Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:43:09

Κώστας Ζαχαριάδης: Δωρίζετε τα ΕΛΠΕ στον Όμιλο Λάτση

Θα συζητήσουμε για την κύρωση τεσσάρων πολύ σημαντικών συμβάσεων, στις οποίες τέσσερις συμβάσεις μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι ένα θέμα που αφορά οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας.


Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Η επιλογή μας για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στις συμβάσεις δεν σχετίζεται μόνο με το μεγάλο οικονομικό όφελος του ελληνικού δημοσίου, αλλά και με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και την πολιτική ευθύνη για την τοπική ανάπτυξη, τα περιβαλλοντικά και γενικότερα τα κοινωνικά ζητήματα. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην γεωπολιτική σημασία της αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στη διαχείριση τιμών αργού πετρελαίου που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, όμως, δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, καθώς η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημοσίου από τα ΕΛΠΕ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής. Είπε: «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας. Είναι θέμα τιμήματος, γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αν πουλήσουμε, θα πουλήσουμε σε μία ικανοποιητική τιμή.».
Υπάρχει, κύριε Υπουργέ, κάτι που δεν είναι κατανοητό; Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κύριε Χατζηδάκη; Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε. Ξαναδιαβάζω τη δήλωση του Πρωθυπουργού: «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας. Είναι θέμα τιμήματος, γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι. Αν θέλουμε να πουλήσουμε, θα πουλήσουμε σε μία ικανοποιητική τιμή.». Άρα η στρατηγική είναι η πώληση και ψάχνουν την τιμή.
Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ένα αξεπέραστο κόμπλεξ από την πλευρά σας. Δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι η διοίκηση που όρισε το δημόσιο έκανε την εταιρεία κερδοφόρα την περίοδο 2015-2019, ενώ η διοίκηση του ιδιώτη την έβαζε μέσα.

Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας με μέσο όρο EBITDA τετραετίας την περίοδο 2015-2018 750 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα στον οποίο το δημόσιο συμμετέχει κατά 35.5% όπου δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές.
Διαβάζουμε ακόμη στον Τύπο ότι η Κυβέρνηση θέλει να δώσει προς πώληση τις μετοχές του δημοσίου πιθανώς μέσω χρηματιστηρίου και με ενδεχόμενη έκπτωση ενώ υπήρχε η δυνατότητα με premium μετοχές και κέρδος από 10% έως 30%. Παίζει κάποιος με τη μετοχή των ΕΛΠΕ στο χρηματιστήριο; Αν ναι, ποιος και γιατί;
Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015, υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ το δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται δε ότι ο διαγωνισμός απέβη τελικά άγονος και σήμερα η χώρα έχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα να εξετάσει όλες τις επιλογές σε νέο πλαίσιο.
Εμείς, λοιπόν, το λέμε καθαρά και το εισηγούμαστε να μην πουλήσουμε. Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
Εκτός, βέβαια, αν ισχύει η φήμη ότι θέλετε να δώσετε γη και υδρογονάνθρακες στον Όμιλο Λάτση. Αν δε, διαβάζει κάποιος με προσοχή τον Τύπο και όσα γράφονται και διαρρέονται, ίσως δεν αντιλαμβάνεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι δωρίζετε τα ΕΛΠΕ στον Όμιλο Λάτση, για να χρηματοδοτήσει και να εκκινήσει την επένδυση στο Ελληνικό.

Σε όλο αυτό πού είναι το δημόσιο συμφέρον; Η περιουσία του ελληνικού λαού πώς αξιοποιείται;

Πιο λογικό και πιο πιστευτό μου φαίνεται εμένα αυτό το σενάριο από τις ανοησίες και τις ασυναρτησίες που λέγονταν σε αυτήν εδώ την Αίθουσα την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ότι, δήθεν, η προηγούμενη Κυβέρνηση ήθελε να ανταλλάξει τη μη περικοπή των συντάξεων με το Μακεδονικό. Αυτό κάνετε, λοιπόν, και πανηγυρίζετε που έφυγαν οι ξένοι επενδυτές από το Ελληνικό. Έγινε, λέει, ελληνικό το Ελληνικό, θριαμβολογούσε μια φίλα προσκείμενη στην Κυβέρνηση ιστοσελίδα τις προηγούμενες ημέρες.
Οφείλω, όμως, να σημειώσω αναφορικά με τη διαδικασία της σύμβασης που σήμερα συζητάμε ότι παραλάβαμε απόλυτη ανοργανωσιά και σημαντικές ελλείψεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παραλάβαμε μια κακή στρατηγική με την προκήρυξη πολλών οικοπέδων, κάτι που μείωνε την αξία των δικαιωμάτων, το περίφημο Σχέδιο Μανιάτη.

Εμείς, ενεργοποιήσαμε και στελεχώσαμε τον αρμόδιο φορέα, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις offshore περιοχές. Και αυτό το προχώρησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρχει η αρμόδια υπεύθυνη αρχή για την ασφάλεια των γεωτρήσεων.
Απαγορεύσαμε, επιπλέον, την εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου με τον ν.4602/2019. Θεσπίσαμε τα περιφερειακά παρατηρητήρια για τη συμμετοχή της κοινωνίας και τον περιβαλλοντικό έλεγχο. Προχωρήσαμε επιπρόσθετα στην υπογραφή τριμερούς διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ και την Κύπρο για την αντιμετώπιση ατυχημάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο κάναμε πολύ μεγάλες αλλαγές που αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, όπου αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται η εκμετάλλευση σε περιοχές NATURA 2000, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στις προηγούμενες ρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση των επιδράσεων των ερευνών στα θαλάσσια θηλαστικά και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Εισαγάγαμε, επίσης, όλες τις προβλέψεις της ACCOBAMS και θέσαμε το ζήτημα ευθυνών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και επιπλέον ευθύνες στο επίπεδο των ερευνών εκτός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να προστατεύεται το οικοσύστημα. Και, βέβαια, στις τέσσερις συμβάσεις προβλέπεται σε ειδικό άρθρο η ύπαρξη ανεξάρτητου μελετητή εγκεκριμένου από τον εκμισθωτή για την αξιολόγηση των επιπτώσεων. Επίσης, αποκλείσαμε τις χερσαίες εξορύξεις. Όμως, όλα αυτά αφορούν τον περιβαλλοντικό παράγοντα των εξορύξεων.

Τίθεται εδώ, λοιπόν, ένα σημαντικό ερώτημα: Σε ποιο πλαίσιο της αγοράς και με ποιο σχέδιο θα παράγονται υδρογονάνθρακες, αν πρέπει πια να παράγονται και μέχρι πότε πρέπει να παράγονται. Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που εμείς τουλάχιστον παραδώσαμε ως προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλάμβανε το φυσικό αέριο, μόνο ως καύσιμο μετάβασης. Προέβλεπε τη μείωση του μετά το 2030 και πολύ μικρή συνεισφορά του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου πέφτει δραματικά στις μεταφορές, στον οικιακό τομέα και στον τριτογενή τομέα.

Μετέπειτα, όμως, τα ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα της διακυβερνητικής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς και η πολιτική μας δέσμευση για πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις, οδήγησαν τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί υπέρ του στόχου για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.
Δεν ακούσαμε τον ίδιο ακριβώς όρο από τον σημερινό Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ακούσαμε ότι συμφωνεί με τον στόχο αυτόν της Ευρώπης.
Θέλουμε, λοιπόν, κύριε Χατζηδάκη, να μας απαντήσει η Κυβέρνηση: Συμφωνεί με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της Ελλάδας, που εμείς βάζουμε με απόλυτους πλέον όρους;

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, στη διεθνή συζήτηση μετά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, τη Σιβηρία, την Αλάσκα, μετά το λιώσιμο των παγετώνων, τη στάση Μπολσονάρο και Τράμπ, ότι δεν πάει άλλο σε διεθνές επίπεδο. Όμως, όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε για μια ουσιαστική αλλαγή στους υδρογονάνθρακες και αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και για τη λειτουργία όλων των μεταρρυθμίσεων που σας παρουσίασα και στο θέμα της εκμετάλλευσης και έρευνας των υδρογονανθράκων και στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Δεν μπορούμε, όμως, να προχωρήσουμε, αν δεν έχουμε την επίσημη άποψη της Κυβέρνησης για το εθνικό σχέδιο, για την ενέργεια και το κλίμα. Υπάρχει θέση για το εθνικό σχέδιο, για την ενέργεια και το κλίμα; Ποιο είναι αυτό; Μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό;
Υπάρχει ένα ερώτημα: Ποιο είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συζητήσουμε για συμβάσεις εξορύξεων; Γιατί άλλο είναι να γνωρίζουμε τα αποθέματα της χώρας και να γνωρίζουμε γεωπολιτικά πώς θα εκμεταλλευτούμε ή ποια είναι η γεωπολιτική μας θέση και ισχύς, την οποία πρέπει να σημειώσω ότι η δική μας κυβέρνηση ενίσχυσε στην Ελλάδα μετά το 2015, και αλλιώς είναι να μην τα γνωρίζουμε.
Θα ακούσαμε ή δεν θα ακούσουμε τις φωνές που πληθαίνουν σε όλον τον κόσμο για την άμεση δράση κατά της κλιματικής αλλαγής; Η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος ή θα είναι ουραγός σε αυτή τη μάχη;

Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος. Έχετε ιδέα πόσο κοστίζει η απουσία σχεδίου και προετοιμασίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή; Θυμάστε την έκθεση, που είναι παλιά, του "STERN" για το ετήσιο κόστος στις ανεπτυγμένες οικονομίες; Κλιματική αλλαγή σημαίνει μεταξύ άλλων –επειδή συζητάμε και επικαιρότητα- και προσφυγικά μεταναστευτικά ρεύματα και εμφύλιες συρράξεις σε πολλές χώρες και καιρικές καταστροφές που προκαλούν ξεριζωμούς.

Θα ήθελα ένα σχόλιο, κύριε Χατζηδάκη, για τη σημερινή δήλωση Βορίδη, την οποία τη θεωρώ απάνθρωπη και θέλω να πιστεύω ότι δεν εκφράζει την πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών. Λέει ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλήθεια; Αυτή είναι η πολιτική και αξιακή παράδοση της χώρας και της Ευρώπης; Θα ακουστεί, λοιπόν, και στη Βουλή των Ελλήνων η φωνή της Γκρέτα που λέει ότι, όταν ο πλανήτης φτάνει στα όριά του, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με κέρδη και χρήματα; Θα ακούσετε το διεθνές σύνθημα ότι δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης, "there is not planet B"; Θα ακούσετε το «εάν ο πλανήτης ήταν τράπεζα, θα τον είχατε σώσει»;

Επειδή, λοιπόν, δεν ξεκαθαρίζετε τα πράγματα, επειδή το σχέδιο που έχετε κατά τη γνώμη μας, δεν αφορά το δημόσιο συμφέρον, εμείς τοποθετούμαστε με «παρών» και σας προειδοποιούμε και ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό εγκαίρως.

Σεβαστείτε τον περιουσία του, αξιοποιείστε τις δυνατότητες προς όφελος του δημοσίου. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Οι άχρηστες και αχρείαστες αυξήσεις της ΔΕΗ που θα πληρώσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο ύψος του 15% -τόσο αγαπάτε, κύριε Χατζηδάκη τη μεσαία τάξη- δείχνει τον τρόπο και την επιπολαιότητα με την οποία κινείστε. Ανοίγει, λοιπόν, και στη χώρα μας με καθυστέρηση μια μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Έστω τώρα, έστω στο και πέντε, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι μια βαθιά συζήτηση για τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι ζήτημα παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου. Το σημερινό μοντέλο και στην χώρα και διεθνώς δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά ούτε κοινωνικά βιώσιμο. Καταστρέφει το περιβάλλον και διευρύνει τις ανισότητες.

Για εμάς, λοιπόν, την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη της οικολογίας, οι οικονομίες και οι κοινωνίες του μέλλοντος επιβάλλεται να αντιμετωπίζουν την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάσταση των ζητημάτων ως μια αδιαίρετη ενότητα, κάτι το οποίο απουσιάζει παντελώς από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο και θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε

(Ο βιολόγος Κ.Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών)).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline