Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022  15:55:23

Για ποιό λόγο φοιτητές της Οξφόρδης αφαιρούν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ

Η απόφαση έχει επικριθεί από τον Υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον και κυρίως συντηρητικούς πολιτικούς και σχολιαστές που τη θεωρούν ένα ακόμα παράδειγμα της λεγόμενης «ακυρωτικής κουλτούρας».

Σύλλογος αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης πορτρέτου της βασίλισσας Ελισάβετ από την αίθουσα που χρησιμοποιείται για τις συναντήσεις τους.

Η απόφαση αποδόθηκε στο ότι «για ορισμένους φοιτητές οι απεικονίσεις της μονάρχη και της βρετανικής μοναρχίας αντιπροσωπεύουν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία».

Η απόφαση έχει επικριθεί από τον Υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον και κυρίως συντηρητικούς πολιτικούς και σχολιαστές που τη θεωρούν ένα ακόμα παράδειγμα της λεγόμενης «ακυρωτικής κουλτούρας». Έτσι χαρακτηρίζουν ενέργειες που οι ίδιοι απορρίπτουν ως ακραίες περιπτώσεις υπερβολικής προσκόλλησης στην πολιτική ορθότητα ή ακόμα και προσπάθειες αναθεωρητικής προσέγγισης της βρετανικής ιστορίας.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής σπουδών πολιτισμού της κοινότητας των μαύρων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Κεΐντε Άντριους, που έχει υποστηρίξει πως η Βρετανία «είναι χτισμένη πάνω στο ρατσισμό», χαιρέτισε την απόφαση. Όπως είπε, «η βασίλισσα είναι πιθανώς το νούμερο ένα σύμβολο της λευκής υπεροχής».

Πάντως η Πρόεδρος του Κολεγίου Magdalen του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου προέρχονται οι φοιτητές, δήλωσε ότι ο σύλλογος και οι αποφάσεις του δεν αντιπροσωπεύουν το κολέγιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline