Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:08:30

40 «βαριά» ονόματα της λίστας Λαγκάρντ πάνε για έλεγχο

Κλείνουν τρία χρόνια ήδη από τότε που ανακαλύφθηκαν οι σκανδαλώδεις καταθέσεις σε Τράπεζα της Ελβετίας. Με τις άλλες χώρες, από τη Γερμανία έως τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν εισπράξει αρκετά χρήματα από τέτοιους παραβάτες, λαθραίους καταθέτες.

Ωστόσο ελπίζουμε ακόμη. Στο τελικό στάδιο για ακόμα 40 «βαριά» ονόματα της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ, που διατηρούσαν καταθέσεις εκατομμυρίων στην HSBC της Ζυρίχης, έχει εισέλθει η έρευνα των φορολογικών αρχών (ΣΔΟΕ-ΔΟΥ), που καλούν για εξηγήσεις πολλούς από αυτούς τους επιχειρηματίες προκειμένου να τους δώσουν τη δυνατότητα να αιτιολογήσουν αυτά τα ποσά.

Τις επόμενες ημέρες, ίσως μετά το τέλος του Νοεμβρίου, οι 40 αυτοί φάκελοι θα διαβιβαστούν στους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή, όπως και στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα και επιβλέποντα την έρευνα για τη λίστα Γιάννη Δραγάτση.

Μεταξύ αυτών για τους οποίους ολοκληρώνεται ο έλεγχος είναι: Ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας σούπερ μάρκετ, μέλος μεγάλης οικογένειας κατασκευαστών εργοληπτών, γνωστός πολιτικός μηχανικός, μεγαλοεπιχειρηματίας που πρόσφατα είχε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη για άλλο θέμα, γυναίκα-μέλος εφοπλιστικής οικογένειας, ο αδελφός γνωστού εμπόρου ειδών σπιτιού, ο σύζυγος (μέλος δικηγορικής οικογένειας) γυναίκας που ανήκει σε παλιά οικογένεια παραγωγής οινοπνευματωδών, γνωστός επιχειρηματίας στην αιολική ενέργεια κ.ά.

Οπως αναφέρει το capital.gr, οι φάκελοι αυτοί θα προωθηθούν αρμοδίως μετά από τους πρώτους 10 (μεταξύ των οποίων και 7 μεγαλοεπιχειρηματίες), για τους οποίους έχουν δρομολογηθεί ήδη οι εξελίξεις. Για αυτούς τους 7 εντοπίζεται, κατά πληροφορίες, φοροδιαφυγή από (τουλάχιστον) 2 έως 10 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που ασχολείται με τα δημόσια έργα, δύο επιφανή ονόματα που κατά το παρελθόν είχαν τεράστιες εταιρείες τροφίμων και ποτών, μεγαλοεπιχειρηματίας στον χώρο του εμπορίου και ένας βιομήχανος.

Οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν ήδη από τις ΔΟΥ και έδωσαν εξηγήσεις, ενώ τώρα η υπόθεση θα φτάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι πιθανόν -με βάση τη δικαστηριακή πρακτική- θα απαγγείλουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα. Βέβαια, αν προχωρήσουν στην καταβολή του οφειλόμενου φόρου (που με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάνει το 50% της απόκλισης), ουσιαστικά θα λήξει η ποινική εμπλοκή τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline