Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:33:50

Σαράντα χρόνια ζωής συμπληρώνει το Star Wars

Ο Πόλεμος των Άστρων συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής. Η 25η Μαΐου του 1977 θα έμενε στην ιστορία του κινηματογράφου ως η ημέρα που θα έκανε την προβολή της το τέταρτο επεισόδιο της θρυλικής πρώτης τριλογίας, το A New Hope.

Τον Μάιο του 1977 σχεδόν κανείς δεν φανταζόταν ότι αυτή η ταινία με το «παιδικό» όπως πολλοί το χαρακτήρισαν σενάριο και τα αστεία -για τα σημερινά δεδομένα- ειδικά εφέ θα γινόταν μια από τις πιο λατρεμένες σειρές ταινιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αντλώντας έμπνευση από τις ταινίες με σαμουράι, ο Τζορτζ Λούκας θέλησε να δημιουργήσει μία διαστημική όπερα που να επικεντρώνεται στην ιστορία μιας οικογένειας: τους Σκάιγουοκερ.

Ούτε ο ίδιος ο δημιουργός δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δύναμη που επρόκειτο να έχει η ταινία του τα επόμενα χρόνια, τα σίκουελ και τα πρίκουελ που θα ακολουθούσαν, τα χιλιάδες προϊόντα (που θα έχτιζαν την περιουσία του καθώς ο Λούκας ήταν αρκετά διορατικός ώστε να καταλάβει ότι σύντομα χαρακτήρες της ταινίας του θα κοσμούσαν κάθε παιδικό –και όχι μόνο- δωμάτιο), τις εκδηλώσεις λατρείας που θα τη συνόδευαν.

Μπορεί η 25η Μαΐου να είναι η ημερομηνία όπου η ταινία συμπληρώνει 40 χρόνια, ωστόσο η 4η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η επίσημη Ημέρα Star Wars.

H Ημέρα βασίζεται στη φράση «May the Fourth», η οποία αποτελεί λογοπαίγνιο του May the Force be with you - Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σου. Για τη φράση λέγεται ότι ευθύνεται η... Μάργκαρετ Θάτσερ. Ή περίπου.

Ο θρύλος -που αναγνωρίζεται και από τη Lucasfilm- θέλει την φράση να χρησιμοποιείται στις 4 Μαΐου 1979, την ημέρα που η Θάτσερ ανέλαβε καθήκοντα ως πρωθυπουργός. Πληροφορίες θέλουν τους Τόρις να βάζουν μια καταχώρηση στην εφημερίδα London Evening News, η οποία έγραφε: «May the Fourth Be With You Maggie. Congratulations».

Η φράση αυτή έγινε αφορμή για τους απανταχού φαν της σειράς ταινιών να αναφερθούν στο αγαπημένο τους Star Wars και να εκφράσουν τη λατρεία τους. Στα επόμενα χρόνια θα γινόταν και μία ευκαιρία από την εταιρία παραγωγής Lucasfilm να δηλώσει τη δική της αγάπη στους fan της σειράς ταινιών.

Το απλό -αλλά όχι απλοϊκό- δίπολο Καλού - Κακού, με κάποιους από τους κεντρικούς χαρακτήρες να κινούνται ανάμεσα στις δύο έννοιες, οι χαριτωμένοι, ηθικά ξεκάθαροι χαρακτήρες και τα φαντασμαγορικά εφέ, αρκούν ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά, να μας ταξιδέψουν σε έναν γαλαξία πολύ - πολύ μακριά...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline