Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019  22:21:18

Υπέρ του Κουφοντίνα, κατά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Κοντονής για την άδεια

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αναφέρθηκε κατά τρόπο ατυχή και προβληματικό σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Πρακτορείο fm», στις αποδοκιμασίες, που δέχθηκε χθες κατά την επίσκεψή του στα Γιαννιτσά.

«Ήταν απολύτως οργανωμένη επίθεση από ορισμένους νεοναζί, οι οποίοι συνέπρατταν εκείνη την ώρα με επώνυμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν γύρω στους 15-20 τύπους από όλη την κοινωνία των Γιαννιτσών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ποιοι ήταν εκεί και τι επεδίωκαν. Μία οικτρή και καταγέλαστη μειοψηφία ολίγων περιθωριακών, που στη μία ομάδα προϊσταντο κάποιοι νεοναζί και στην άλλη σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η κατάσταση, που πρέπει να λύσει ο κ. Μητσοτάκης στο κόμμα του με αυτά που κάνει και με αυτά που δηλώνει κατά καιρούς», είπε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για οργανωμένο σχέδιο», εκτίμησε και υπογράμμισε: «Είναι τιμή μου να με υβρίζουν ακροδεξιοί και νοσταλγοί του Χίτλερ. Είναι τιμή μου και αυτό που είναι να κάνει η κυβέρνηση θα το κάνει παντού. Ούτε τους φοβόμαστε, ούτε βάζουμε νερό στο κρασί μας. Παίρνουμε την πολιτική ευθύνη αυτής της συμφωνίας (σ.σ. των Πρεσπών), η οποία είναι επωφελής για τον λαό και τον τόπο και την ιστορία της Μακεδονίας και αυτά που είναι να κάνουμε θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την υπόθεση Μπαρμπαρούση, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Από πολιτικής απόψεως είναι πλέον βέβαιο ότι κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι είναι και τι επιδιώκει αυτή η ναζιστική συμμορία (σ.σ. η Χρυσή Αυγή).

Έχουμε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχουμε τις επιθέσεις κατά μεταναστών και κατά συνδικαλιστών Αριστερών οργανώσεων, έχουμε την εκ του βήματος της Βουλής ρητορεία περί κατάλυσης του πολιτεύματος και της δημοκρατίας, μετά από αυτά κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι είναι αυτοί οι τύποι».
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του αντιεισαγγελέα εφετών που ανάρτησε στο facebook προσβλητικά σχόλια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε:

«Ήδη άμεσα ενήργησα κι εγώ κι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση και στο πειθαρχικό και στο ποινικό της σκέλος, διότι αυτά τα οποία διαβάσαμε ήταν ανεπίτρεπτα σχόλια και παρεμβάσεις εις βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού από έναν εισαγγελικό λειτουργό που και εκ της θέσεώς του -δηλαδή όσον αφορά τα θέματα του πειθαρχικού δικαίου που διέπουν αυτόν τον κλάδο είχαμε παραβίαση συγκεκριμένων κανόνων- και διερευνάται η πτυχή του ποινικού σκέλους αυτής της υπόθεσης, αν έχει υποπέσει σε ποινικά αδικήματα».
«Ο νόμος και ο οργανισμός ο οποίος διέπει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς προβλέπει μέχρι και την οριστική τους απομάκρυνση, αναλόγως το παράπτωμα και το αδίκημα στο οποίο υποπίπτουν», πρόσθεσε.

Κατά των ΗΠΑ, υπέρ του Κουφοντίνα

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της χορήγησης νέας άδειας εξόδου στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Κοντονής παρατήρησε: «Θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη πρακτική, που ακολουθείται από την άλλη πλευρά και το είχα αναφέρει και στον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο νόμος τηρείται και ισχύει έναντι πάντων στην Ελλάδα, δεν γίνονται εξαιρέσεις.

Επομένως, ο νόμος που ίσχυε όταν εμείς αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ισχύει και σήμερα. Απαιτείται ομοφωνία για την έκδοση απόφασης σχετικά με αίτημα άδειας σε κρατούμενο. Και στις τρεις περιπτώσεις, όπου ο συγκεκριμένος κρατούμενος έλαβε άδεια, υπήρξε ομοφωνία των μελών της Επιτροπής, που επιλαμβάνεται σε πρώτο βαθμό. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν δίδεται άδεια, επομένως ήταν και άστοχη αυτή η ανακοίνωση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα