Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μελάνια Τραμπ αποχωρεί με τα πιο χαμηλά ποσοστά Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

Η απερχόμενη Πρώτη Κυρία κατάφερε κάτι πρωτοφανές: να φύγει με πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας από τον Λευκό Οίκο – Το 47% τη βαθμολογεί αρνητικά.

Το ακατόρθωτο πέτυχε η Μελάνια Τραμπ, που στην αποχώρησή της από τον Λευκό Οίκο συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η Μελάνια Τραμπ θα παύσει να είναι αύριο Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, έχοντας τη χειρότερη δημοτικότητα με τις προκατόχους της στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των CNN/SSRS η Μελάνια αξιολογήθηκε θετικά από το 42% των ερωτηθέντων και αρνητικά από το 47%, που είναι και το δυσμενέστερο ποσοστό που έχει καταγράψει.

Πέραν του προσωπικού της (μη) επιτεύγματος, η Μελάνια κατάφερε και κάτι άλλο. Η θέση της Πρώτης Κυρίας δεν είναι αιρετή. Παραδοσιακά, όλοι τις αγαπούν και τις θαυμάζουν. Το να είσαι δημοφιλής, είναι μάλλον πολύ δύσκολο να αποφύγεις.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη Μελάνια. Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις των CNN/Gallup, ο μέσος όρος δημοφιλίας των Πρώτων Κυριών πριν την αποχώρησή τους ήταν πολύ υψηλός και σίγουρα πάνω από 50%.

Η μόνη Πρώτη Κυρία που έφυγε με κακή δημοφιλία ήταν η Χίλαρι Κλίντον, που συγκέντρωσε 51% θετικές γνώμες και 39% αρνητικές τον Ιανουάριο του 2001. Σε αντίθεση με την Μελάνια, η Χίλαρι έσπευσε να διεκδικήσει θέση στη γερουσία τον τελευταίο χρόνο της θητείας του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, ενώ ορκίστηκε λίγο μετά την αποχώρησή της. Επίσης, ήταν πολύ πιο ενεργή πολιτικά στον Λευκό Οίκο, προωθώντας πολιτικές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η θητεία της αξιολογήθηκε με πολιτικά κριτήρια.

Αντίθετα, η Μελάνια δεν ήταν τόσο ενεργή στις δραστηριότητες του Λευκού Οίκου, ενώ στις περισσότερες περιόδους ήταν αθέατη. Στο ζήτημα της ορκωμοσίας, θα ακολουθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν θα παραστούν.

Η έλλειψη συνεργασίας με τον σύζυγό της φαίνεται ότι της κόστισε στις μετρήσεις, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι η άσχημη δημοφιλία του την επηρεάζει.

Δημοφιλέστερη όλων η Μπάρμπαρα Μπους

Με θετικά ποσοστά ολοκλήρωσε τη θητεία της η Λόρα Μπους, συγκεντρώνοντας αποδοχή 67% έναντι 20% αρνητικών θέσεων, ενώ ο Τζορτζ Μπους είχε μόλις 35% θετικά ποσοστά.

Θετικά ολοκλήρωσε τη θητεία της ως Πρώτη Κυρία η Μισέλ Ομπάμα, με 69% θετική δημοφιλία. Ωστόσο καμία δεν κατάφερε να ξεπεράσει την Μπάρμπαρα Μπους, το 1993, που αποχώρησε με θετική αξιολόγηση από το 85% των τότε ερωτηθέντων.

Από αύριο ,τα φώτα θα πέσουν στην νέα Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, που ξεκινά με θετικές γνώμες στο 58%, έναντι αρνητικών στο 29%.

Πολυμέσα