Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:17:42

Έπεσε στα βαθιά ο Θ. Λιακουνάκος

Η τρίτη κατά σειρά υπόθεση εξοπλιστικού προγράμματος, για την οποία κατηγορείται ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ήταν τελικά αυτή που τον οδήγησε στη φυλακή.

Το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από μία απολογία που κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, ο επιχειρηματίας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, κατηγορείται για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς σύμφωνα με το βαρύτατο κατηγορητήριο, μέσω offshore εταιρίας (Ιντεράξιον), η οποία -κατ' ομολόγια του- του ανήκει, φέρεται να διακίνησε "μίζα" ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ. Τελικοί αποδέκτες είναι -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη- οι καταδικασθέντες πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και διευθυντής Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος.

Τα επίμαχα ποσά φέρονται ότι προήλθαν από την Σουηδική εταιρία "Ερικσον" που προμήθευσε στη χώρα μας τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ, τα οποία θα τοποθετούνταν στα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπράερ. Η προμήθεια εγκρίθηκε ως αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξιας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο Θ. Λιανουνάκος υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, ότι ίδρυσε την Ιντεράξιον μαζί με δυο ακόμα άτομα από τα οποία όμως το ένα δεν βρίσκεται στη ζωή, κατονομάζοντάς τα.

Εν λευκώ -όπως είπε- διαχειριστής της εταιρίας ήταν ο Βρετανός δικηγόρος Κόλεριτζ, ο οποίος εμπλέκεται και στην υπόθεση των αρμάτων Leopard, για την οποία ελέγχεται και ο Θ. Λιακουνάκος, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά, που ο Θωμάς Λιακουνάκος βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης αντιμέτωπος με κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Ήδη έχει ζητηθεί να παραπεμφθεί σε δίκη για την περιβόητη υπόθεση του "Ηλεκτρονικού Πολέμου, με είσηγηση της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός επιχειρηματίας κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, ενώ στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κρίθηκε από την εισαγγελική λειτουργό, πως θα πρέπει να καθίσουν ακόμη 17 πρόσωπα.
Πρόκειται για τρεις πρώην διευθυντές εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, αλλά και 14 αξιωματούχους, για την παραπομπή των οποίων -όπως και για το Θωμά Λιακουνάκο-- θα αποφανθεί οριστικά το Συμβούλιο Εφετών.

Η έρευνα για τον "Ηλεκτρονικό Πόλεμο" ήταν η πρώτη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Θωμάς Λιακουνάκος και απασχόλησε τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία, κατά την κατηγορία, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, από τα 40 εκατ, ευρώ, στα οποία ανερχόταν η επίμαχη προμήθεια, στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, μολονότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία, απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001.

Ο Θ. Λιακουνάκος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, που του αποδίδονται, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η διαμάχη της εταιρείας Sonak με το ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει στη διαιτησία, όπου τελικώς δικαιώθηκε η εταιρία. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο έχει κληθεί να καταβάλει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Τα Leopard

Το όνομα του επιχειρηματία έχει εμπλακεί και στην υπόθεση για την προμήθεια των αρμάτων μάχη Leopard, ένα από τα ακριβότερα όπλα που αγόρασε η χώρα μας. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες και σε βάρος κρατικών αξιωματούχων για κακουργηματικές πράξεις.

Οι εισαγγελικές αρχές - κατά την προκαταρκτική έρευνα - εξέτασαν εάν υλοποιήθηκε η εν λόγω σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, η οποία προέβλεπε ότι τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όμως, από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την έρευνα, ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων κρίθηκε ότι δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.
Η έρευνα επανήλθε στην επικαιρότητα πρόσφατα, όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή σκέλος της δικογραφίας που αφορά στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του, το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline