Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:37:37

Νταγκ Έμχοφ: Ποιος είναι ο πρώτος «Δεύτερος Κύριος» των Ηνωμένων Πολιτειών

Ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κάμαλα Χάρις γράφει ιστορία με την είσοδό της στο Λευκό Οίκο.

Από τις 20 Ιανουαρίου, όταν θα γίνει και επισήμως η αλλαγή φρουράς στην αμερικανική προεδρία, η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν θα είναι πλέον η «Πρώτη Κυρία» των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνήθως, οι σύζυγοι των προηγούμενων αντιπροέδρων είχαν τον άτυπο τίτλο της «Δεύτερης Κυρίας». Όμως επί της αντιπροεδρίας της Χάρις, ο σύζυγός της, Νταγκ Έμχοφ, θα γράψει και εκείνος ιστορία. Θα γίνει ο πρώτος «Δεύτερος Κύριος» των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο 56χρονος Καλιφορνέζος δικηγόρος και πατέρας δύο παιδιών στάθηκε στο πλευρό της συζύγου του από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής της εκστρατείας. Στην πρώτη κοινή εμφάνιση της Χάρις με τον Μπάιντεν, ο εκλεγμένος πια πρόεδρος του είπε: «Νταγκ, θα πρέπει να μάθεις και εσύ τι σημαίνει να σπας τα φράγματα, σε αυτή τη δουλειά που πρόκειται να αναλάβεις».

Ο ίδιος, δείχνει πρόθυμος να κάνει τα πάντα για τη σύζυγό του. «Δεν είμαι πάρα πολύ πολιτικός. Είμαι πάρα πολύ ο σύζυγός της», έλεγε στο Marie Claire τον Οκτώβριο.
Στο βιογραφικό του στο Twitter, ο Έμχοφ περιγράφει τον εαυτό του ως εξής: «μπαμπάς, σύζυγος της Κάμαλα Χάρις, δικηγόρος, επίδοξος γκόλφερ, συνήγορος της δικαιοσύνης και της ισότητας».

Πολιτικοί αναλυτές του αποδίδουν έναν ακόμα τίτλο: Αυτό του «μυστικού όπλου» στην προεκλογική εκστρατεία της Χάρις. «Ένα σημάδι ότι κάποιος είναι καλός στην καμπάνια είναι όταν τον στέλνουν κάπου μόνο του, χωρίς να συνοδεύει το/τη σύζυγο. Αυτό ήταν το μυστικό της οικογένειας Κένεντι», εξηγεί στον Guardian η Μπάρμπαρα Πέρι, διευθύντρια προεδρικών σπουδών στο Miller Center του University of Virginia.

Ο ίδιος ο Έμχοφ θεωρεί ότι τα ταξίδια ανά την Αμερική που έκανε όταν η Χάρις διεκδικούσε η ίδια το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές «του άνοιξε τα μάτια». Εκείνη την περίοδο γνώρισε τον Τσάστεν Μπούτιτζιτζ, τον σύζυγο του Πιτ Μπούτιτζιτζ, που επίσης διεκδικούσε το χρίσμα. Outsiders και οι δύο στον πολιτικό κόσμο, έγιναν καλοί φίλοι. «Θα είναι ένας σπουδαίος Δεύτερος Κύριος, γιατί είναι κάποιος που θέλει πάρα πολύ να βοηθήσει και να προσφέρει υπηρεσίες και πραγματικά δεν υποκρίνεται, επομένως αυτό είναι κάτι καλό», λέει για εκείνον ο Τσάστεν Μπούτιτζιτζ. «Ο Νταγκ κάνει πολύ καλή δουλειά στο να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν, να τους κάνει να νιώθουν οικεία, να μιλά για πράγματα με έναν τρόπο που οι άλλοι μπορούν εύκολα να αντιληφθούν».

Ο Έμχοφ και η Χάρις συναντήθηκαν σε ένα ραντεβού στα τυφλά το 2013. Εκείνος λέει ότι ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά» και ο γάμος τους ακολούθησε τον επόμενο χρόνο. Η Χάρις έγινε μητριά –«Momala», όπως την αποκαλούν- για τα δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τον 26χρονο Κόουλ και την 21χρονη Έλλα.

Όπως εξηγεί η Κέλι Ντιτμάρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Rutgers University-Camden, η έλευση της Χάρις και του Έμχοφ στο Λευκό Οίκο είναι μία σημαντική στιγμή, έπειτα από μία προεδρία που «χαρακτηρίστηκε από το φύλο και την αρρενωπότητα». Η εκλογή της Χάρις ως της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου καταρρίπτει τα στερεότυπα. Και το ίδιο συμβαίνει και με τον Έμχοφ.

Όπως συνήθως συμβαίνει με τα πρόσωπα που βρίσκονται στη θέση του, ο Έμχοφ μάλλον θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την καριέρα του για την ώρα, λόγω της πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Παραδοσιακά, μια Δεύτερη Κυρία ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την εκπαίδευση και τη διατροφή. Ο Έμχοφ έχει πει ότι θα ήθελε να εστιάσει σε θέματα που έχουν σχέση με τη δικαιοσύνη.
Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεργαστεί με την επόμενη Πρώτη Κυρία, την Τζιλ Μπάιντεν, η οποία υπήρξε η Δεύτερη Κυρία της προεδρίας Ομπάμα-Μπάιντεν και έχει πει ότι ο ρόλος αυτός της έδωσε μία «ισχυρή πλατφόρμα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline