Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:53:15

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλύτερη κοινωνική πολιτική οι πολλές-καλές θέσεις εργασίας

«Είμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για τα εργασιακά, όχι μόνο γιατί η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κυβερνητική προτεραιότητα, ούτε απλώς γιατί πολλά από τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα κόμματα πάνω στα οποία στηρίχτηκε η σημερινή συνεδρίαση θα αποδείξω ότι είναι και ψεύτικα και παραπλανητικά, αλλά προκάλεσα τη σημερινή συνεδρίαση επειδή πιστεύω ότι, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας, αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο οι διαφορετικές ιδεολογικές μας αντιλήψεις.


Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίον θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητος. Έχω πει πολλές φορές από τότε που ήμουν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι να δημιουργούμε πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν και ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή άλλωστε ήταν και η συμφωνία αλήθειας, την οποία υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά, που είπαμε ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας, αλλά πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζομένους τους.

Αυτήν τη συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση. Και λυπάμαι ειλικρινά που για ένα τόσο σημαντικό θέμα ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να χωρέσει στην ερώτησή του μέσα σε δύο σελίδες τριπλάσια ψέματα και ανακρίβειες, παρουσιάζοντας για ακόμη μια φορά μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να απαντήσω και εγώ με τη σειρά μου με συγκεκριμένα δεδομένα.

Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ.
Καταθέτω τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά της Βουλής.
Δεύτερη ανακρίβεια. Υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι σήμερα υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια: Αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. Για την ακρίβεια, είναι εξήντα πέντε χιλιάδες επτακόσιοι δεκαοκτώ περισσότεροι από πέρυσι, όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Διακόσιες πενήντα επτά χιλιάδες τριακόσιες δεκατρείς ήταν το 2018, διακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες διακόσιες δώδεκα ήταν το 2019.
Καταθέτω στα Πρακτικά τον σχετικό πίνακα.

Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και ότι έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Ποια είναι η αλήθεια; Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν χίλιοι έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της δικής μας διακυβέρνησης, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ, ο δεύτερος μηχανισμός που έχουμε στη διάθεσή μας για να ελέγχουμε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, έλεγξαν είκοσι έξι χιλιάδες τέσσερις περιπτώσεις έναντι πόσων επί του τελευταίου εξαμήνου της δικής σας διακυβέρνησης, έντεκα χιλιάδων εξακοσίων είκοσι οκτώ.
Καταθέτω τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά.
Τέταρτο ψέμα. Υποστηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης. Ποια είναι η αλήθεια; Φέτος έχουμε ένα εκατομμύριο τριακόσιους εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιους ογδόντα δύο μόνιμους εργαζόμενους, εξήντα πέντε χιλιάδες επτακόσιους δεκαοκτώ περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειώθηκε και η πολύ μεγάλη έξαρση στη μερική απασχόληση, σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση.
Καταθέτω τα σχετικά στοιχεία.

Ψέμα πέμπτο. Επιμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας και επί της υπουργίας του κ. Βρούτση καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση και καλώς προβλέπεται αυτή η εξαίρεση σε περιπτώσεις όπου με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας μια επιχείρηση, για να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απόλυση όλων των εργαζομένων, μπορεί να ζητήσει και να συμφωνήσει σε μια εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο κανόνας, όμως, των συλλογικών συμβάσεων ισχύει πάντοτε. Και απόδειξη είναι αυτή η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία υπογράφτηκε μόλις τον Δεκέμβριο, για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας.
Την καταθέτω στα Πρακτικά.

Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο. Αναφέρεται ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του στο τι κάνουμε με τους πεντέμισι χιλιάδες επιστήμονες, ανέργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Αναρωτιέμαι, κύριε Τσίπρα: Όταν θίγετε αυτό το ζήτημα, δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μια σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι στην ίδια την προκήρυξη, την οποία βγάλατε εσείς, στο κεφάλαιο 6, γράφει «παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος» ή «μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου»; Είναι άκυρες; Δεν τα γνωρίζετε αυτά;
Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας, κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα.

Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να, λοιπόν, ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Η κοινωνική ευημερία εξαρτάται από το εάν δημιουργούνται καθημερινά πιο πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Θα έρθω σ' αυτό το θέμα στη συνέχεια της ομιλίας μου, αλλά ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει την απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Όχι προσλήψεις στο δημόσιο και πάντως όχι εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, με διαδικασίες οι οποίες δυστυχώς συντηρούν πελατειακές σχέσεις και δημιουργούν συχνά πλασματικές ανάγκες.

Αυτή ήταν η πραγματικότητα την οποία κληρονομήσαμε και γι' αυτό και οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν ευκολότερα, όπως ευκολότερα πρέπει να ελέγχονται και οι λόγοι για τους οποίους λύνεται μια εργασιακή σχέση. Για να το πω διαφορετικά, κοινωνία και οικονομία ευημερούν, όταν οι επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους.
Από την άλλη πλευρά, η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει προς τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας της εργασίας και όχι να αποκλίνει. Γι' αυτό, άλλωστε, το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή έχει επιλέξει ως οδηγό του τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

(Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οικονομολόγος και Πρωθυπουργός της Ελλάδος)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline