Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  12:35:30

BBC: Δεν υπάρχει χώρος για αισιοδοξία στη διαιρεμένη Τουρκία κατά το 2017. Θα βαθύνει η πολιτική και κοινωνική κρίση. Κύριο

Ως πιθανώς την πιο ταραχώδη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας χαρακτηρίζει το 2016 το BBC λόγω του «κύκλου βίας» που συγκλόνισε τη χώρα και δεν φαίνεται να τερματίζεται εύκολα.


Σε μια αποτίμηση της κατάστασης στην τουρκική επικράτεια από τον ανταποκριτή του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου σημειώνεται ότι κατά τη χρονιά που κλείνει πραγματοποιήθηκαν 22 τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα από κουρδικές οργανώσεις και από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, στοιχίζοντας τις ζωές 360 ανθρώπων.

Περιγράφοντας το δράμα της μητέρας ενός εκ των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας και τις προσευχές της για ειρήνη στην Τουρκία, ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι οι εκκλήσεις της είναι «μάταιες».

«Καθώς η Τουρκία έχει αναμιχθεί ακόμα περισσότερο στον συριακό πόλεμο, πραγματοποιώντας επιχείρηση εδάφους φέτος, είναι εξαιρετικά ευάλωτη», σημειώνει ο Μαρκ Λόουεν του BBC.

Παραθέτει στοιχεία από τη Διεθνή Ομάδα Κρίσης που αναφέρουν ότι από την επανέναρξη των εχθροπραξιών με το PKK από το 2015 και μετά 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 500.000 έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η αδερφή μαχήτριας του PKK που σκοτώθηκε σε μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις απορρίπτει τον χαρακτηρισμό της «τρομοκρατικής οργάνωσης» για τους Κούρδους ενόπλους, αντιτείνοντας ότι «αν υπάρχει τρομοκρατία στην Τουρκία, είναι κρατική τρομοκρατία εναντίον του λαού... το καθεστώς έχει αίμα στα χέρια του».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το κλίμα ανασφάλειας στην Τουρκία αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για το γεγονός που σημάδεψε το 2016, δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Γίνεται αναφορά στις κατηγορίες κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν και στις συλλήψεις ή απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το κίνημά του.

Ένας δικηγόρος που εισάκουσε το κάλεσμα του Προέδρου Ερντογάν προς τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αποτρέψει το πραξικόπημα αλλά τώρα ανησυχεί από τα όσα βλέπει να κάνει ο ηγέτης της χώρας, λέει στο BBC: «Αν το πραξικόπημα είχε επιτύχει θα ήταν πολύ χειρότερα. Αλλά έχω φίλους στη φυλακή που δεν έχουν σχέση με τον Γκιουλέν. Υπήρξε μία απόπειρα να κλαπούν οι ζωές μας εκείνη τη νύχτα. Αλλά σε μια μικρότερη κλίμακα αντιμετωπίζουμε την ίδια απόπειρα και τώρα, καθώς διαβρώνεται το κράτος δικαίου».

Κλείνοντας την ανταπόκρισή του, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Καμία αφορμή για αισιοδοξία στη διαιρεμένη Τουρκία», ο δημοσιογράφος του BBC σχολιάζει ότι η Τουρκία είναι ένα έθνος που αψηφά τις δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα είναι ανήσυχο και διαιρεμένο.

«Το 2017 ο Πρόεδρος Ερντογάν θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει τις εξουσίες του μέσω συνταγματικών αλλαγών. Υποστηρίζει ότι αυτό θα φέρει σταθερότητα, αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα βαθύνει την πόλωση και τη σύγκρουση. Το 2016 έχει εξουθενώσει την Τουρκία. Και η αισιοδοξία για το επόμενο έτος είναι οδυνηρά δύσκολο να βρεθεί», καταλήγει η ανταπόκριση του BBC.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline