Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:47:48

Φουντώνει ο διχασμός και πολιτικός εμφύλιος στα Σκόπια. Απομονωμένος ο εθνικιστής ηγέτης Γκρουέφκσι κατηγορείται για εκλογές βίας και νοθείας στις 5 Ιουνίου. Απέχουν όλα τα κόμματα, εκτός από δικό του. Κύριο

Αδιάλλακτος και αυταρχικός φέρεται, ωστόσο, αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκλογές παρά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις.

Του Νίκου Αθηναίου

Αποφασισμένος να διεξάγει τις εκλογές της 5ης Ιουνίου είναι ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κ. Νικόλα Γκρουέφσκι παρά τις αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας και των άλλων πολιτικών κομμάτων της χώρας του, όπως δήλωσε στο AFP.

Το συντηρητικό κόμμα του κ. Γκρουέφσκι το VRMO-DPMNE είναι το μόνο που κατεβάζει υποψηφίους στις εκλογές. «Γενικά, η διεθνής κοινότητα δεν θέλει εκλογές, αλλά ουδείς προσκόμισε κάποια συνταγματική πρόταση που να εξηγεί γιατί δεν πρέπει να γίνουν εκλογές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρουέφσκι.
Το κοινοβούλιο των Σκοπίων διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ προκειμένου να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις και στην πολιτική κρίση που προήλθε ύστερα από αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις με αδιαφανείς μεθόδους του Σκοπιανού Πρωθυπουργού στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι είναι ένας διεφθαρμένος πολιτικός ο οποίος δε σέβεται την ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Πάντως, δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα στις προτιμήσεις των Σκοπιανών.

Ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως, κ. Ζόραν Ζάεφ, του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, δήλωσε στο AFP ότι πιστεύει ότι δεν θα γίνουν εκλογές έως ότου επικρατήσουν «πιο δίκαιες» συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας. Ο κ. Ζάεφ ήταν αυτός που αποκάλυψε με στοιχεία – τα οποία ο Γκρουέφσκι θεωρεί πλαστά – ότι ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες 20.000 Σκοπιανών, μεταξύ των οποίων ήταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Η κρίση επιδεινώθηκε όταν τον περασμένο μήνα ο Σκοπιανός Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέστειλε περαιτέρω έρευνα για 50 κρατικούς αξιωματούχος που εμπλέκονται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, και στη συνέχεια ο πολιτικός του φίλος κ. Γκρουέφσκι τους έδωσε χάρη.

Σήμερα τα Σκόπια, που είναι εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν διπλή κρίση: Την εσωτερική αναταραχή και τη φύλαξη των συνόρων τους με την Ελλάδα όπου βρίσκονται καθηλωμένοι χιλιάδες μετανάστες. «Η χώρα μου δυσκολεύεται να χρηματοδοτεί τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα, και κάθε ημέρα που περνάει αυτό χειροτερεύει», λέει στους διεθνείς συνομιλητές του ο κ. Γκρουέφσκι.
Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια, γνωστές ως «η έγχρωμη επανάσταση» συνεχίζονται και χιλιάδες διαδηλωτές καθημερινά πετάνε μπογιές σε κυβερνητικά κτίρια αντιδρώντας στο «γκρι» που έχει επιβληθεί στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το μποϋκοτάζ από τα υπόλοιπα κόμματα σκιάζει τις «εκλογές της αποχής» και τις κατοπινές εξελίξεις.

Δύο ακόμα κόμματα στα Σκόπια δήλωσαν προχθές ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 5ης Ιουνίου που γίνονται ύστερα από συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από την κυβέρνηση κατά πολιτικών της αντιπάλων. Έτσι ουσιαστικά μόνο το κυβερνών κόμμα θα κατέβει στις εκλογές για να ζητήσει την ψήφο του λαού.
Πρόκειται για τα αλβανικά κόμματα που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή οι αντιπρόσωποι της αλβανικής μειονότητας στη χώρα, ή το ένα τρίτο του συνολικού της πληθυσμού: Η Αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Τα κόμματα που μποϊκοτάρουν τις εκλογές ζητούν μεταξύ άλλων να γίνει ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων, και να απαλλαγούν τα ΜΜΕ από τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο.

Τα Σκόπια βρίσκονται σε διαρκή πολιτική αναταραχή από το Φεβρουάριο του 2015, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό κ. Νικόλα Γκρουέφσκι και τον επικεφαλής της αντικατασκοπείας για παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών 20.000 ατόμων επειδή η κυβέρνηση ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο δημοσιογράφων και δικαστών και να μπορεί να ελέγχει τους μηχανισμούς διεξαγωγής εκλογών.
Πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ αθώωσε 56 κυβερνητικούς επισήμους που είχαν εμπλακεί στις παρακολουθήσεις, ενέργεια που επιδείνωσε την πολιτική κρίση και πυροδότησε βίαιες μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών καθώς και διεθνείς πιέσεις να ανακαλέσει την απόφαση του.
Η ΕΕ έχει απειλήσει να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά των Σκοπίων αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να τερματίσει την εσωτερική κρίση. Ένα ερώτημα είναι αν μπορούν να γίνουν εκλογές με μόνο ένα κόμμα υποψήφιο για εκλογή ή αν οι εκλογές θα αναβληθούν.
Θορυβημένο από τις εξελίξεις στα Σκόπια, το Βερολίνο έστειλε στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη τον νέο ειδικό διαπραγματευτή για τη ΦΥΡΟΜ κ. Γιοχάνες Χάιντλ, ο οποίος είναι και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αυστρία για συνομιλίες με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα καθώς και με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ και τον Αμερικανό Πρέσβη στα Σκόπια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής Πρεσβείας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Balkan Insight, ο κ. Χάιντλ θα ζητήσει τρία πράγματα: Ανάκληση της αθώωσης τον 56, ώστε να γίνει καλύτερος δικαστικός έλεγχος για τις ευθύνες όσων κατηγορούνται για παρακολούθηση τηλεφώνων, αναβολή των εκλογών της 5ης Ιουνίου, και την προστασία της ακεραιότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θεωρείται ότι ελέγχεται από τον Γκρουέφσκι. Δεν φέρεται να υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε θεσμικό επίπεδο. Η δύσκολη πορεία προς τις εκλογές συνεχίζεται.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline