Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:51:57

Κορωνοϊός: Τι είναι το "κοκούνινγκ" στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός

"Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους" είπε ο πρωθυπουργός.

Στον όρο "κοκούνινγκ" αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του για τον κορωνοϊό.
Αμέσως προκλήθηκε ένας σχετικός χαμός στα social media με πολλούς να ψάχνουν να βρουν τι σημαίνει η λέξη.

Το κοκούνινγκ λοιπόν (αγγλ. cocooning, που προέρχεται από το cocoon, δηλαδή το κουκούλι) είναι η συνειδητή αποχή ενός ατόμου από κάθε κοπιαστική δραστηριότητα και θα μπορούσε να αποδοθεί ως "άραγμα" στο σπίτι.

Ο όρος επινοήθηκε το 1981 από τη συγγραφέα και επιχειρηματία στο μάρκετινγκ, Faith Popcorn. Η ίδια είχε προβλέψει πως ο όρος θα γινόταν trend, και πράγματι έγινε μόδα, κάτι το οποίο ανέπτυξε σε άρθρο της το 1986 στον New Yorker. H Faith Popcorn αναγνώρισε την τάση ως εμπορικά καίρια, το 1990, όταν και το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε την πρώτη του άνθιση στις ΗΠΑ.

Σταδιακά η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται γενικά για την παραμονή στο σπίτι, παρέα με συγγενείς και φίλους και την κοινή διασκέδαση με φαγητό, κρασιά στο τζάκι, επιτραπέζια, dvd, και διαδόθηκε κατά βάση μέσα από τα περιοδικά lifestyle στις αρχές του 2000, τέλη του '90 στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην αναφορά του είπε:

"Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους.
Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.
Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline