Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  19:02:07

«Δείπνο στα λευκά»

Περίπου 8.000 άτομα, ντυμένα στα λευκά, δείπνησαν μπροστά στο επιβλητικό κτήριο-δημαρχείο του Παρισιού. Παρά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και την τρομοκρατική απειλή, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και δείπνησαν σε ένα σοφιστικέ περιβάλλον το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία και γίνεται για 29η χρονιά, κάθε Ιούνιο.

«Ο τόπος και η ημερομηνία του δείπνου μένουν απόλυτα μυστικά ως την τελευταία στιγμή. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους τρομοκράτες να μας εντοπίσουν. Φέτος επιλέξανε ένα σημείο για το δείπνο όπου δεν κινδυνεύουμε από κάποιο φορτηγό να πέσει πάνω μας», εξήγησε ο Aymeric Pasquier, ένας από τους διοργανωτές.

Οι καλεσμένοι οι οποίοι μαθαίνουν τελευταία στιγμή πού πρέπει να συγκεντρωθούν, καταφθάνουν με τα τραπέζια, τις καρέκλες, τα λευκά τραπεζομάντηλα, ασημένια κηροπήγια, λευκά λουλούδια και τα καλύτερα σερβίτσια τους. Μέσα σε λίγα λεπτά εγκαθιστούν τα πάντα. Φέτος εγκαταστάθηκαν στην πλατεία μπροστά στο δημαρχείο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα.

«Είναι τόσο όμορφο. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι να δειπνούν ντυμένοι στα λευκά. Η ιδέα είναι εκπληκτική! Αυτή είναι η Γαλλία!» δηλώνει μια περαστική, αμερικανίδα τουρίστρια στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το 2016 το δείπνο στα λευκά είχε γίνει στη πλατεία Βαντόμ, κάτω από τα παράθυρα του πανέμορφου υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσα στους κήπους του Palais Royal. Τα προηγούμενα χρόνια έγινε στο πεζοδρόμιο των Ηλυσίων Πεδίων, ή μπροστά από την Παναγία των Παρισίων.
Οπως ορίζει ο κανόνας, οι καλεσμένοι εξαφανίζονται λίγο μετά τα μεσάνυχτα, παίρνοντας μαζί τους τα πάντα, ακόμη και τα σκουπίδια, αφήνοντας το σημείο εντελώς καθαρό. Ο κανονισμός είναι πολύ αυστηρός και όλοι τον ακολουθούν.
Την ιδέα ξεκίνησε ο γάλλος François Pasquier ο οποίος ονειρευόταν να τρώει με τους φίλους του στα ωραιότερα σημεία του Παρισιού. Για πρώτη φορά έγινε το 1988 στο Δάσος της Βουλώνης. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που το δείπνο στα λευκά έγινε διεθνές. Σήμερα πάνω από 74 πόλεις στον κόσμο διοργανώνουν κάθε χρόνο τα ίδια υπέροχα και ρομαντικά δείπνα. Από τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά, την Χαβάη, το Βανκούβερ, το Σίδνεϊ κλπ.

Ορος για να συμμετέχει κανείς στο Δείπνο στα λευκά είναι να φοράει τα καλύτερα λευκά του ρούχα και να μεταφέρει τα καλύτερα σερβίτσια και τρόφιμα για το τραπέζι. Για να συμμετέχει κάποιος στο δείπνο στο Παρίσι, θα πρέπει να γνωρίζει κάποιο μέλος και να προσκληθεί. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και μπορεί κάποιος να εγγραφεί και στο επίσημο σάιτ www.evous.fr/Diner-en-blanc-de-Paris. Τα ίδια ισχύουν σε κάθε πόλη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline