Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  22:32:38

Οι πάντες τίμησαν τον Π. Μπακογιάννη

Οι δολοφόνοι του δεν κατόρθωσαν να διχάσουν και να σκιάσουν την μνήμη και τις ιδέες τους. Στη φράση «εθνική συμφιλίωση» η οποία «παραμένει ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα», συνόψισαν τη συνεισφορά του Παύλου Μπακογιάννη οι ομιλητές στην εκδήλωση συλλογικής μνήμης που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.


Στην αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία έδωσαν το «παρών» πολιτικοί απ' όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι η εθνική συμφιλίωση για την οποία αγωνίστηκε ο Π. Μπακογιάννης παραμένει διαχρονικό ζητούμενο στην ιστορία της Ελλάδας και ειδικά σήμερα που υπάρχει κίνδυνος ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε απαξίωση των θεσμών.

Οι πολίτες απαιτούν εθνική συνεννόηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Έφερε ως θετικό παράδειγμα τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων της οικονομικής κρίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για ταύτιση ιδεολογιών, αλλά για μια συνεννόηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος. Αναφερόμενος στον Π. Μπακογιάννη, τόνισε ότι «δεν ξεχώριζε αριστερό και δεξιό» και έλεγε ότι «η Δημοκρατία δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι». Δεν χωρούν εφησυχασμοί, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του, κάνοντας έκκληση για ενότητα, με τη φράση «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά».

Με την ίδια έκκληση για μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση έκλεισε την εκδήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι είναι κρίμα να παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Ο Παύλος Μπακογιάννης ενώνει" είναι ο τίτλος εκδήλωσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών και αν κρίνει κανείς από τις πολιτικές παρουσίες στην αίθουσα, ισχύει απολύτως.

Εκτός από τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ακροατήριο βρίσκονται στελέχη όχι μόνο της Ν.Δ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα την εκδήλωση για τον Παύλο Μπακογιάννη παρακολουθούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Βύρων Πολύδωρας και Δημήτρης Σιούφας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και ο "σκιώδης υπουργός" Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και η Λιάνα Κανέλλη, από τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Ρεπούση, οι ανεξάρτητοι πλέον Σπύρος Λυκούδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός, από τη Ν.Δ ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Φωτεινή Πιπιλή, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Κοντογιάννης, Κώστας Κοντογεώργος, Χρήστος Δήμας, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Ψυχάρης, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, από το ΠΑΣΟΚ οι Παναγιώτης Ρήγας και Δημήτρης Σαλτούρος, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Βότσια και ο καθηγητής πανεπιστημίου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline