Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:40:58

Με έργα Άντι Γουόρχολ και Πάμπλο Πικάσο η δημοπρασία 600 εκατ. δολαρίων σπάει κάθε ρεκόρ

Ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης, στην οποία περιλαμβάνονται έργα των Άντι Γουόρχολ και Πάμπλο Πικάσο.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε σήμερα ότι προωθείται προς πώληση μια ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης, στην οποία περιλαμβάνονται έργα των Άντι Γουόρχολ και Πάμπλο Πικάσο και η αξία της εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την υψηλότερη εκτίμηση που έχει γίνει ποτέ για οποιαδήποτε συλλογή έργων που οδεύει προς δημοπρασία.

Τα 65 έργα της Συλλογής Μακλόουι αποτελούν «ένα απαράμιλλο σύνολο που χαρτογραφεί τα υψηλότερα σημεία της Δυτικής τέχνης των τελευταίων 80 ετών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Θα σαγηνεύσει τους κορυφαίους συλλέκτες

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πώληση θα σαγηνεύσει τους κορυφαίους συλλέκτες απ' όλον τον κόσμο και ότι θα γράψει ιστορία ως μια καθοριστική στιγμή στην αγορά τέχνης», είπε ο Τσαρλς Στιούαρτ, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η ανακοίνωση αυτή είναι μια καλοδεχούμενη είδηση για τη διεθνή αγορά τέχνης, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία της Covid-19. Το 2020 οι πωλήσεις έπεσαν και πολλές γκαλερί και ντίλερ αναγκάστηκαν να απολύσουν προσωπικό.

Η συλλογή του μεγιστάνα κτηματομεσίτη

Ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα Χάρι Μακλόουι και η σύζυγός του Λίντα απέκτησαν τα έργα αυτά κατά τη διάρκεια του γάμου τους, που κράτησε πολλές δεκαετίες. Το 2018 όμως ένας δικαστής από τη Νέα Υόρκη τους διέταξε να πουλήσουν τη συλλογή και να μοιραστούν τα έσοδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαζυγίου τους.

Ο Sotheby's διευκρίνισε ότι θα παρουσιάσει τη Συλλογή Μακλόουι σε δύο δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη: η πρώτη θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου και η δεύτερη τον Μάιο του 2022. Η πρώτη πώληση περιλαμβάνει εμβληματικά έργα όπως πορτρέτα της Μέριλιν Μονρόε σε μεταξοτυπία του Αντι Γουόρχολ, μια πελώρια τριχρωμία του Μαρκ Ρόθκο και μια θαλασσογραφία του Γκέρχαρντ Ρίχτερ.

Άλλα χαρακτηριστικά έργα που θα πουληθούν τον Νοέμβριο είναι το γλυπτό «Η μύτη» του Αλμπέρτο Τζιακομέτι και ένα γλυπτό του Πικάσο, αφιερωμένο στον φίλο του, τον Γάλλο ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline