Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:21:54

Πώς το Πόρτο Χέλι έγινε η πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας και δείχνει το δρόμο για την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Πριν από 30 ή 40 χρόνια, όταν ρωτούσες κάποιον για το Πόρτο Χέλι, το πιθανότερο ήταν να σου έλεγε ότι δεν το γνωρίζει και να σε ρωτούσε αν εννοείς το Πόρτο Κατσίκι ή το Πόρτο Γερμενό. Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, με ναυαρχίδα το Πόρτο Χέλι, αποτελεί την ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας, ακόμη και από την Μύκονο.


Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 όταν η οικογένεια Γούτου, με καταγωγή από την περιοχή, ξεκίνησε να φέρνει με πούλμαν κόσμο στην περιοχή για να θαυμάσει τις ομορφιές της: τα τοπία της Ερμιονίδας και τις μοναδικές παραλίες.

Η περιοχή ήταν πολύ όμορφη αλλά άγνωστη. Η επιμονή της οικογένειας Γούτου να επενδύσει στο Πόρτο Χέλι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έφερε γρήγορα καρπούς. Με όχημα τα πολυτελή ακίνητα και τις νησίδες που είχαν αποκτήσει στην περιοχή επιφανείς ελληνικές οικογένειες, το Πόρτο Χέλι ξεκίνησε να προσελκύει κόσμο που επιθυμούσε να αποκτήσει ένα παραθαλάσσιο ακίνητο προς ίδια χρήση ή για επένδυση.
Σήμερα, η περιοχή, εκτός από υπερπολυτελή καταλύματα, φιλοξενεί πολυτελείς βίλες, επιφανών ελλήνων και ξένων, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο.

Πώς έγινε αυτό το "μικρό θαύμα" στην Ερμιονίδα;

Η διαφοροποίηση και αποκλειστικότητα που μεταμόρφωσαν την περιοχή
Η περιοχή ξεκίνησε διακριτικά να αποκτά επιφανείς ιδιοκτήτες ακινήτων. Όλοι τους κρατούσαν χαμηλό προφίλ και αυτό συνετέλεσε στη δημιουργία ενός trend όπου πολλοί επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα παραθαλάσσιο ακίνητο στην Ερμιονίδα.
Σε αυτό βοήθησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Άρης Γούτος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας real estate Golden Land Goutos, και η αποκλειστικότητα της περιοχής. Δεν υπήρξε ποτέ μαζικός τουρισμός ενώ σε αυτό συνετέλεσε και η απουσία ενός κοντινού αεροδρομίου. Όσοι αποκτούσαν ακίνητο στην περιοχή επέλεγαν την ιδιωτικότητα, την αίσθηση απομόνωσης (σε σχέση με έναν δημοφιλή μαζικό τουριστικό προορισμό) και την μοναδικότητα της περιοχής (φυσική ομορφιά, γειτνίαση με χώρους πολιτισμού όπως η Επίδαυρος).

Η επιτυχία της οικογένειας Γούτου, που ανέδειξε την περιοχή, οφείλεται στην διαφοροποίηση που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή. Όταν οι περισσότεροι πουλούσαν πολύ μικρά οικόπεδα πάνω σε λόφους, η εταιρεία επέλεξε, όπως αναφέρει ο κος Γούτος, στρατηγικά να κινηθεί στην προσφορά μεγάλων οικοπέδων -από 4 έως και 20 στρέμματα- κοντά στη θάλασσα.
Αυτό ενίσχυσε το exclusivity της περιοχής, που με τη σειρά του, μαζί με το ισχυρό "πολυτελές" brand name που απέκτησε η Ερμιονίδα, συνέχισε να προσελκύει και άλλες επιφανείς οικογένειες και royalties.

Οι αφοσιωμένες προσπάθειες των ιδρυτών της εταιρείας, Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Γούτου, καθ' 'όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών συμπίπτουν άψογα με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Χελίου και την ανάδειξη του σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα Νότια Προάστια της Αθήνας μεταμορφώνονται σε νέο Πόρτο Χέλι

Η άνοδος του τουρισμού στην Αθήνα επανέφερε στο προσκήνιο το μοναδικό lifestyle της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας με την ιστορία και τον πολιτισμό της, τα Νότια Προάστια αλλά και η ευρύτερη περιοχή έως τη Βάρκιζα και το Λαγονήσι, αποτελούν πλέον τη νέα hot περιοχή με πολύ μεγάλη ζήτηση πολυτελών ακινήτων (διαμερίσματα ή βίλες).

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα από παλιά, τη δεκαετία του '60 και πιο πριν, φιλοξενούσε τα εξοχικά σπίτια πολλών Αθηναίων. Αυτό το trend, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες, αναβιώνει σήμερα από πολλούς Έλληνες και ξένους επενδυτές που αναζητούν ακίνητα για να απολαύσουν το πιο "ανάλαφρο, χαρούμενο, κοσμοπολίτικο lifestyle και vibe των Νοτίων Προαστίων", όπως σημειώνει ο κος Άρης Γούτος.
Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη και με τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, εδώ και αρκετά χρόνια, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σημαντική αύξηση τιμών σε κατοικίες, με το κόστος αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο να έχει εκτοξευθεί.

Οι τιμές από 8.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα Νότια Προάστια (εκατέρωθεν του Ελληνικού και πιο νότια έως τη Βουλιαγμένη) αποτελούν απαγορευτικό κόστος για τη μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Εξ ου και το προφίλ των επενδυτών αυτή τη στιγμή είναι ίδιο με όσους μετέτρεψαν πριν πολλά χρόνια το Πόρτο Χέλι σε κοσμοπολίτικο προορισμό, δηλαδή επενδυτές υψηλών εισοδημάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline