Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:23:47

Νομισματοπώλης ήθελε να πληρώσει 900 ευρώ για νόμισμα αξίας 210.000 ευρώ

Μόνο 900 ευρώ ήθελε να δώσει ένας νομισματοπώλης του Βερολίνου σε έναν άνδρα για ένα παλιό ρωσικό χρυσό νόμισμα. Το σπάνιο κομμάτι πουλήθηκε όμως σε δημοπρασία για 210.000 ευρώ. Το νόμισμα με το πορτρέτο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (1709-62) χρονολογείται από το 1757.

Εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Κιούνκερ της πόλης Όσναμπρικ επιβεβαίωσε σήμερα το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Neue Osnabruecker Zeitung».

Κειμήλιο από τον πατέρα του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο 70χρονος Βερολινέζος βρήκε το κειμήλιο του πατέρα του ενώ καθάριζε το σπίτι. Ο πρώτος νομισματοπώλης στον οποίο αποτάνθηκε το θεώρησε κίβδηλο, ενώ ένας δεύτερος ήθελε να το αγοράσει αντί της τιμής των 900 ευρώ. Κατά τη διάρκεια περαιτέρω έρευνας όμως, ο Βερολινέζος και η σύζυγός του βρήκαν συγκρίσιμα νομίσματα στον κατάλογο του παραπάνω οίκου δημοπρασιών.

Λιγοστά τα αντίγραφα

Εκεί, ένας ειδικός διαπίστωσε ότι υπάρχουν μόνο λίγα αντίγραφα αυτού του νομίσματος των δέκα ρουβλίων σε χρυσό. Στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ δεν άρεσε το πορτρέτο ενός Ελβετού χαράκτη, έστω και αν, σύμφωνα με τους συγχρόνους της, της έμοιαζε πολύ. Ως εκ τούτου, η παραγωγή σταμάτησε, δήλωσε η εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Γιούλια Κρένερ.

Το ακριβές παρελθόν, η μοίρα αυτού του νομίσματος δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, ο πατέρας του πωλητή γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1904 κατά την εποχή ακόμα των τσάρων.

Το νόμισμα τέθηκε σε δημοπρασία την Πέμπτη το απόγευμα με εκτιμώμενη τιμή 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung», ο Βερολινέζος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, θέλει τώρα να εξοφλήσει το δάνειο του διαμέρισματός του με τα 210.000 ευρώ που κέρδισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline