Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:06:54

Αννα Βαγενά: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

Κύριοι Υπουργοί, κυρία Υπουργός –δεν ξέρω πώς είναι ακριβώς η προσφώνηση, αλλά δεν έχει σημασία, σας τιμώ ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο- αγαπητοί συνάδελφοι, η πολύ σύντομη ομιλία μου θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς».

Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που το πρώτο νομοσχέδιο που συζητάμε σε αυτή την Βουλή είναι αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για μένα σε μια αριστερή κυβέρνηση ο άνθρωπος πρέπει να είναι και είναι πάνω απ' όλα. Γιατί ο άνθρωπος είναι πάνω από τους αριθμούς, γιατί τόσα χρόνια ακούμε νούμερα και αριθμούς και πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πετύχουμε και όλα αυτά από ανθρώπους που έχουν λυμένο το οικονομικό τους πρόβλημα με τεράστιους μισθούς και αποφασίζουν για τις τύχες άλλων ανθρώπων που δεν έχουν στην κυριολεξία τίποτα.

Μας μίλησε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για τα μέτρα που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φτώχειας, δεν μας είπε όμως ποιος δημιούργησε αυτή τη φτώχεια. Αφού επί πέντε χρόνια εξαθλίωσαν τον κόσμο, μετά του πρόσφεραν συσσίτια.

Ποιος θα θεραπεύσει τις ψυχές των ανθρώπων από την ταπείνωση της ουράς των συσσιτίων; Ποιος θα αποτιμήσει κάποτε την καταστροφή που έγινε όλα αυτά τα χρόνια στις ψυχές των παιδιών που έζησαν σε παγωμένα σπίτια, χωρίς ηλεκτρικό, με ελάχιστο ή καθόλου φαγητό και βλέποντας τους γονείς τους ανήμπορους να τους βοηθήσουν; Όλοι μιλούν για δημοσιονομικό κόστος. Ποιος θα μιλήσει επιτέλους για το ανθρώπινο κόστος, για στραπατσαρισμένες ψυχές;

Άκουσα ακόμα να λέγεται ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και βιαστικά επεξεργασμένο και ότι έρχονται με αυτό τροπολογίες κλπ. Αυτοί που τα λένε δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Εγώ για το μόνο πράγμα που θα ήθελα να παρακαλέσω και να επισημάνω είναι να ψηφιστεί και κυρίως να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο το γρηγορότερο, γιατί πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που δεν ξέρουν αν θα μπορούν να επιβιώσουν τον επόμενο μήνα και αν θα βρεθούν στο δρόμο μαζί με τα παιδιά τους.

Επίσης, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο είναι σωστό, γιατί αντιμετωπίζει τους συνανθρώπους μας που ζουν στη φτώχεια, όχι με μορφές φιλανθρωπίας ταπεινωτικές, αλλά με τρόπο που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά τους, πληρώνοντάς τους το ενοίκιο και παρέχοντάς τους ηλεκτρονική κάρτα για να ψωνίζουν τα βασικά αγαθά.

Αυτό για μένα είναι σημαντικό - η ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας. Όχι άλλη ταπείνωση!
Άκουσα να γίνεται μεγάλη συζήτηση για την τρόικα και πώς θα λέγεται και αν θα είναι «οι θεσμοί». Θέλω να σας αναφέρω κάτι, επειδή παρατηρώ πολύ τις λεπτομέρειες. Αυτό που θα σας πω είναι αλήθεια. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μόλις ο κ. Σόιμπλε με περισσό θράσος επέμενε να ονομάσει ξανά τους θεσμούς «τρόικα» -δεν το έλεγε από την αρχή, έγινε μετά, στη συνέχεια- την επόμενη έσπευσαν να υιοθετήσουν τη λέξη ξανά και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και των εταίρων τους. Με λίγα λόγια, πήραν γραμμή αμέσως. Μέχρι τότε απέφευγαν να την ονομάσουν τρόικα.

Εντάξει, κύριοι, αυτό να κάνετε, να ταυτίζεστε απόλυτα με τους φίλους σας -να μην πω με τα αφεντικά σας- τη Γερμανία και λοιπούς και αφήστε μας να πούμε και κανένα όχι και να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, έστω και δύσκολος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μία πρόταση προς τον Πρόεδρο. Δεν ξέρω το τυπικό, πώς γίνεται. Όλοι οι Βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου να υπογράψουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη παρέμβαση που έγινε την ώρα που συνεδρίαζε χθες το Κοινοβούλιο σχετικά με το αν είναι μονομερής αυτή η ενέργεια. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση της λαϊκής βούλησης και είναι τεράστια προσβολή για όλους μας αυτή η παρέμβαση. Προτείνω λοιπόν να υπογράψουμε όλοι ανεξαιρέτως οι Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ένα ψήφισμα-διαμαρτυρία.

(Η γνωστή ηθοποιός και θιασάρχης Αννα Βαγενά είναι βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline