Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  08:22:39

Στα άδυτα της αγγλικής αριστοκρατίας. Η δεύτερη ταινία-κληρονομιά του «Downton Abbey»

Στη Γαλλική Ριβιέρα, κάτω από τον εκτυφλωτικό μεσογειακό ήλιο, οι Γκράνθαμ ανασκαλεύουν την κληρονομιά τους, η οποία μοιάζει ξάφνου εξαιρετικά περίπλοκη λόγω ενός παλιού μυστικού της «ζωηρής» λαίδης Κρόουλι.

 Ο Πύργος του Ντάουντον 2: Μια νέα εποχή ★★½

∆ΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζούλιαν Φέλοους
Ερμηνείες: Μισέλ Ντόκερι, Ντόµινικ Γουέστ, Μάγκι Σµιθ

Tο Ντάουντον γίνεται κινηματογραφικό σκηνικό, με τους πιονέρους της Εβδομης Τέχνης να μπλέκονται στην καθημερινότητα ευγενών και υπηρετών, φέρνοντας τα πάνω κάτω.

Αυτό που ξεκίνησε ως πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά συνεχίζεται με τις κινηματογραφικές μεταφορές, οι οποίες, ως γνωστόν, μας στέλνουν στον κόσμο της βρετανικής αριστοκρατίας των αρχών του περασμένου αιώνα. Συγκεκριμένα στον οίκο των Γκράνθαμ, που βρίσκεται σε φάση μετάβασης, όταν φθάνουν τα νέα για μια βίλα στη Νότια Γαλλία, η οποία κληρονομείται αναπάντεχα από τη Βάιολετ Κρόουλι (Μάγκι Σμιθ). Ενα μέρος της οικογένειας ταξιδεύει επιτόπου για να ανακαλύψει συνταρακτικά μυστικά του παρελθόντος, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στον πύργο· εκεί ωστόσο θα φθάσουν σύντομα κινηματογραφικά συνεργεία προκειμένου να γυρίσουν μια βωβή ταινία με τίτλο «Ο τζογαδόρος».

Το πώς οι ιστορίες της σνομπ αγγλικής αριστοκρατίας καταφέρνουν να συναρπάζουν το κοινό παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο, ωστόσο η γοητεία του «Downton Abbey» διατηρείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία αναλλοίωτη. Τουλάχιστον για όσους έχουν αδυναμία στο ειρωνικό χιούμορ, στις δηλητηριώδεις ατάκες και στα κοστούμια εποχής, που είναι όπως πάντα εντυπωσιακά. Επιπλέον, εδώ έχουμε και έντονα αυτοαναφορικά στοιχεία, αφού το Ντάουντον γίνεται επί της ουσίας κινηματογραφικό σκηνικό, με τους πιονέρους της Εβδομης Τέχνης να μπλέκονται στην καθημερινότητα ευγενών και υπηρετών, φέρνοντας τα πάνω κάτω.

Η συγκεκριμένη υπο-ιστορία είναι και η πιο ενδιαφέρουσα της ταινίας, με τους Ντόμινικ Γουέστ («The Affair») και Λόρα Χάντοκ («White Lines») να υποδύονται δύο επινοημένους σταρ της εποχής του βωβού κινηματογράφου, οι οποίοι ανησυχούν εξαιτίας της σύγχρονής τους μετάβασης στον ομιλούντα. Με έναν τρόπο και κάποιοι από τους ενοίκους του πύργου φαίνεται να έχουν παρόμοια συναισθήματα, καθώς η μετάβαση στον μοντέρνο κόσμο αφήνει πίσω της ένα μέρος της παραδοσιακής αριστοκρατίας, μαζί με τους κώδικες και τις συνήθειές της.
Από την άλλη, υπάρχει η Γαλλική Ριβιέρα. Εκεί, κάτω από τον εκτυφλωτικό μεσογειακό ήλιο, οι Γκράνθαμ ανασκαλεύουν την κληρονομιά τους, η οποία μοιάζει ξάφνου εξαιρετικά περίπλοκη λόγω ενός παλιού μυστικού της «ζωηρής» λαίδης Κρόουλι. Φυσικά η συνάντηση των συγκρατημένων Βρετανών με τους πιο θερμόαιμους Γάλλους δεν μπορεί παρά να είναι επεισοδιακή.

Η επιτυχία όλων των παραπάνω, βέβαια, μετριάζεται κάπως τόσο λόγω της μεγάλης διάρκειας –άνω των δύο ωρών– όσο και λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα τα έχουμε ξαναδεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει και συνέχεια στις περιπέτειες των Γκράνθαμ, ωστόσο σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε και έκπληξη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline