Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:57:59

Τα ρεκόρ των δημοπρασιών της χρονιάς

Ο πίνακας του Πάολο Ουτσέλο, που πιθανότατα απεικονίζει τη «Μάχη του Μέταυρου», πωλήθηκε προς 3,1 εκατ. δολάρια, τιμή-ρεκόρ για τον αναγεννησιακό καλλιτέχνη.

Θα περίμενε κανείς ότι, όπως τόσοι άλλοι κλάδοι του πολιτισμού, έτσι και η διεθνής αγορά τέχνης κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα τη χρονιά της πανδημίας. Και όμως, τουλάχιστον οι πλειστηριασμοί των μεγάλων οίκων δημοπρασιών, που πραγματοποιήθηκαν προφανώς διαδικτυακά, χαρακτηρίστηκαν από έντονη οικονομική δραστηριότητα: σύμφωνα με το ιστορικό αμερικανικό περιοδικό τέχνης ARTnews, στις δημοπρασίες του 2020, αρκετά έργα πωλήθηκαν σε αστρονομικές τιμές. Φταίει άραγε η θρυλούμενη επιπολαιότητα των ηλεκτρονικών αγορών; Πιθανόν, αν αυτή ισχύει ακόμα και για έναν πίνακα 84,5 εκατ. δολαρίων.

Τόσο ακριβώς πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's τον Ιούνιο το «Τρίπτυχο εμπνευσμένο από την Ορέστεια του Αισχύλου» (1981) του Φράνσις Μπέικον. Το έργο κατέχει την κορυφαία θέση στη λίστα του ARTnews με τις ακριβότερες πωλήσεις του 2020 και ακολουθείται από έναν κινεζικό πάπυρο του 17ου αιώνα που δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο στο Πεκίνο έναντι περίπου 76 εκατ. δολαρίων, αλλά και από το «Nude with joyous painting» (1994) του Ρόι Λίχτενσταϊν, το οποίο πωλήθηκε αντί 46,2 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Christie's το καλοκαίρι.

Την τέταρτη θέση κατέλαβε μια ακόμα κινεζική περγαμηνή, που χρονολογείται μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα και φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Ρεν Ρένφα (41,8 εκατ. δολάρια), ενώ πέμπτος ήρθε ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ «Nichols Canyon» (1980), που βγήκε στο σφυρί στις αρχές Δεκεμβρίου από τον οίκο Phillips και πωλήθηκε για 41 εκατ. δολάρια. Στη δεκάδα βρίσκεται επίσης ένας άτιτλος, καστανοκόκκινος πίνακας του Μαρκ Ρόθκο από το 1967 (31,3 εκατ. δολάρια), ενώ ακολουθεί μια εκδοχή του έργου «Οι γυναίκες του Αλγερίου» του Πικάσο (29,2 εκατ. δολάρια), καθώς και έργα του Μιρό («Γυναίκα με κόκκινο καπέλο», 28,7 εκατ. δολάρια) και του Γκέρχαρντ Ρίχτερ («Abstraktes Bild», 27,6 εκατ. δολάρια).

Πέραν πάντως των εντυπωσιακά υψηλών δημοπρατήσεων, το 2020 σημειώθηκαν και αρκετά ρεκόρ για έργα συγκεκριμένου καλλιτέχνη: ο πίνακας «Το απόγευμα της Αριάδνης του Τζόρτζιο ντε Κίρικο δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο από τον οίκο Sotheby's για 15,9 εκατ. δολάρια και είναι πλέον το πιο ακριβό δημιούργημα του Ιταλού, ενώ ένα έργο του συμπατριώτη του, Πάολο Ουτσέλο, που πιθανότατα απεικονίζει τη «Μάχη του Μέταυρου», πωλήθηκε από τον ίδιο οίκο προς 3,1 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 253.000 δολάρια, την τελευταία υψηλότερη τιμή που είχε «πετύχει» ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline