Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:45:06

Τέταρτο «όχι» από την Τουρκία στην αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών

Ένα ακόμα «όχι» ήρθε ξανά από το δικαστήριο της Αδριανούπολης, σε ένα ακόμα αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Έτσι οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης θα παραμείνουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Πρόκειται για το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στις φυλακές Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου.

Το αίτημα εξετάστηκε μόλις πέντε ημέρες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, την Κυριακή, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί νέα πενταετή θητεία με άρδην αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες. O ίδιος έχει συνδέσει την ποινική μεταχείριση των δύο στρατιωτικών με το μέλλον των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι, αλλά και το ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.

Η μετάθεση στην Άγκυρα

Προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος περί μη μόνιμης κατοικίας των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, ένας όρος που ζητά η τουρκική Δικαιοσύνη για να αποφυλακιστούν, το Συμβούλιο Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) αποφάσισε, προ ενός μήνα, να προτείνει τη μετάθεση των «δύο» σε διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα.

Το ΣΑΓΕ κατέθεσε την πρόταση αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών, και στη συνέχεια το αίτημα αυτό αναμένεται να περάσει με σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, σε συνέντευξή του, εντός των επομένων ημερών πρόκειται να προωθηθεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι δύο έλληνες στρατιωτικοί μετατίθενται στην Τουρκία.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να γίνει προκειμένου να έχουν σταθερή κατοικία στην Τουρκία, κάτι που σε επίπεδο νομικής αντιμετωπίσεως, το Δικαστήριο της Τουρκίας πρέπει πλέον να το δεχθεί, προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσει την άρση της προσωρινής κρατήσεώς τους και να αποφυλακιστούν.

Λογικώς, ως τέτοιες θέσεις για δύο στρατιωτικούς λογίζονται οι θέσεις παρά τω γραφείω του Ακολούθου Αμύνης ή του Στρατιωτικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, θέσεις για στρατιωτικούς μεν, οι οποίες όμως ρυθμίζονται και υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline