Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:53:41

Η ύπουλη συμφωνία Μπ. Μπερτολούτσι και Μάρλον Μπράντο. Χωρίς τη συναίνεση της Μαρία Σνάιντερ η ταπεινωτική, διάσημη σκηνή με το βούτυρο. Κύριο

Μεγάλη οργή μετά την αποκάλυψη του διάσημου σκηνοθέτη, για το τέχνασμα που έκανε ηθικό και κοινωνικό ράκος την 19χρονη πρωταγωνίστρια, που πέθανε τελικά ξεχασμένη και ταπεινωμένη.

Οργή έχει προκαλέσει στο Χόλιγουντ και όχι μόνο η παραδοχή του σκηνοθέτη του «Τελευταίου Τανγκό στο Παρίσι», μιας από τις πλέον ερωτικές ταινίες όλων των εποχών, Μπερνάντο Μπερτολούτσι, ότι η εμβληματική σκηνή με το βούτυρο ήταν προϊόν συνωμοσίας του ίδιου με τον Μπάρλον Μπράντο με την μόλις 19χρονη πρωταγωνίστρια να έχει άγνοια.

Η αποκάλυψη είχε γίνει από τον ιταλό σκηνοθέτη το 2013, δύο χρόνια μετά το θάνατο της Μαρία Σνάιντερ, μέσω μιας συνέντευξής του στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας, ωστόσο η κασέτα είχε πρακτικά χαθεί για να ανέβει στο YouTube πριν από λίγες ημέρες.

Εκεί ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι ομολογεί πως ο ίδιος και ο Μάρλον Μπράντο είχαν την ιδέα να προσθέσουν άλλη μια σκηνή στην ταινία, την αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη σκηνή με το βούτυρο, χωρίς να πουν τίποτε στην πρωταγωνίστρια Μαρία Σνάιντερ, ώστε «να νοιώσει τον βιασμό».

Ο σκηνοθέτης παραδέχεται πως υπήρξε απαίσιος απέναντι στην ηθοποιό γιατί δεν της είχε αποκαλύψει τι σχεδίαζαν να συμβεί την ώρα του γυρίσματος. Στη συνέχεια δηλώνει πως ήθελε να πετύχει την αντίδρασή της «ως κορίτσι και όχι ως ηθοποιό» και πως ήθελε να την κάνει να νιώσει πραγματικά ταπεινωμένη. «Νομίζω ότι μίσησε εμένα και τον Μπράντον που δεν της το είπαμε» αναφέρει και προσθέτει «Δεν ήθελα η Μαρία να ερμηνεύσει την ταπείνωση και την οργή της. Ήθελα να την νιώσει». Υπενθυμίζεται ότι την εποχή που γυρίστηκε η ταινία, η Σνάιντερ ήταν 19 ετών και ο Μπράντον 48.

Η σκηνή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και λογοκρίθηκε ενώ μερικά χρόνια αργότερα η πρωταγωνίστρια είχε εξομολογηθεί πόσο ταπεινωμένη αισθάνθηκε και ανέφερε ότι ένιωσε τη σκηνή σαν «βιασμό» από τον Μπράντον. «Ένιωσα ταπεινωμένη και ήταν σαν να με βίαζαν μαζί ο Μάρλον και ο Μπερτολούτσι. Μετά τη σκηνή, ο Μάρλον δεν με παρηγόρησε ούτε καν απολογήθηκε. Μου είπε μόνο "Μαρία, μην ανησυχείς, είναι μόνο μια ταινία. Ευτυχώς ήταν μόνο μια λήψη», είχε πει σε μια συνέντευξή της το 2007, προσθέτοντας ότι τώρα γνωρίζει πως θα έπρεπε να καλέσει αμέσως τον ατζέντη της ή τον δικηγόρο της καθώς δεν μπορείς να αναγκάσεις έναν ηθοποιό να κάνει κάτι που δεν είναι γραμμένο στο σενάριο, κάτι που όμως τότε δεν ήξερε.

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, η Σνάιντερ δεν δέχτηκε να ξανακάνει γυμνή σκηνή σε καμία από τις κινηματογραφικές ταινίες που συμμετείχε.
Οργή στα social media
Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς καλλιτέχνες να εκφράζουν την οργή τους. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Τζέσικα Τζαστέιν, η οποία δήλωσε «άρρωστη»: «Προς όλους εσάς που αγαπάτε αυτήν την ταινία - Βλέπετε ένα 19χρονο κορίτσι να βιάζεται από έναν 48χρονο άνδρα. Ο σκηνοθέτης οργάνωσε την επίθεση. Νιώθω άρρωστη».

H Έβαν Ρέιτσελ Γουντ έκανε retweet το παραπάνω σχόλιο, συμφωνώντας ουσιαστικά, ενώ ο Κρις Έβανς έγραψε: «Ουάου. Δεν θα ξαναδώ ποτέ αυτήν την ταινία, τον Μπερτολούτσι ή τον Μπράντο με τον ίδιο τρόπο. Είναι πέρα από αηδιαστικό. Αισθάνομαι οργή».

Η ηθοποιός Άννα Κέντρικ απαντώντας στο παραπάνω σχόλιο του Κρις Έβανς σχολίασε πως η ίδια η πρωταγωνίστρια το είχε αναφέρει παλαιότερα για να λάβει την απάντηση του Έβανς: «Θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή».
Πηγή: Guardian

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline