Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  11:39:36

Αντώνης Μπέζας: Έχουμε μακρύ δρόμο με τον ΕΟΠΥΥ

«...Θα πρέπει να πω προκαταβολικά ότι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλέον καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

  Όμως, παράλληλα, αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα, αφού είναι εύλογο ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, είναι ένα μεγάλο εγχείρημα.

Και είναι ένα μεγάλο εγχείρημα διότι πρέπει να απορροφηθούν όλες εκείνες οι ανομοιομορφίες και οι παθογένειες κάθε ασφαλιστικού φορέα και να οργανωθεί ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο να παρέχει ισότιμα αλλά και ορθολογικά αποτελεσματικές και επαρκείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό τους ταμείο και ανεξάρτητα από το εισόδημα του κάθε πολίτη.

Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι ως νέα πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας κεντρικός στόχος μας είναι η διατήρηση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και παροχών σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών, καθώς και η αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ -τέτοια προβλήματα είναι η προκλητή ζήτηση, η υπερκοστολόγηση- κι όλα αυτά μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού, βιώσιμου και προσβάσιμου σε κάθε πολίτη συστήματος με διαφανείς αρχές και κανόνες.

Παρά τη συστηματική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον ΕΟΠΥΥ τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας. Υπάρχει η ανάγκη να γίνει συστηματική εργασία. Πέραν των θεμάτων της οικονομικής του ενίσχυσης, υπάρχει ανάγκη κυρίως στο επίπεδο της βελτίωσης της οργανωτικής δομής του, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η οικονομική βιωσιμότητα όσο και η παροχή ίσων ευκαιριών περίθαλψης σε όλους τους πολίτες.

Αυτά γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία και το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Τώρα, ειδικότερα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη Μονάδα Υγείας των Τρικάλων, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν εργαστήρια τα οποία λειτουργούν, το Βιοπαθολογικό και το Ακτινοδιαγνωστικό. Αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα.

..... Όσον αφορά στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης έργου των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ που λήγουν εντός του 2013. Στη συνέχεια ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η παράταση.

Συνολικά από τις αναφορές που μας έχουν γίνει από τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι το 2013 θα λήξουν οι συμβάσεις 1.041 ιατρών και οδοντιάτρων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή υπάρχει ανάγκη καλύτερης λειτουργίας των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ -έχω αναφερθεί σ' αυτό και σε ερώτηση που συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο μόλις πριν από λίγες μέρες για αντίστοιχα προβλήματα σε άλλη μονάδα υγείας της χώρας- το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παράταση των συμβάσεων των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων. Αναφέρομαι στις συμβάσεις που λήγουν εντός του 2013.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μονιμοποίηση των ιατρών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση της παράτασης των συμβάσεών τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όσο για τους 1.860 ιατρούς και οδοντιάτρους που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους μετά από σχετική προκήρυξη η οποία έγινε το 2009 και βρισκόμαστε σε αναμονή οδηγιών και έγκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς του ν. 3986/2011. Όπως είναι γνωστό, αυτός ο νόμος προβλέπει ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων δεν μπορεί να ξεπερνάει το λόγο 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Με βάση αυτά τα δύο, λοιπόν, κινούμαστε το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν με το ιατρικό προσωπικό.
Επειδή γενικότερα έχει αναπτυχθεί μία φιλολογία για τον ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες μέρες και επειδή το θίξατε κι εσείς με τον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώσατε την ερώτησή σας, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά ότι ο στόχος μας δεν είναι ούτε η αποδυνάμωση ούτε η απαξίωση του ΕΟΠΥΥ.

Εντελώς αντίθετα, ο στόχος μας είναι η ισχυροποίηση του ρόλου και της παρουσίας του ΕΟΠΥΥ και ως αγοραστή, αλλά και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας μέσα, βέβαια, από την οργανωτική του αναδιάρθρωση. Παράλληλα –γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί- στόχος μας είναι και η βελτίωση της ικανότητας εισπράξεως των εισφορών που αντιστοιχούν στον ΕΟΠΥΥ.

Θέλουμε, ως αρμόδιο Υπουργείο, την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ. Νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρος σε αυτά τα οποία λέω. Όσα έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε απηχούν τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Οι ειδικοί, οι εμπειρογνώμονες, οι σοφοί μπορεί να υπάρχουν. Είναι καλοδεχούμενοι. Μπορεί να προτείνουν λύσεις, να επεξεργάζονται προτάσεις. Τις αποφάσεις, όμως, τις παίρνουν αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και όχι οι εμπειρογνώμονες ή οι τεχνοκράτες.
(Κύρια αγόρευση του υφυπουργού Υγείας Αντ. Μπέζα και αρμόδιου για τον ΕΟΠΥΥ και τα οικονομικά της Υγείας).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline