Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:57:56

Το «Imagine» του Τζον Λένον έκλεισε τα 50


Ο εμβληματικός στίχος «Φαντασθείτε όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά» προβλήθηκε σε διάφορες τοποθεσίες ανά την υφήλιο

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε χθες από την κυκλοφορία του διάσημου δίσκου του Τζον Λένον «Imagine», ο οποίος περιέχει το ομώνυμο τραγούδι, που οραματίζεται ένα διαφορετικό, ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Με αφορμή την επέτειο, ο εμβληματικός στίχος «Φαντασθείτε όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά» προβλήθηκε χθες σε διάφορα αξιοσημείωτα κτίρια και τοποθεσίες ανά την υφήλιο, από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο μέχρι την Times Square της Νέας Υόρκης.

«Το τραγούδι αυτό ενσαρκώνει όλα όσα πιστεύαμε την εποχή που κυκλοφόρησε», ανέφερε συγκινημένη η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις, χήρα του Βρετανού μουσικού, Γιόκο Ονο, συμπληρώνοντας ότι ο Λένον θα ένιωθε ιδιαίτερα χαρούμενος με τους επετειακούς εορτασμούς.

«Το μήνυμα του τραγουδιού παραμένει σήμερα εξίσου σημαντικό όσο και την εποχή που γράφτηκε», αναφέρει σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Με τους στίχους του να κάνουν έκκληση για μια ειρηνική παγκόσμια συνύπαρξη και έναν κόσμο δίχως κράτη, ιδιοκτησία και κοινωνικές τάξεις, το «Imagine» εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο διαχρονικούς αντιπολεμικούς ύμνους της τελευταίας πεντηκονταετίας. Εκτός από το «Imagine», το ομώνυμο άλμπουμ του Λένον περιέχει ακόμη εννέα τραγούδια –μεταξύ αυτών τα δημοφιλή «Jealous guy» και «It's so hard»– και παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο επιτυχημένος σόλο δίσκος του τραγουδιστή των Beatles.

Για την επέτειο των 50 ετών από την κυκλοφορία του, η Γιόκο Ονο, ο γιος τους Σον και το Ιδρυμα «Τζον Λένον», καθώς και η εταιρεία Universal, προσκάλεσαν κάθε μουσικόφιλο να παρακολουθήσει την ταινία «Imagine», που λόγω της περίστασης επανακυκλοφόρησε στις περισσότερες πλατφόρμες ψυχαγωγίας, η οποία περιέχει εκτελέσεις όλων των τραγουδιών του δίσκου, καθώς και επιπλέον συνθέσεις των Λένον και Ονο. Ταυτόχρονα, σήμερα κυκλοφορεί μια περιορισμένη συλλεκτική έκδοση του δίσκου, σε διπλό βινύλιο, που περιλαμβάνει το αρχικό demo και ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις από τότε.

Παράλληλα, μια συναρπαστική συλλογή κασετών με συνεντεύξεις του Λένον, όπου αναφέρεται στα αγαπημένα του τραγούδια των Beatles, στην αγάπη του για την Ονο και στη δύναμη της υστεροφημίας, αναμένεται να δημοπρατηθεί αυτόν τον μήνα. Οι 91 λεπτών ηχογραφήσεις ανήκαν στον Καναδό δημοσιογράφο Κεν Ζέιλινγκ, ο οποίος συνάντησε τον τραγουδιστή τρεις φορές, το 1969 και το 1970.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline