Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:05:22

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Χάγης – Η Αμάλ Κλούνεϊ ειδική σύμβουλος για τη σύρραξη στο Νταρφούρ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανέθεσε σήμερα στη δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, τη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού, Τζορτζ Κλούνεϊ, τη θέση της ειδικής συμβούλου για τη σύρραξη στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Η διακεκριμένη προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε, κατά το παρελθόν, ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το μοναδικό δικαστήριο όπου δικάζονται εγκλήματα πολέμου.

Γιατί καθυστερεί το πράσινο φως για την τρίτη δόση του εμβολίου

Η αποστολή της, που επικεντρώνεται στο Νταρφούρ, βρίσκεται μεταξύ των χαρτοφυλακίων που έχει ορίσει o εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Καν, ένα Βρετανός, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο.

«Είμαι ενθουσιασμένος που υποδέχομαι μια τέτοια ομάδα ειδικών και τους ευχαριστώ που δέχθηκαν να εργαστούν στο πλευρό μου ως ειδικοί σύμβουλοι», δήλωσε ο Καν, επισημαίνοντας πως τα 17 μέλη της ομάδας του προέρχονται «από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, με μια ποικιλομορφία στην κουλτούρα, τις γλώσσες και το γένος».

Να σημειωθεί πως και ο σύζυγος της Αμάλ Κλούνεϊ, ο ηθοποιός του Χόλιγουντ, Τζορτζ Κλούνεϊ, είναι γνωστός για τη δέσμευσή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε αυτή τη σύρραξη, που ξεκίνησε το 2003.
Η Αμάλ Κλούνεϊ είχε εκπροσωπήσει θύματα του Νταρφούρ σε μια ακροαματική διαδικασία του ΔΠΔ σε βάρος του Αλί Κουσαΐμπ, του αρχηγού της Janjaweed, μιας ένοπλης οργάνωσης που δημιούργησε η κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline