Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:44:36

Λ. Πούτινα: Οι μεγάλες business της πρώην Πρώτης Κυρίας

Το διαζύγιό τους έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το 2013, όταν πιασμένοι χέρι – χέρι ανακοίνωσαν τη λήξη ενός γάμου 30 ετών μπροστά σε μια άναυδη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε ομολογήσει τότε ότι ο γάμος του με τη Λουντμίλα δεν ήταν ρόδινος κι ότι εκείνη παραπονιόταν ότι ο σύζυγός της εργαζόταν υπερβολικά και την παραμελούσε.

Η ίδια, είχε προχωρήσει σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, όπως ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας τη χτυπούσε, ότι κάποια στιγμή την έκλεισε σε ψυχιατρική κλινική, ενώ για πολλά χρόνια δεν της επέτρεπε να δει το φως του ήλιου ή κάποιον άνθρωπο.
Κάποια στιγμή μάλιστα φέρεται να είχε ισχυριστεί ότι κάποιοι αδίστακτοι είχαν σκοτώσει τον Πούτιν κι ότι εκείνος που εμφανιζόταν ως πρόεδρος, δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν... σωσία.

Αλήθεια όλα αυτά ή ψέματα, ουδόλως φαίνεται να πτόησαν τη μητέρα των δυο κοριτσιών του Πούτιν. Όχι μόνο παντρεύτηκε τρία χρόνια μετά με τον κατά 21 χρόνια νεότερό της, Artur Ocheretny, αλλά, όπως αποκαλύπτει το Reuters, πήρε υπό την κατοχή της ένα ιστορικό ακίνητο στο κέντρο της Μόσχας, εισπράττοντας εκατομμύρια από την ενοικίαση των χώρων του σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Για την ακρίβεια, ιδιοκτήτης του ακινήτου εμφανίζεται ένα κέντρο το οποίο βοήθησε να δημιουργηθεί η ίδια η Λουντμίλα και το οποίο στηρίζει επί σειρά ετών. Πρόκειται για το κέντρο για την Ανάπτυξη της Διαπροσωπικής Επικοινωνίας (CDIC) επικεφαλής του οποίου είναι ο νέος τη σύζυγος.
Το κτήριο ανακαινίστηκε με τη βοήθεια συνεργατών του Πούτιν. Πρόκειται για το κτήριο Volkonsky House, πρώην κατοικία αριστοκρατών της προσοβιετικής περιόδου.

Όσο για το CDIC ιδρύθηκε το 2002 και διατηρεί τα γραφεία του στο ίδιο κτήριο.
Οι ενοικιαστές πληρώνουν τα υψηλά ενοίκιά τους σε μια εταιρεία που ονομάζεται Meridian, ιδιοκτησίας κατά 99% μιας άλλης εταιρείας, της Intererservis.

Αυτή η τελευταία από το 2014 ανήκει σε μια γυναίκα με το όνομα Lyudmila Alexandrovna Shkrebnyova. Αυτό τυγχάνει να είναι το πατρικό όνομα της πρώην κυρίας Πούτινα.
Ενας από τους ενοικιαστές στο Volkonsky House είναι η ρωσική τράπεζα VTB. Μόνο το ενοίκιο που καταβάλει η τράπεζα ανέρχεται σε 2 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Ολα τα παραπάνω, με τις αλλεπάλληλες εταιρείες που η μια κατέχει την άλλη και όλες καταλήγουν σε ένα πρόσωπο, ταιριάζει, όπως αναφέρετο το Reuters, με το μοντέλο που ακολουθείται στη Ρωσία του Πούτιν, όπου οι κοντινοί άνθρωποι του προέδρου ωφελούνται από συμβόλαια, δάνεια, χορηγίες και assets καρτικών εταιρειών ή επιχειρήσεων που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Μια ανάλογη περίπτωση είναι εκείνη του γαμπρού του Πούτιν, Kirill Shamalov, που έγινε δισεκατομμυριούχος όταν παντρεύτηκε την κόρη του προέδρου, μέσω της απόκτησης μεγάλου μεριδίου μιας ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου και πετροχημικών προϊόντων. Στη συνέχεια απέκτησε και μια πανάκριβη βίλα στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Η ίδια τύχη φαίνεται πως ακολούθησε και τον νέο σύζυγο της Λουντμίλα, καθώς από μια low profile καριέρα σε μια εταιρεία με θαλασσινά, έγινε κάτοχος μιας επίσης πολυτελούς βίλας Αρ Ντεκό στο προάστιο Μπιαρίτζ, αξίας 6 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα CDIC δεν έχει ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά του στοιχεία, παρά το γεγονός ότι έχει κληθεί από τη δικαιοσύνη να το πράξει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline