Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:22:19

Αθανάσιος Παφίλης: Ο αμύθητος πλούτος των εφοπλιστών

«...Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει η σημερινή συζήτηση για να αναφερθούμε στις εξελίξεις που αφορούν τη ναυτιλία, τα προβλήματα των ναυτεργατών και την πολιτική πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Θέλουμε πρώτα απ' όλα να συμβάλουμε στην απομυθοποίηση της πολιτικής που προβάλει κυρίως η Κυβέρνηση -και όχι μόνο- με τους ύμνους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και να προσγειωθούμε λίγο στην ωμή πραγματικότητα.
Θα αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία:

Το 1990 ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε δύο χιλιάδες τετρακόσια είκοσι έξι πλοία με 84.439.159 τόνους. Το 2012 αριθμούσε τρεις χιλιάδες επτακόσια εξήντα πλοία με 264.054.167 τόνους. Δηλαδή, σε είκοσι δύο χρόνια είχε αύξηση κατά χίλια τριακόσια τριάντα τέσσερα πλοία -54,98%- και κατά 213,66% σε τόνους.
Οι Έλληνες εφοπλιστές το 2012 ήλεγχαν το 16,10%, ενώ το 2008, παρά την κρίση, το 16,8% της χωρητικότητας του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, επίσης, αξιοποιούν τις χαμηλές τιμές των πλοίων από δεύτερο χέρι -οχτώ έως δέκα χρόνων- και παράλληλα επεκτείνουν παραγγελίες σε νέους κλάδους, όπως μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, υγροποιημένου φυσικού αερίου, υγραερίου, πλατφόρμες για θαλάσσιες γεωτρήσεις και άλλα.

Από την 1-1-2003 μέχρι το τρίτο 3μηνο του 2012 οι παραγγελίες νεότευκτων ελληνικών συμφερόντων πλοίων ήταν χίλιες εννιακόσιες σαράντα επτά αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 9μηνο του 2012 οι εφοπλιστές επένδυσαν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για «χτίσιμο» ενενήντα επτά πλοίων και 3,5 δισεκατομμύρια για αγορά διακοσίων δύο πλοίων από δεύτερο χέρι.

Παρά, λοιπόν, την κρίση και τη μείωση των ναύλων, η κερδοφορία συνεχίζεται λόγω του υψηλού βαθμού εκμετάλλευσης των ναυτεργατών.
Οι εξελίξεις στη ναυσιπλοΐα ποιες ήταν;

Πρώτον, με την κατάργηση του καμποτάζ οξύνθηκε ο ανταγωνισμός, συγκεντροποιήθηκε ο κλάδος και δημιουργήθηκαν τρεις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ελέγχουν το 85% της κίνησης στο Αιγαίο και το 80% στην Αδριατική. Η κρίση, βεβαίως, και η εξαθλίωση των εργαζομένων συνολικά είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η μεταφορική κίνηση.

Δεύτερον, ενισχύθηκε η επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Χειροτέρευσε η εξυπηρέτηση των νησιών, παρ' ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη ναυτική χώρα. Η κατάσταση των ναυτεργατών χειροτερεύει συνεχώς. Οι τιμές των εισιτηρίων έγιναν απαγορευτικές για τα λαϊκά στρώματα που μένουν σε νησιά.

Τρίτον, παραμένει το πρόβλημα των παρήλικων υπερσυντηρημένων πλοίων άνω των τριάντα χρόνων με κίνδυνους για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το περιβάλλον.

Έγιναν δημαγωγικές δηλώσεις για την απελευθέρωση στα κρουαζιερόπλοια, το καμποτάζ, δηλαδή, παράλληλα με την ενίσχυση των εφοπλιστών με νέα προνόμια. Λέγατε ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ανακάμψουν οι αυτοαπασχολούμενοι, θα αυξηθεί ο τουρισμός. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικάνικοι αξιώνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να πάρουν φιλέτα ξενοδοχειακών μονάδων, λιμάνια, υποδομές, εγκαταστάσεις και φυσικά με φτηνούς εργάτες σε συνθήκες κυριολεκτικά γαλέρας.

Η πολιτική των κυβερνήσεων και του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και η κοινή ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης.

Μιας και μιλάμε, λοιπόν, για την ευρωπαϊκή πολιτική στη θάλασσα, αυτή έχει δύο άξονες: Από τη μία εξυπηρέτηση των εφοπλιστών και από την άλλη διάθεση της θάλασσας και ό,τι κινείται γύρω από τη θάλασσα στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Πρόκειται για δημιουργία θεσμικού πλαισίου για εκμετάλλευση, σε βαθμό που καταντά πολλές φορές να είναι απαγορευτική η θάλασσα για τους εργαζόμενους.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις των εφοπλιστών είμαι μηδαμινές. Υπάρχει ένα δίχτυ δεκάδων σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών.

Παράδειγμα απλό για όσους μας βλέπουν: Η φορολόγηση υπολογίζεται με τη χωρητικότητα και την ηλικία του πλοίου και όχι με τα έσοδα και τα κέρδη. Για παράδειγμα, ένα πλοίο σαράντα χιλιάδων τόνων με –το χαμηλότερο λέμε, γιατί υπάρχει και πολύ πιο ψηλό- ημερήσιο ναύλο 8.100 δολάρια, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2.956.000 δολάρια από ναύλα, πόσο φόρο πληρώνει άραγε; Πληρώνει 14.300 ευρώ. Να πώς γίνονται τα καράβια.

Η καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων για το ΝΑΤ, με την κατοχύρωση φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών με χαριστικές ρυθμίσεις, έχει οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο το ΝΑΤ κι έχει μετατρέψει τις συντάξεις σε συντάξεις πείνας.

Είναι πραγματικά ντροπή να επικαλείστε σήμερα τη μεγάλη προσφορά των εφοπλιστών όταν τους χαρίζετε ακόμα και τα ασφάλιστρα για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η κρατική ενίσχυση ουσιαστικά λειτουργεί ως επιδότηση στους εφοπλιστές. Η κρατική ενίσχυση που δίνεται στο ΝΑΤ, που είναι λεφτά των Ελλήνων εργαζομένων, των φορολογουμένων, στην πραγματικότητα είναι άλλη μία επιδότηση στους εφοπλιστές, χώρια από τις μεγάλες επιδοτήσεις που δώσατε όλο το προηγούμενο διάστημα, που δεκαπλασιάστηκαν για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές».

Αποτέλεσμα; Τεράστια συσσώρευση κεφαλαίου. Αμύθητος, απίστευτος πλούτος στα χέρια των εφοπλιστών, οι οποίοι σήμερα επενδύουν σε ακίνητα, σε σύγχρονες τουριστικές μονάδες, σε τράπεζες, σε μαζικά μέσα ενημέρωσης. Να η πλουτοκρατία που λέμε και η οικονομική ολιγαρχία. Και εξάγουν και χρήματα. Γιατί λέτε πόσα εισάγουν, πόσο συνάλλαγμα φέρνουν, δεν λέτε, όμως, πόσο διώχνουν; Εξάγουν στην Ελβετία, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

.......Υπάρχει και η άλλη πλευρά, όμως, η πλευρά αυτών που παράγουν αυτόν τον πλούτο και είναι οι ναυτεργάτες. Υπάρχει ανεργία. Πάνω από πέντε έως έξι χιλιάδες ναυτεργάτες ψάχνουν για δουλειά, ενώ αυξάνεται ο στόλος και έχουμε όλα αυτά τα αμύθητα κέρδη.
Επίσης, σημειώθηκε μείωση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών κατά 36,47% από το 2000 έως το 2010. Τα τελευταία πέντε χρόνια χάθηκαν χίλιες εννιακόσιες θέσεις εργασίας στην ακτοπλοϊα. Εντάθηκε η επίθεση στους ναυτεργάτες. Επικρατούν συνθήκες Μεσαίωνα:

Εντατικοποίηση, μείωση μισθών, μείωση οργανικών συνθέσεων, ανασφάλιστη εργασία. Είναι γνωστά όλα. Ζούγκλα κυριολεκτικά! Μειώνονται οι μισθοί. Υπονομεύονται οι κλαδικές συμβάσεις. Και υπάρχει και το άθλιο μέτρο –το άθλιο μέτρο!- της πολιτικής επιστράτευσης, που έχετε εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα στους ναυτεργάτες.

Πώς, λοιπόν, έγινε το ναυτιλιακό θαύμα που προβάλλουν όλες οι πλευρές μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα; Από την καπατσοσύνη και την εξυπνάδα; Καλά, σοβαρολογείτε; Έγινε από τον ιδρώτα και το αίμα των ναυτεργατών, από την υπερεκμετάλλευση εκείνων των ναυτεργατών που στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώθηκαν, πνίγηκαν και δεν δόθηκε καμία σύνταξη, ενώ οι εφοπλιστές για κάθε καράβι που βυθιζόταν, έπαιρναν την ασφάλιση.

Εκεί, λοιπόν, στηρίχθηκε, στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης και στα τεράστια προνόμια που δίνει το αστικό κράτος, τα οποία είναι προκλητικά! Δεν υπάρχει άλλη λέξη. Έχουν δοθεί πενήντα τρεις φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές! Λεφτά του Έλληνα εργαζόμενου, του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να ζήσει, δίνονται αφειδώς σ' αυτόν τον κλάδο.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, δείχνουν -και τελειώνω με αυτό- ότι το σύστημά σας -ο καπιταλισμός δηλαδή- και σε αυτόν τον τομέα να πού οδηγεί: Στη συσσώρευση πλούτου από τη μία πλευρά και στην εξαθλίωση από την άλλη.

Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη αυτοί που παράγουν τον πλούτο να τον πάρουν στα χέρια τους. Υπάρχει άλλη λύση: Η ανατροπή του συστήματος, η κοινωνικοποίηση και των καραβιών και των ναυπηγείων και των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
Σήμερα η κοινωνία έχει τη δυνατότητα, περισσότερο από κάθε φορά, να αξιοποιήσει τις επιστημονικές, τεχνολογικές δυνατότητες που έχει, τη στρατηγική θέση της Ελλάδας σ' αυτόν τον τομέα με ένα άλλο σύστημα σοσιαλιστικό που θα κινείται με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.»

(Από την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αθανάσιου Παφίλη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline