Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019  00:07:12

Οι τρεις Πυλώνες του Ασφαλιστικού Μητσοτάκη

Τρεις Πυλώνες για το νέο Ασφαλιστικό, με τρεις βασικούς κανόνες για ασφάλιση περίθαλψη, σύνταξη (κύρια και επικουρική). Με διασφαλισμένη τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος όχι απλώς των Ταμείων αλλά και των εσόδων τους από τα οποία χρηματοδοτούνται οι περισσότερες συντάξεις.

Στη φιλοσοφία «εάν δουλεύεις περισσότερο, θα καταβάλλεις περισσότερες κρατήσεις για το μέλλον, δηλαδή θα παίρνεις περισσότερη σύνταξη . Εάν όμως δουλεύεις λιγότερο και λιγότερα χρόνια θα προσδοκάς σε μια βασική σύνταξη, οπωσδήποτε» ,θα στηρίζεται το Πρόγραμματης ΝΔ για το νέο Ασφαλιστικό που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ανατρέποντας έτσι το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου που είναι η τιμωρία της εργασίας.

Στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα αμείβει όσους εργάζονται περισσότερο.

Το νέο σύστημα που αναμένεται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.

Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε έναν προσωπικό τους λογαριασμό μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η σχετική ρύθμιση εισάγεται για να μη διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρίτο πυλώνα, που είναι η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.

Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές χώρες εδώ και χρόνια, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα