Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:37:18

Γιάννης Βρούτσης: Oι απολύσεις των εργαζόμενων

«...Είδατε ότι η προληπτική στάση των γρήγορων και γενναίων και δύσκολων αποφάσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας στον τομέα της υγείας από το να κλείσουμε τα σχολεία, να σταματήσουμε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων δείχνει ότι στο σκέλος του ισοζυγίου με τις άλλες χώρες έχουμε κάποια καλύτερη επίδοση, συγκριτικά πάντα μιλάω.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιπτώσεις οι κοινωνικές είναι τεράστιες. Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Σταματήσαμε τη λειτουργία καταστημάτων με διοικητική απόφαση. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει άμεση επίπτωση στην οικονομία. Επιχειρηματίας με δύο εργαζόμενους με τρεις εργαζόμενους, με πέντε, με δέκα, με εκατό, με χίλιους βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Γι' αυτό, λοιπόν, τα μέτρα τα οποία πήραμε χθες ήταν η δεύτερη δέσμη μέτρων και τα οποία αφορούσαν αυτά τα ζητήματα.
Αυτό που πράγματι επιβεβαιώνω είναι ότι βλέπω στην ΕΡΓΑΝΗ -την ΕΡΓΑΝΗ που δημιουργήθηκε το 2013- ένα απογοητευτικό νούμερο, μείον 41.000 στο ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Μάρτιο, ενώ πέρυσι ήταν θετικό. Όλα τα χρόνια ήταν θετικά ακόμα και την περίοδο των μνημονίων ο Μάρτιος είχε πάντα θετικό ισοζύγιο.

Το χθεσινό δείχνει ότι υπάρχει ένας πανικός ότι οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις, τις οποίες εγώ θεωρώ άδικες, αδικαιολόγητες. Δεν έπρεπε να υπάρξει πανικός, διότι αυτή η κρίση είναι προσωρινού χαρακτήρα ούτε λουκέτο μπαίνει στις επιχειρήσεις. Ένα διοικητικό μέτρο αναστολής της λειτουργίας τους είναι.

Και πάνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο, κάνω έκκληση δια Βήματος Βουλής να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες, οι οποίες μπορεί υποτίθεται νομικά να έχουν έρεισμα να μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις, όμως, δεν είναι ούτε ηθικά σωστές ούτε οικονομικά σωστές ούτε κοινωνικά σωστές, διότι από την κρίση ή θα βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι ή θα ηττηθούμε όλοι.

Η χώρα μας γονατίζει οικονομικά, όπως και η παγκόσμια οικονομία, όλες οι χώρες. Έχουμε υποχρέωση στην κρίση αυτή να συμβάλουμε όλοι, πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, όλοι θα συμβάλλουμε και θα βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι από αυτή την κρίση, θα νικήσουμε, θα βγούμε ενωμένοι, γι' αυτό όλοι πρέπει να μην βλέπουν τον εαυτό τους, να βλέπουν το εμείς.

Στις περιπτώσεις τώρα των επιχειρήσεων, οι οποίες έκλεισαν με διοικητική εντολή, αναστείλαμε τη λειτουργία τους, δεν σημαίνει ότι κλείνουν για πάντα. Αυτές οι επιχειρήσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξανανοίξουν, θα ξανανοίξουν μόλις περάσει η κρίση. Φαίνονται κάποια σημάδια, ακούμε διάφορα πράγματα από τους επιστήμονες. Ναι, αυτό, λοιπόν, κάποια στιγμή θα γίνει. Δεν βάζουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις. Την επόμενη μέρα, καθώς θα κλείσει ο κύκλος της κρίσης, πρέπει όλοι μαζί να είμαστε έτοιμοι, ενωμένοι να ανοίξει το αμορτισέρ της οικονομίας μας και πάλι, να σηκωθεί και πάλι και πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και ως κοινωνία και ως οικονομία και πάνω από όλα να είμαστε υγιείς.

Άρα, λοιπόν, το μέτρο το οποίο πήραμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μέτρο του Υπουργείου Εργασίας, περί απαγόρευσης των απολύσεων μόνο στις επιχειρήσεις -και είναι πάρα πολλές αυτές που αναστείλαμε τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή- είναι πρωτοφανές και πρωτόγνωρο. Είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν συνάδει με την λειτουργία μιας κανονικής οικονομίας, αλλά δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες.

Δεν πιστεύουμε πότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η απαγόρευση των απολύσεων είναι στοιχείο εξυγίανσης μιας οικονομίας ή βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της. Είναι καταστροφικό το να απαγορεύεις τις απολύσεις. Το κάνουμε, όμως, γιατί είμαστε σε ειδικές συνθήκες, δεν πρέπει να υπάρξει πανικός στον επιχειρηματικό κόσμο, πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με σύνεση και είναι αλληλεγγύη. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτό το περιβάλλον των επιχειρήσεων δεν παίρνουν μισθό, διότι ο εργατικός νόμος λέει ότι από τη στιγμή που κόβεται με διοικητική εντολή η λειτουργία της επιχείρησης δεν πληρώνονται. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει μισθολογικό κόστος, πρώτον.

Δεύτερον, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαγγείλαμε χθες για όλο αυτό τον πληθυσμό των εργαζομένων, θα τις καλύψουμε πλήρως στο ύψος του μισθού που είχαν. Άρα, δεν υπάρχει ούτε βάρος ασφαλιστικών εισφορών. Άρα, αναρωτιέμαι γιατί ένας επιχειρηματίας, που του αναστείλαμε προσωρινά την λειτουργία της επιχείρησης του, να προχωράει σε απολύσεις;

Γι' αυτό, λοιπόν, αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτό το δύσκολο, το έκτακτο μέτρο το οποίο την επόμενη μέρα της κρίσης θα ανασταλεί. Δεν μπορεί να λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία, μια οικονομία που πρέπει να λειτουργεί σε περιβάλλον αναπτυξιακό, όπως όλες οι άλλες χώρες, σε περιβάλλον που να απαγορεύονται οι απολύσεις. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό, το κάνουμε όμως για να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο την κρίση.»

(Ο οικονομολόγος Γιάννης Βρούτσης είναι βουλευτής και υπουργός Εργασίας)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline