Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:08:30

Νίκη Κεραμέως: Το πρόβλημα ως λύση και όχι η λύση ως πρόβλημα σε Γυμνάσια και Λύκεια

«....Ας ξεκινήσουμε με ένα αγαπημένο σας θέμα: Την απέχθειά σας κ. Φίλη για οτιδήποτε άπτεται του ιδιωτικού τομέα. Λέτε στην ερώτησή σας ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη δωρεάν παραχώρηση από τη CISCO της πλατφόρμας της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αναλάβουν εξολοκλήρου το έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς.


Όταν, κύριε Φίλη, προετοιμαζόμασταν για την πανδημία, στους δημόσιους φορείς στραφήκαμε, στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ξέρετε, κύριε Φίλη, όμως, πώς μας παραδώσατε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο; Θα έπρεπε να ξέρετε, γιατί ήσασταν Υπουργός Παιδείας. Μπορούσε να σηκώσει περίπου πεντακόσιους ταυτόχρονους χρήστες. Επαναλαμβάνω: Πεντακόσιους!

Πόσους μαθητές έχουμε στη χώρα, κύριε Φίλη; Έχουμε 1.400.000 μαθητές. Μπορούσε να σηκώσει πεντακόσιους μαθητές το σχολικό δίκτυο, ενώ οι μαθητές της χώρας είναι 1.400.000.

Είχαμε, λοιπόν, πεντακόσιους ταυτόχρονους χρήστες, ενώ στην πραγματικότητα είχαμε πάνω από επτακόσιες πενήντα χιλιάδες συμμετοχές μαθητών καθημερινά σε ψηφιακές τάξεις. Είχαμε δεκαέξι εκατομμύρια πεντακόσιες ογδόντα τρεις χιλιάδες επτακόσιες ογδόντα συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις. Και αυτά δεν είναι και τα τελευταία στοιχεία. Είχαμε πάνω από σαράντα χιλιάδες εννιακόσες πενήντα επτά ψηφιακές τάξεις την ημέρα, κύριε Φίλη. Παράλληλα, με όλη αυτή τη διαχείριση της κρίσης, πλάι στην εκπαιδευτική κοινότητα, φροντίσαμε και να ενισχύσουμε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

.......Πάμε, όμως, να δούμε και τα ζητήματα εξοπλισμού στα σχολεία. Τον Ιούνιο του 2019, κύριε Φίλη, παραδώσατε τη διακυβέρνηση της χώρας στις αρχές Ιουλίου με τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες φορητές συσκευές για όλη τη χώρα. Εμείς σε μόλις δύο μήνες πανδημίας, φροντίσαμε για τον επιπλέον εξοπλισμό είκοσι χιλιάδων συσκευών μέσω δωρεών και έχουμε ήδη δρομολογήσει διαδικασίες ΕΣΠΑ για άλλες σαράντα οχτώ χιλιάδες οχτακόσιες συσκευές. Όλα αυτά τα κάνουμε εν μέσω πανδημίας. Εσείς, λοιπόν, είχατε τεσσεράμισι χιλιάδες φορητές συσκευές. Εμείς παρέχουμε πάνω από εβδομήντα χιλιάδες συσκευές σε μόλις λίγους μήνες.

.......Ας πάρουμε, όμως, μια απόσταση από τα πράγματα, κύριε Φίλη. Γιατί είμαστε εδώ σήμερα; Γιατί δεν θέλατε εξαρχής την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Την πολεμήσατε λυσσαλέα. Αντί να συστρατευθείτε στην εθνική προσπάθειά τους μήνες της κρίσης, αντιταχθήκατε στην εξ αποστάσεως και όλο βρίσκατε προβλήματα. Λύσεις ποτέ! Μόνο προβλήματα!
Έτσι αντιταχθήκατε και στο άνοιγμα των σχολείων παρά την καθοδική πορεία της νόσου, παρά τις ομόφωνες συστάσεις των ειδικών. Λέγατε: «Μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο η επαναλειτουργία των Γυμνασίων, της Α΄ και Β΄ Λυκείου». Ακόμα και τον κ. Τσιόδρα λοιδορήσατε, κύριε Φίλη, σχολιάζοντας με αφορμή τις δηλώσεις του για το άνοιγμα των σχολείων: «Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου και ριψοκίνδυνοι πειραματισμοί με την υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους».

Έχετε καλύτερη επιστημονική άποψη για την πορεία της επιδημίας; Και τι θα θέλατε, λοιπόν, για να καταλάβουμε; Θα θέλατε να αφήσουμε τα παιδιά μας έξι μήνες στο σκοτάδι; Ποια είναι η αντιπρόταση σας; Ποια είναι η αντίρρησή σας; Από τις 11 Μαΐου που επαναλειτούργησε η Γ΄ Λυκείου και εν συνεχεία όλο το Γυμνάσιο και το Λύκειο σε όλα τα σχολεία δεν παρατηρήθηκε, ευτυχώς, ούτε ένα κρούσμα. Κι αυτό σας ενοχλεί, κύριε Φίλη;
Σας ενοχλεί που οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Σας ενοχλεί που πέτυχε, όχι η Κυβέρνηση, αλλά η χώρα και η εκπαιδευτική κοινότητα μια μεγάλη νίκη; Σας ενοχλεί μήπως οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παραχώρησαν δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Προτιμάτε να επιβαρύνεται ο πολίτης ή να αποκλείονται οι μαθητές από την πρόσβαση στην εκπαίδευση; Σκοτάδι κι εκεί, κύριε Φίλη;
Χθες διάβασα μια δήλωση σας. Σας ενόχλησε ότι δήθεν το 60%, λέτε εσείς, δεν πηγαίνει στο σχολείο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Το 61%.
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Καταρχάς, για να είμαστε ακριβείς, το ποσοστό συμμετοχής στο Γυμνάσιο και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου είναι 49% και πλησιάζει το 50%. Γιατί δόθηκε αυτή η δυνατότητα; Γιατί το υπαγόρευσαν οι ειδικοί, χάρη στους οποίους οδηγηθήκαμε με εξαιρετική πορεία τους δύσκολους αυτούς μήνες της κρίσης. Οι ειδικοί είπαν το εξής: Να μπορεί στη βάση απλής δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα να απουσιάζει κάποιος, γιατί κάποιος στο οικογενειακό του περιβάλλον μπορεί να ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή μπορεί να νοσεί. Οι ειδικοί, λοιπόν, συνέστησαν αυτήν την απλή δήλωση, γιατί; Για να προστατεύσουμε την ατομική υγεία, την οικογενειακή υγεία, τη δημόσια υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύριε Φίλη, τι λέτε εσείς για το 50% που πηγαίνει σχολείο; Και τι λέτε και για το άλλο 50% που δεν πηγαίνει; Για τους μεν παρόντες προτιμάτε να μην ανοίξει το σχολείο. Για τους δε αναγκαστικά απόντες, δεν θέλετε τη μετάδοση μαθήματος από την τάξη. Χαρακτηριστικός ΣΥΡΙΖΑ! Αρνητισμός παντού! Όλοι στο σκοτάδι!

Και τώρα η αποκατάσταση της αλήθειας, κύριε Φίλη. Λέτε στην επίκαιρη ερώτησή σας ότι διαψεύδει τάχα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τους ισχυρισμούς μου περί διαβούλευσης.
Κύριε Φίλη, διαβάζουμε άλλα κείμενα; Η ίδια η Αρχή λέει: «Μετά από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής». Πού είναι η διάψευση; Επιβεβαιώνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι και η διαβούλευση έγινε και ενσωματώσαμε ακριβώς τις παρατηρήσεις της Αρχής.
Βεβαίως, η Αρχή λέει και κάτι άλλο το οποίο κατά την προσφιλή τακτική δεν το αναφέρετε. Λέει η Αρχή: «Ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας της μετάδοσης ακριβώς του μαθήματος είναι καταρχήν νόμιμος». Το είπατε αυτό, κύριε Φίλη; Δεν το βρήκα στην ερώτησή σας. Δεν θυμάμαι να το έχετε αναφέρει πουθενά αυτό.

Ειρήσθω εν παρόδω, έχει ένα ενδιαφέρον ότι όψιμα γίνεστε υπερασπιστής των Ανεξάρτητων Αρχών που επί Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θέλατε ακόμα και να τις καταργήσετε.
Κύριε Φίλη, ήμουνα ξεκάθαρη εξ αρχής στο θέμα της μετάδοσης μαθημάτων. Όταν η πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να προβλέψει τη δυνατότητα για πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως.

Φέραμε συγκεκριμένη ρύθμιση στη Βουλή. Διαμηνύσαμε ότι θα την προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Αυτό ακριβώς κάναμε, φέραμε υπουργική απόφαση, φέραμε εγκύκλιο κατ' εφαρμογή της διάταξης και λάβαμε μέριμνα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι εκπαιδευτικοί, όπως ακριβώς με εξαιρετικό τρόπο εφάρμοσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθ' όλη τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, έτσι και τώρα καλούνται να δώσουν με τη σειρά τους τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Λέτε ότι η ρύθμιση αυτή δεν συναντάται σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Κύριε Φίλη, έχετε εικόνα τι γίνεται στον κόσμο; Δεν θα σας πάω σε χώρες όπως η Αμερική, που αυτό το σύστημα εφαρμόζεται εκτενώς. Μην πάμε μακριά. Ας μείνουμε στην Ευρώπη. Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι το σύστημα αυτό της ζωντανής μετάδοσης μαθήματος εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ολλανδία -το ξέρετε;- για παιδιά που έχουν σοβαρές ασθένειες και πρέπει να απουσιάσουν; Αδιάβαστοι πάλι, κύριε Φίλη.

........Κλείνω, κύριε Πρόεδρε με το εξής: Κύριε Φίλη, μετά λύπης είδα άλλη μια επίκαιρη ερώτησή σας που αντί να συμβάλλει στον διάλογο ψάχνει μόνο να βρει προβλήματα. Εμείς βρίσκουμε λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Εσείς βρίσκετε πρόβλημα σε κάθε λύση. Έχετε παραμείνει στη στείρα αντιπαράθεση, στον ΣΥΡΙΖΑ του «Όχι σε όλα». Όλη η χώρα άλλαξε, πήγε μπροστά. Εσείς μείνατε απλώς ίδιοι! ( Η νομικός Νίκη Κεραμέως είναι βουλευτής Β΄. Αθηνών βόρειου Τομέα της ΝΔ και υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline