Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:13:01

«Acropole Palace», ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας

Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου είναι σχεδόν έτοιμη και απομένει να ολοκληρωθούν οι εργασίες των δύο τελευταίων ορόφων, έκτου και έβδομου έως τις 30/10/2018 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για να ξεκινήσει «ταχύτατα η λειτουργία του, μετατρέποντάς το σε έναν κόμβο πολιτισμικής δραστηριότητας» όπως είπε, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία επέλεξε αυτόν τον χώρο για την πρώτη, χθες συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Το κτήριο του ξενοδοχείου «Acropole Palace» αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Σ. Μαγιάση και κατασκευάστηκε τα έτη 1925-6. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ «διότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου... Μαζί με το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» κ.ά. αποτελεί από τυπολογική και κτηριολογική άποψη σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Grands hotels.

Η αλλαγή χρήσης του από ξενοδοχείο για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠΠΟΑ εντάxθηκε στο ΕΣΠΑ (2007 - 2013) και οι εργασίες αποκατάστασής του ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 από την εταιρεία ΕΤΒΟ Α.Τ.Ε. Το 2016 το έργο παραδόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία έχοντας ολοκληρώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Η δεύτερη φάση της αποκατάστασης του κτηρίου με τίτλο «Αποπεράτωση του κτηρίου Acropole Palace επί των οδών Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη» ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ.Α.(με δυνατότητα άσκησης προαίρεσης) δημοπρατήθηκε στις 29.12.2016 και η σύμβαση κατασκευής του με τη νέα ανάδοχο εταιρεία Restore A.T.E. υπογράφηκε στις 11.5.2017. Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του ΥΠΠΟΑ με προϋπολογισμό 1.012.089,88 ευρώ.

Οι εργασίες του παρόντος έργου αφορούν στην αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου Acropole Palace, για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την ολοκλήρωση των Η/Μ εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί το κτήριο ολοκληρωμένο προς λειτουργία. Οι παραπάνω εργασίες έχουν περατωθεί σε ποσοστό 75%. Στον 6ο και τον 7ο όροφο θα κατασκευασθούν τα δάπεδα και οι οροφές, τα εσωτερικά χωρίσματα, οι χώροι των WC και οι απαιτούμενες υποδομές για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού παρασκευαστηρίου - κουζίνας προκειμένου να λειτουργήσουν ο 6ος και ο 7ος όροφος ως αναψυκτήριο- εστιατόριο.

Το κτήριο πρόκειται να αποπερατωθεί εντός του 2018.

Με την με αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΝΣΜ/199041/22516/2004/30.7.2014 απόφαση υπουργού έγινε έγκριση των πολιτιστικών χρήσεων του κτηρίου καθώς και των αναγκαίων τροποποιήσεων των εσωτερικών διαρρυθμίσεων για να εξυπηρετηθούν οι χρήσεις αυτές. Οι πολιτιστικές χρήσεις θα είναι οι ακόλουθες:

-Εκθέσεις, περιοδικές και μόνιμες
-Ψηφιακή βιβλιοθήκη
-Υποστήριξη και Εξυπηρέτηση Δράσεων των φορέων Σύγχρονου Πολιτισμού
-Καλλιτεχνικοί και Εικαστικοί Διαγωνισμοί
-Προβολές, διαλέξεις
-Εκπαιδευτικά Προγράμματα
-Αναψυκτήριο-Εστιατόριο
-Πωλητήριο ΤΑΠΑ

acropole2

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline