Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:44:00

Κώστας Σκανδαλίδης: Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Οταν συνεδρίαζε η Επιτροπή για τον προϋπολογισμό, ζήσαμε την αντιπαράθεση των εξαμήνων. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει τη σύγκριση του τελευταίου εξαμήνου του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του δεύτερου εξαμήνου του Αντώνη Σαμαρά, η δε Νέα Δημοκρατία επιστρατεύει τη σύγκριση του πρώτου εξαμήνου του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του πρώτου εξαμήνου του Αλέξη Τσίπρα.

Εχθές φτάσαμε στην αντιπαράθεση ποιος οδήγησε στην κρίση και ποιος τη χειρίστηκε καλύτερα. Επιστρατεύονται γι' αυτό αριθμοί επί αριθμών.

Εμένα μου έρχεται στο μυαλό μία σύγκριση, επειδή ήμουνα παρών και πέρυσι στον προϋπολογισμό. Είχα ακούσει τον κ. Σταϊκούρα, που ήταν Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ως Αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και είχε αναφέρει δέκα σημεία και χρωμάτισε εκείνο τον προϋπολογισμό με μελανά χρώματα. Τα ίδια δέκα σημεία, αν τα δείτε στην ουσία τους, επαναλαμβάνονται τώρα ως θέσεις της Κυβέρνησης στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτό με έκανε να πω με πολύ μεγάλη πειθώ, αν θέλετε, ότι είναι η ίδια οικονομική πολιτική, είναι οι ίδιοι στόχοι, ο ίδιος προϋπολογισμός, οι ίδιοι αριθμοί, με ελαφρές διαφοροποιήσεις.

Έτσι, δεν παρακολουθούμε μία αντιπαράθεση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και αναγκαζόμαστε να ακούμε μια ιδεολογική αντιπαράθεση, μάλλον θεωρητικού χαρακτήρα, για τον ρόλο της μεσαίας τάξης, για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα αυτών ή τον άλλων, γιατί οι αριθμοί δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Να πάρουμε, για παράδειγμα, το δημοσιονομικό κενό, την επίτευξη ή μη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε καλά, αλλά συνομολογείτε ότι είσαστε συμμέτοχοι για την αφαίμαξη των 7 δισεκατομμυρίων, που είναι τα ίδια και φέτος και του χρόνου. Διαφωνείτε σε μερικά εκατομμύρια παροχών επί θεωρητικής βάσεως.

Συγκρούεστε για το ποιος επιστρέφει τα περισσότερα στα ελάχιστα που δίνετε από αυτά που έχετε πάρει, αντί μιλάτε για μόνιμα μέτρα στήριξης όπως αυτά που εμείς προτείνουμε

Συγκρούεστε για το ποιος επιστρέφει τα περισσότερα στα ελάχιστα που δίνετε από αυτά που έχετε πάρει, αντί να μιλάτε για μόνιμα μέτρα στήριξης, όπως αυτά που εμείς προτείνουμε συστηματικά και καταθέτουμε με σχέδια νόμου. Δηλαδή, η διαφορά ανάμεσα στη δική μας πολιτική και σε αυτή που από κοινού υιοθετείτε είναι τεράστια, γιατί η μία είναι αποσπασματική και η άλλη είναι μία πολιτική, που δημιουργεί δομές, που δημιουργεί κοινωνικό κράτος, που δημιουργεί μία διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

Χθες, λοιπόν, αυτή η συζήτηση κορυφώθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και του πρώην Υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα: Ποιος οδήγησε η χώρα στην κρίση; Ε, λοιπόν, εγώ σήμερα, θα σας πω τη δική μας άποψη για το ποιος οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Ο κοινός αντιμνημονιακός αγώνας ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας στηρίχθηκε στην ανιστόρητη καταγγελία ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Στην κρίση οδήγησε η απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ξεκινώντας από την απογραφή και φτάνοντας στον εκτροχιασμό του πενταπλασιασμό του ελλείμματος και του σχεδόν διπλασιασμού του χρέους.

Χθες επιχειρήθηκε η παραχάραξη αυτής της πραγματικότητας, για το έλλειμμα, παραδείγματος χάριν, ότι δήθεν η αύξηση ήταν μικρότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί και τα Ευρωπαϊκά Όργανα, όχι μόνο τότε, αλλά και μέχρι σήμερα, με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισαν οριστικά το θέμα, όταν η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, αλλά και η θέση του κ. Γιούνκερ πρόσφατα, ομολογούν ανενδοίαστα για την αβελτηρία εκείνης της πολιτικής της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που οδήγησε τελικά στον εκτροχιασμό.

Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι το 2004 παραδώσαμε μία οικονομία να αναπτύσσεται σε υψηλούς ρυθμούς, να οδηγεί χρόνο με το χρόνο σε συνεχή άνοδο του βιοτικού επιπέδου, θωρακισμένη με την ΟΝΕ και το ευρώ και επικυρωμένη με την Ολυμπιάδα. Είναι σαφές ότι αυτό που οδήγησε στην κρίση ήταν εκείνη η πολιτική. Και ειλικρινά, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πώς αυτά, τα πολύ απλά πράγματα, σήμερα επιχειρούνται να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή.

Τρίτον, η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ότι η αντιπαράθεση για το χθες για εσάς είναι μονόδρομος, επειδή δεν υπάρχει νέο αναπτυξιακό σχέδιο για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Δεν υπάρχει νέο σχέδιο, όχι για τους ποσοτικούς στόχους και τις μακροοικονομικές επιδιώξεις, αλλά για τους πραγματικούς όρους και τις προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης του μοντέλου και αναστροφής της αναπτυξιακής διαδικασίας, όπως όλοι πανθομολογούμε ότι έχουμε ανάγκη απόλυτη αυτή την εποχή. Αυτή η απουσία διαπερνά όλες τις γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού: Η αριθμολαγνεία, οι προσθαφαιρέσεις ποσοστών, οι ατέρμονες κωδικοί, οι συμβατικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, δεν συνιστούν νέα οικονομική πολιτική, πολύ περισσότερο δεν εντάσσονται και δεν οριοθετούν κανένα άμεσο ή μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο.

Μια καινούργια Κυβέρνηση -εγώ πιστεύω ότι θα όφειλε καταρχήν, αφού αλλάζει η πολιτική, αλλάξει σελίδα, μπαίνουμε σε καινούργιο πολιτικό χάρτη, έχουμε μία καινούργια εποχή- θα έπρεπε να φέρει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, όχι μόνο το μακροπρόθεσμο, αλλά και το μεσοπρόθεσμο και τους στόχους της, που μέσα εκεί εντάσσει το πρώτο βήμα της αλλαγής, που είναι η αναπτυξιακή της πολιτική για το 2020. Αυτό βγαίνει μέσα από τις γραμμές του προϋπολογισμού; Όύτε καν περιγράφεται στη Εισηγητική Έκθεση.

Πρέπει να ομολογήσω ότι προκαλούν τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν εκατέρωθεν ομνύοντας τη μεσαία τάξη, την οποία η μεν Νέα Δημοκρατία υιοθετεί, προσφέρει κάποιες οριζόντιες φοροελαφρύνσεις, αλλά αδυνατεί να τις συνδέσει με τις επενδύσεις και τις θέσεις απασχόλησης, όπως επίσης και με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αφού κυριολεκτικά την αποδυνάμωσε και την εγκατέλειψε, μέσα από μια πολιτική ανιστόρητης ταξικής ανάλυσης και τοποθέτησης, σήμερα με αλχημείες επιχειρεί να την υιοθετήσει προφανώς, για εκλογικούς σκοπούς. Όλα αυτά είναι πολύ μικρά για την εποχή μας και δείχνουν Κόμματα που δεν έχουν ορίζοντα το αύριο, παρά κοιτάνε μονάχα το χτες και χρησιμοποιούν το χτες για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους.

(Ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης είναι κορυφαίο, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αθηνών του ΚΙΝΑΛ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline