Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  20:34:07

«Η Ευρώπη ας το καταλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση»

Μάλλον υπερβολές, ασυνήθιστες για ένα υπουργό Εξωτερικών και ασύμβατες για ένα καθηγητή και διεθνολόγο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια συνέντευξη «εφ΄όλης της ύλης» στην ειδησεογραφική πύλη Huffington Post Italia.

«Όταν στην πολιτική χρησιμοποιούνται κάποια μέσα, ο σκοπός είναι να φέρουμε την άλλη πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Δεν θεωρούμε ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται οι κυρώσεις, προκειμένου να εξοντώσεις την άλλη πλευρά, διότι δημιουργείς μόνον αστάθεια και μπορεί και να οδηγηθείς και σε χάος. Θυμίζω δε, ότι επί πάρα πολλά χρόνια όλη η Δύση κουνούσε το δάχτυλο μπροστά στην Ελλάδα, επειδή είχαμε κάνει το εμπάργκο στη FYROM.

Ο πρωθυπουργός πάει στη Ρωσία, θέλοντας να ενισχύσει τη συνεργασία μας με μια σημαντική χώρα για την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και για το εμπόριό μας. Πάει σε μια χώρα με την οποία έχουμε μεγάλο έλλειμμα, αφού οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας. 'Αρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό» τόνισε αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και στο θέμα την κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το «πόσο δύσκολη είναι», ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η κατάσταση πρέπει να είναι δύσκολη, νομίζω ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν δύσκολη την κατάσταση. Θεωρώ ότι κάποιοι έχουν και πολιτικές σκοπιμότητες στην αντιμετώπιση της Ελλάδος. Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι ένας μεγάλος, ιστορικός θεσμός που ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η στήριξη στους κανόνες δικαίου και η αναζήτηση συμβιβασμών. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι θα υπάρξει κάποιος ο οποίος θα παραβιάσει κανόνες δικαίου, που είναι θετικοί ως προς την Ελλάδα ή θα αποφύγει έναν καλό και δημιουργικό συμβιβασμό, τον οποίο και επιδιώκουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές, παράλληλα, ότι υπάρχουν δυο ξεχωριστά πράγματα, τα οποία είναι το χρέος, και η πολιτική, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λέει ότι θα πληρώσει τις δόσεις της, αλλά και ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για να αναπτυχθεί η χώρα και η οικονομία της. «Κάποιοι, μόλις ακούνε ότι θα αλλάξουμε την πολιτική, ψευδώς λένε ότι δεν θέλουμε να πληρώνουμε και ότι είμαστε τεμπέληδες» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline