Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές χωρίς ιταλικό ταμπεραμέντο

Οι Ιταλοί προσέρχονται σε τέσσερις εβδομάδες στην κάλπη και λόγοι να ανησυχεί η υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί: το υψηλό δημόσιο χρέος, οι αντι-Ευρωπαίοι λαϊκιστές του Μπέπε Γκρίλο, η Λέγκα του Βορρά που είναι φίλη της γαλλικής ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν ή το αειθαλές της ιταλικής πολιτικής, ο επανερχόμενος Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ανησυχίες επί ανησυχιών που όμως φαίνεται πως δεν σκοτίζουν καθόλου τις αγορές, σημειώνει στην ανάλυσή της η Tageszeitung του Βερολίνου.

«Η διαφορά στις τιμές αποδόσεων των ομολόγων Γερμανίας και Ιταλίας βρίσκεται στο καθησυχαστικό 1,3%, κι ας δίνουν οι δημοσκοπήσεις σχεδόν 30% στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, 12 με 13 τοις εκατό στη Λέγκα και 16 με 18 τοις εκατό στη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Κι αυτό οφείλεται σε μια ασυνήθιστη για προεκλογικές περιόδους εξέλιξη. Συνήθως τα αντίπαλα κόμματα ξεσπαθώνουν ρητορικά όσο πλησιάζει η κάλπη. Στην Ιταλία λοιπόν γίνεται το αντίθετο. Όλοι σχεδόν καταβάλλουν προσπάθειες να είναι πιο ήπιοι απ' ότι πριν.»

Το Κίνημα διέγραψε από το πρόγραμμά του το δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, οι άνθρωποι του Μπερλουσκόνι διαδίδουν ότι παρά την προεκλογική συνεργασία ο Καβαλιέρε δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Λέγκα, και κανείς δεν πιστεύει τον Ματέο Ρέντσι της κεντροαριστεράς ότι ουδέποτε θα συνεργαζόταν με έναν Μπερλουσκόνι. Το συμπέρασμα της Tageszeitung: Χάος και αστάθεια δεν πρόκειται να υπάρξουν στην Ιταλία. Τα κόμματα ξέρουν ότι η 4η Μαρτίου δεν θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι αντί να ακονίζουν τα σπαθιά τους έβγαλαν τα όργανα προετοιμάζοντας τις μελλοντικές κυβερνητικές παστάδες.

Πολυμέσα