας Δεξιάς.

Στέλνετε το κίνημα πίσω. Λέτε στο κίνημα ότι δεν έχει λόγο να βγει στο δρόμο. Κάνετε εσείς με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία την επανάσταση για λογαριασμό του. Τα πέντε ψίχουλα γίνονται οκτώ. Να καθίσουν σπίτια τους, να κάνουν διαπραγμάτευση όπως την έκανε η ΓΣΕΕ για μισό κουλούρι.
Είσαστε διάδοχοι μιας άθλιας κατάστασης. Την πάτε ένα βήμα παραπέρα. Στην εντατική θα στείλετε ή θα προσπαθήσετε να στείλετε ή το κάνετε, γιατί αλλιώς δεν θα πάρετε εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Τράπεζα. Δεν θα έλθουν επενδυτές εδώ.

Λέγατε χτες ότι είναι ηρωικό να κάνετε εξισορρόπηση της βεβαιότητας που πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός με τη βεβαιότητα που έχουν οι επενδυτές. Πήρατε τον λαό και τους επενδυτές και βγάλατε μια εξίσωση και είπατε ότι πρέπει να είναι όλοι σίγουροι για να υπάρχει δουλειά. Δηλαδή, ο επενδυτής που θα έλθει εδώ, θα έλθει από αριστερή καλοσύνη. Έχει αριστερές, καλές επενδύσεις που θα έλθουν εδώ. Θα ανοίξουν καλά οι Σκουριές. Έχει σκουριά κακιά που δεν πιάνει στα μάρμαρα και έχει καλή, αριστερή, που τα αλλάζει χρώμα.

Αυτά κάνατε και επιτρέψατε στο θράσος αλλονών να είναι εδώ μέσα σήμερα και να μιλούν για το θράσος των υπολοίπων.
Θυμούμενη την Εργατική Πρωτομαγιά, θυμούμενη όμως και τη γιορτή της μάνας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι
η μάνα του Φύσσα αυτή τη στιγμή ίσως δικαιούται ένα γαρύφαλλο παραπάνω γιατί το παιδί της θα το αγκαλιάσει στον τάφο κι εμείς έχουμε το θράσος να μιλάμε εδώ σήμερα για ορισμένα πράγματα τα οποία αφορούν στους φασίστες, αλλά κάνουμε πως δεν τους βλέπουμε. Τέτοια Αριστερά που δεν βλέπει τους φασίστες δικαιούται να μην λέγεται Αριστερά.

(Η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη είναι βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline