Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:38:17

Η λίστα του David Lynch: Οι 10 ταινίες που προτείνει να δεις

O David Lynch θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών και όχι άδικα. Επηρεασμένος από τον υπερρεαλισμό, ο Lynch έχει προσφέρει εξαιρετικά πρωτότυπα φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ευτυχώς για εμάς, σε αρκετές συνεντεύξεις του έχει φροντίσει να αναφέρει ποιες είναι οι αγαπημένες του ταινίες που αξίζει να δει ο κόσμος. Αποφασίσαμε να τις συγκεντρώσουμε όλες σε μία λίστα και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά παρακάτω:

The Wizard of Oz (1939)
Ένας ανεμοστρόβιλος μεταφέρει την Ντόροθι στη μαγική χώρα του Οζ. Εκεί θα συναντήσει το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδάνθρωπο και ένα λιοντάρι που του λείπει το θάρρος, και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν για να βρουν τον περιβόητο Μάγο, ο οποίος θα κάνει τις ευχές τους πραγματικότητα.

8 ½ (1963)
Ο Γκουίντο Ανσέλμι, σκηνοθέτης που περνά μια κριτική περίοδο στην προσωπική και καλλιτεχνική ζωή του, βασανίζεται από φαντασιώσεις και έμμονες ιδέες που σχετίζονται με την καθολική του παιδεία, τις σχέσεις του με το σεξ και τις γυναίκες και την αναζήτηση ενός νοήματος στη δουλειά του. Εικόνες από την ταινία που γυρίζει συγχέονται με εφιάλτες, αλλά όλη αυτή η σύγχυση πραγματικότητας και φαντασίας καταλήγει σε μια χαρούμενη φαραντόλα, όπου όλα αποκτούν νόημα.

Sunset Boulevard (1960)
Μια ξεπεσμένη σταρ από την εποχή του βωβού κινηματογράφου προσλαμβάνει έναν άφραγκο σεναριογράφο για να γράψει το σενάριο μιας ταινίας με την οποία ελπίζει ότι θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη.

Les vacances de Monsieur Hulot (1953)
Ο καλοσυνάτος κύριος Ιλό πηγαίνει διακοπές σ' ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Αθεράπευτα γκαφατζής καθώς είναι, δεν θ' αργήσει ν' αναστατώσει τους υπόλοιπους παραθεριστές και να μπλέξει σε αμέτρητες κωμικές καταστάσεις.

Rear Window (1954)
Ένας φωτορεπόρτερ βρίσκεται στο σπίτι του σε ακινησία καθώς έχει το πόδι του σε γύψο. Όταν θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου που διέπραξε ένας γείτονάς του, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα με τη βοήθεια της αγαπημένης του.

La strada (1954)
Ο βάναυσος Ζαμπανό, παλαιστής περιπλανώμενου τσίρκου, αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας μια φτωχή κοπέλα από τη μητέρα της και της συμπεριφέρεται σαν σκουπίδι, αν και αυτή του είναι απολύτως αφοσιωμένη. Ο κλόουν του τσίρκου, που είναι ερωτευμένος μαζί της, αγανακτεί από την όλη κατάσταση και προσπαθεί να την αποσπάσει.

The Apartment (1960)
Ο Κ.Κ. Μπαντ Μπάξτερ, είναι ένας μοναχικός χαμηλόμισθος υπάλληλος σε μια ασφαλιστική εταιρία της Νέας Υόρκης. Στην προσπάθεια του να ανέβει στα αξιώματα, δανείζει το διαμέρισμα του σε ανωτέρους του, για να διασκεδάζουν με τις ερωμένες τους. Η δική του ερωτική ζωή δεν πάει καθόλου καλά, αφού είναι ερωτευμένος με το κορίτσι του ασανσέρ, την Φραν Κιούμπελικ. Ακόμα χειρότερα, η Φραν έχει σχέση με το μεγάλο αφεντικό, που και αυτό θα ζητήσει με τη σειρά του το "χρυσό" κλειδάκι από τον Μπάξτερ.

Lolita (1962)
Ο καθηγητής Χαμπερτ Χαμπερτ νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι της Σαρλοτ Χέιζ και ερωτεύεται παράφορα την δεκατετράχρονη κόρη της Λολίτα. Παρόλο που απεχθάνεται την μητέρα, εκείνη φαίνεται καταγοητευμένη μαζί του. Όμως υπάρχει και κάποιος άλλος που ενδιαφέρεται για τη μικρή Λολίτα και εμφανίζεται συνέχεια στα πιο απίθανα μέρη...

It's a Gift (1934)
Αφού κληρονομήσει έναν συγγενή του, ο αφελής και γκαφατζής Χάρολντ Μπάισονετ, αποφασίζει να κάνει τη δική του επανάσταση, αποφασίζοντας να αγοράζει μια έκταση στην Καλιφόρνια και από μπακάλης να γίνει πορτοκαλλιεργητής.

Stroszek (1977)
Ο Bruno Stroszek βγαίνει από τη φυλακή με κύριο μέλημά του να σταματήσει να πίνει. Χωρίς να γνωρίζει πολλά πράγματα να κάνει, αποφασίζει να εργαστεί ως πλανόδιος μουσικός. Σύντομα θα γνωρίσει μία πόρνη με το όνομα Eva και λίγο αργότερα έναν εκκεντρικό ηλικιωμένο. Οι τρεις τους θα θελήσουν να αφήσουν για πάντα τη Γερμανία και να ζήσουν στο Wisconsin.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline