Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:46:24

Η δύσκολη μάχη του Νίκου Σπίρτζη

Πως υπονομεύθηκε το αυστηρό πλαίσιο προστασίας των ταξί, που είχε γίνει και εφαρμοσθεί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Νέα δυσάρεστα δεδομένα φαίνεται να πλήξουν τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί από την άδικη και μειωτική επιλογή των Βρυξελλών να εξισώσει την αμερικανική πολυεθνική UBER με τους αυθεντικούς επαγγελματίες της μίσθωση υπηρεσιών οχημάτων. Με απαίτηση να περιληφθεί και να ψηφισθεί ειδική διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο μέχρι την επόμενη Τετάρτη και μάλιστα παρά την σταθερή θέση του υπουργείου Μεταφορών- Υποδομών, όμως με την θετική εισήγηση των επιτελών της πλατείας Συντάγματος.

Ειδικότερα, με πλήρη κατάργηση κάθε ρήτρας διασφάλισης για τους όρους λειτουργίας της UBRER, μετά από επέμβαση-υποστηριξη συγκεκριμένων λόμπυ επιρροής παραγόντων των Βρυξελλών αλλά και των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών, στα οποία εντάσσεται και το ελληνικό υπουργείο, με επικεφαλής τον Ευκλ. Τσακαλώτο και αναπληρωτή τον Γεώργιου Χουλιαράκη και υφυπουργό εσόδων και φορολογίας την Αικατ. Παπανάτσιου.
Ασφαλώς δεν πρόκειται για προσωπική διαφωνία ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς κκ Σπίρτζη-Τσακαλώτο αλλά για μια διαφορά πολιτικής αντίληψης.
Με σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜEΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ UBER

Τα ΕΙΧ είναι Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης και κυρίως 9θέσια βανάκια που μεταφέρουν επιβάτες Τα προτιμούν ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και αποτελούν στόχο-μοχλό της αμερικανικής εταιρείας UBER, καθαρά ανταγωνιστικά προς τα ταξί αλλά συχνά και προς τα τουριστικά λεωφορεία..

Μέχρι το 2015 για να κυκλοφορούν έπρεπε να έχουν σύμβαση ενοικίασης για τουλάχιστον 12 ώρες. Για να αρχίσει η διαρκής ευνοϊκή μεταχείριση.
Από το 2ο μνημόνιο δεσμευτήκαμε και το αναγκαίο όριο έργου-σύμβασης μεταφοράς μειώθηκε σε 6ωρο και στο τρίτο μνημόνιο υποχωρήσαμε περισσότερο και έγινε τον Ιανουάριο του 2018 τρίωρο.

Η κύρια δραστηριότητά των οχημάτων της UBER είναι να εξυπηρετούν τουρίστες και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε αυτή η κατηγορία ειδικής μαζικής μεταφοράς. Να τονιστεί πως η μεταφορά από και προς ξενοδοχεία δωρεάν δεν αφορά αυτή τη χρονική δέσμευση.

Στο φετινό νόμο για τις μεταφορές καθορίσθηκαν για τους διαμεσολαβητές ενοικιάσεις ΕΙΧ ,οι αυστηροί κανόνες αδειοδότησης που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή την UBER καθώς κρίθηκε ότι ασχολούνται με καθαρά μεταφορικό έργο και όχι δήθεν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (αρθρο 13 νόμου 4530/18), όπως υποστήριζαν.

Επίσης ως πρόσθετη εγγύηση από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για τους ταξιτζήδες καθορίσθηκε ελάχιστο μίσθωμα στο 3ωρο ,πάντα ως απαραίτητο χρονικό όριο τήρησης για κάθε νέα μίσθωση.
Το IMF έβαλε ξαφνικά και ενώ δεν ήταν προαπαιτούμενο το θέμα το 3ωρο να γίνει μηδέν, να αφαιρεθεί-καταργηθείδηλαδή με επιχειρήματα το ελάχιστο μίσθωμα και τον τουρισμό.
Στην ουσία θέλει να εξυπηρετήσει την πολυεθνική UBER που σταμάτησε υπηρεσίες με ΕΙΧ και κάνει μόνο με ΕΔΧ δηλαδή συμβεβλημένοι ταξιτζήδες.

Για την UBER υπάρχουν αποφάσεις από Ευρωπαϊκό δικαστήριο και γαλλικά δικαστήρια ενώ Μεγάλη Βρετανία Γαλλία Ισπανία Βουλγαρία Πορτογαλία έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία της.
Δίνουν στην ουσία παράνομη λειτουργία ταξί από το παράθυρο με αυτή την πρόταση και για μια υπηρεσία που είναι καθαρά τουριστική μεταφορά για εκδρομές και διευκόλυνση επισκεπτών και μικρών group.

Παίζουν παιχνίδι UBER και αντιευρωπαϊκό.

Επίσης προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση από την ήττα του νόμου για τις μεταφορές όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφορών μας στήριξε και επλήγη η αντιπολίτευση.

Βάζουν ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν έχει δεσμευτεί ξαφνικά και υπόγεια, το οποίο στηρίζεται από κύκλους των υπουργείων. Οικονομικών (και της Ελλάδος, βεβαίως, που ασπάσθηκε ασμένως αυτή τη νέα ρύθμιση) και των κύκλων επιρροής των Βρυξελλών , που έχουν αναλάβει αυτή την εργολαβία υποστήριξης. Σε βάρος της έως τώρα πολιτικής της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, επίμονης και σταθεράς υπέρ των ελλήνων ιδιοκτητών και οδηγών ταξί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline