Σάββατο 20 Απριλίου 2024  00:29:57

Το αίνιγμα της Νεφερτίτης και η απειλή της κλιματικής αλλαγής

Η αρχαία Αίγυπτος μάς επιφυλάσσει ωστόσο πολλές ακόμη εκπλήξεις. Πριν από μερικές ημέρες ο φημισμένος αιγυπτιολόγος Ζάχι Χαβάς ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της βασίλισσας Νεφερτίτης – όποιος έχει δει την προτομή της στο Neues Museum στο Βερολίνο έχει μείνει σίγουρα άναυδος από την ομορφιά της.

Ο Χαβάς θεωρεί ότι κάποια κτερίσματα που βρέθηκαν στην κοιλάδα του Λούξορ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς μοιάζουν πολύ με τα φυλαχτά που ανήκαν στον Τουταγχαμών.

«Εχουμε ήδη DNA από μούμιες της 18ης δυναστείας, από τον Ακενατόν μέχρι τον Αμενχοτέπ Β΄ ή Γ΄ και υπάρχουν δύο μούμιες που δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητά τους αλλά πιστεύουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε πως πρόκειται για την Ανκεζεναμούν, τη σύζυγο του Τουταγχαμών, και τη μητέρα της, τη Νεφερτίτη (μην μπερδεύεστε που η Νεφερτίτη ήταν ταυτόχρονα μητριά και πεθερά του Τουταγχαμών, διότι η αιμομιξία ήταν μια αποδεκτή πρακτική στην αρχαία Αιγυπτιακή κοινωνία και ιδιαιτέρως στις βασιλικές οικογένειες). Υπάρχει επίσης το μουμιοποιημένο σώμα ενός 10χρονου αγοριού. Αν αυτό το παιδί είναι ο αδελφός του Τουταγχαμών και γιος του Ακενατόν, τότε το αίνιγμα της Νεφερτίτης θα έχει λυθεί» δήλωσε σχετικά στο περιοδικό «Newsweek». Υπενθυμίζουμε πως η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του φαραώ Ακενατόν και ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1330 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα σχετικά με το πού ετάφη.

Ο Χαβάς, ο οποίος μάλιστα ετοιμάζει (σε συνεργασία με άλλους διάσημους συναδέλφους του) επιστολή ζητώντας από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει στην Αίγυπτο την περίφημη στήλη της Ροζέτας, στις πρόσφατες δηλώσεις του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σχετικά με το μέλλον των αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι αυτός της κλιματικής αλλαγής. «Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: πώς μπορούν να προστατευθούν οι τάφοι της Κοιλάδας των Βασιλέων; Αν αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους χωρίς να λάβουμε μέτρα, σε έναν αιώνα όλοι οι τάφοι θα έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο δράσης. Κάθε χρόνο βγάζω μια φωτογραφία από τους τοίχους του ναού της Κομ

Ομπο και βλέπω ότι υπάρχει μια σταθερή διάβρωση των ανάγλυφων παραστάσεων κατά 5% ετησίως. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από τις αλλαγές στη θερμοκρασία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη λύση είναι να κλείνουν οι τάφοι ενίοτε για σωστή συντήρηση και να αλλάξει η διαδικασία επίσκεψής τους από τους τουρίστες. «Ο τουρισμός είναι εχθρός της αρχαιολογίας αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ της οικονομικής ανάγκης για τουρισμό και της φροντίδας των μνημείων μας». Ενδιαφέροντα φυσικά όλα αυτά, διότι μας αφορούν άμεσα και εμάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline