Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:40:04

Γιάννης Πλακιωτάκης: Οι τρικυμίες στην Ακτοπλοΐα

...Η εμπορική μας ναυτιλία, λοιπόν, συμβάλει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου του 2013 του Committee του Λονδίνου, τρεις χιλιάδες εξακόσια εβδομήντα επτά πλοία, συμπεριλαμβανομένων και τα υπό ναυπήγηση πλοία, οκτακόσια είκοσι εννέα με ελληνική σημαία.

Τα έσοδα για το 2012 ήταν 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξαν και περίοδοι όπου η εμπορική μας ναυτιλία συνεισέφερε πάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ.

.......Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, διότι η ακτοπλοΐα όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε με διατάγματα του 1974. Αυτό σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τροποποιηθεί, λαμβάνοντα υπ' όψιν και τις παρούσες δύσκολες δημοσιονομικές συγκυρίες και σαφώς βεβαίως λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και τι κάνουμε; Τι κάνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας; Για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή για την περίοδο του χειμώνα, όπου όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι πληρότητες των πλοίων, απλά τροποποιεί τις οργανικές θέσεις και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες γενικών καθηκόντων.

Επίσης, πραγματοποιούνται και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και για τα πλοία της Αδριατικής, οι οποίες βεβαίως δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα, διότι το μεγαλύτερο κόστος στη λειτουργία ενός πλοίου είναι το καύσιμο. Πέρα λοιπόν από το κόστος λειτουργίας όσον αφορά τη μισθοδοσία των ναυτικών, βεβαίως υπάρχει και το κόστος του καυσίμου και σε αυτήν την προσπάθεια η αίσθηση είναι ότι πρέπει να συνευρεθούμε όλοι. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις ούτε μαγικές συνταγές. Στο ίδιο τραπέζι θα πρέπει να κάτσουν και η Ένωση των Ακτοπλόων και η ΠΝΟ και οι τράπεζες και βεβαίως οι εταιρείες καυσίμων, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ακτοπλοΐα είναι ένα εθνικό ζήτημα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διότι, εάν σκεφθούμε ότι μονάχα τα τελευταία τρία χρόνια οι ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών υπερβαίνουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ και ότι η διατήρηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων είναι ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ανάγκης και βεβαίως εξυπηρέτησης του τουρισμού, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα. Το Υπουργείο για πρώτη φορά -και οφείλω να το τονίσω αυτό- μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια παίρνει πρωτοβουλίες. Θα χρειαστούν και άλλες, όμως από αυτόν το διάλογο δεν θα πρέπει να απουσιάσει κανένας. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι υπάρχει έκπτωση.

Πρώτα απ' όλα, ως προς την ασφάλεια των πλοίων, σεβόμαστε βεβαίως όλες τις διεθνείς συμβάσεις και τα ενωσιακά όργανα σχετικά με τη στελέχωσή τους, την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, την ασφάλεια του πλοίου και του φορτίου και βεβαίως την ασφάλεια από έκνομες ενέργειες, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ναυτικών. Σε κάθε περίπτωση όμως η αίσθηση είναι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, διότι πολύ φοβάμαι ότι, αν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα, ακτοπλοΐα δεν θα έχουμε από το Σεπτέμβριο».

(Τμήμα της γενικής εισήγησης του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Λασιθίου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη στο νομοσχέδιο για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline