Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:21:09

Ισπανοί αριστεροί: Επέτειος ντροπής η ανακάλυψη της Αμερικής

Καθώς ο βασιλιάς Φελίπε παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της Εθνικής Εορτής της Ισπανίας, πολλοί από τους νέους Αριστερούς δημάρχους της χώρας συντάχθηκαν με το διογκούμενο κίνημα που αμφισβητεί τον εορτασμό της επετείου της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Την Δευτέρα, χιλιάδες Ισπανοί κυμάτιζαν σημαίες και επευφημούσαν καθώς 3.400 ένστολοι στρατιώτες παρήλαυναν στους δρόμους της Μαδρίτης. Την ώρα που πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό, αφήνοντας ένα ίχνος καπνού στα κίτρινα και κόκκινα χρώματα της ισπανικής σημαίας, η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου επέκρινε την εθνική εορτή που τιμά την άφιξη του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο και τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας.

«Ντροπή που ένα έθνος γιορτάζει μια γενοκτονία και μάλιστα με μια στρατιωτική παρέλαση που κοστίζει 800.000 ευρώ» έγραψε στο Twitter. Την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλά άλλα μέλη του κόμματός της Barcelona En Comú.

«Ποτέ δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Σφαγιάσαμε και καταπιέσαμε μια ήπειρο και τους πολιτισμούς της στο όνομα του Θεού. Τίποτα για να γιορτάσουμε», έγραψε και ο Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ, δήμαρχος της νότιας πόλης Κάντιθ, ο οποίος εξελέγη με την στήριξη των Podemos.

Η Τερέζα Ροντρίγκεθ, ηγέτης των Podemos στην Ανδαλουσία, τόνισε: «Νομίζω ότι μια εθνική εορτή πρέπει να τιμά την δική μας απελευθέρωση, όχι την δουλεία των άλλων».

Το tweet της συνοδεύθηκε με μια εικόνα από ένα πανό που έγραφε: «Η Αμερική δεν ανακαλύφθηκε, υπέστη εισβολή και λεηλασία. Στην Αμερική, υπήρχαν ήδη πολιτισμοί».

Τα σχόλιά τους εντάσσονται σε ένα διατλαντικό κίνημα που επιδιώκει να στρέψει την προσοχή από την άφιξη του Κολόμβου το 1492 στον Νέο Κόσμο στην ανάδειξη των πολιτισμών που εκτοπίστηκαν μετά την άφιξή του. Στις ΗΠΑ, πόλεις όπως το Σιάτλ έχουν προσχωρήσει στο κίνημα, μετονομάζοντας την Ημέρα του Κολόμβου σε Ημέρα Αυτοχθόνων Λαών.

Η αποφασιστική στάση των Αριστερων δημάρχων της Ισπανίας ανέδειξε την πόλωση της ισπανικής κοινωνίας και συγκρούστηκε με τις χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και - σε μικρότερους αριθμούς - της Βαρκελώνης και της Παμπλόνα, για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο της χώρας.

Η στάση τους έρχεται επίσης σε έντονη αντίθεση με τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόϊ, ο οποίος προώθησε την ιδέα μιας κοινής επετείου μεταξύ Ισπανών και Λατινοαμερικανών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline