Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:30:46

Σκοπιανό: Ο Ντιμιτρόφ βγήκε στο αντάρτικο

Σε μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται η υπόθεση - Με αμηχανία παρακολουθεί το Μαξίμου όσα συμβαίνουν στα Σκόπια - Ενημέρωση ζητά η ΝΔ.


Πέρασε άλλη μία μέρα χωρίς το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζάεφ στον Τσίπρα και όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε την Παρασκευή θα τηλεφωνήσει. «Θα ήθελα να τηλεφωνήσω στον Τσίπρα» είπε ο Ζάεφ την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα δεν έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα, όχι τόσο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά με την ίδια του κυβέρνηση. Δηλώνει πάντως αισιόδοξος.

Όπως φαίνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχει βγει στο αντάρτικο. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπάρχει ο ορίζοντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -σε 15 μέρες- αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι σε τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις.

«Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και θέτει ως νέο ορόσημο τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να πιέζει, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στις συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ηγέτες των δύο χωρών να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Στην Αθήνα οι εξελίξεις από τα Σκόπια και το τηλεφώνημα που δεν λέει να γίνει προκαλεί εκνευρισμό. «Δυστυχώς κάποιοι παίζουν παιχνίδια» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πάντως, η τοποθέτηση του Ντιμιτρόφ προκάλεσε αμηχανία μάλλον και στον ίδιο τον Ζάεφ, οποίος δεν την σχολίασε, αρκούμενος να δηλώσει ότι παραμένει αισιόδοξος.

Σιωπή από το Μαξίμου

Η ΝΔ διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Το ερώτημα είναι, αν νoμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει την χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά» τονίζει η Πειραιώς.

Παράλληλα, ο αρμόδιος Τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος, καταγγέλλει τη σιωπή του Μαξίμου, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις αποκαλύψεις του πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι για συμφωνία. Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε ενημέρωση από το Μαξίμου και τον υπουργό σχετικά με αυτή την εξέλιξη, ωστόσο όπως καταγγέλλει μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline