Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  00:22:26

Πανεπιστήμια σε απόγνωση: Διακίνηση ναρκωτικών, ανομία απάθεια από Πολιτεία

Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές ζητούν, όλο και πιο επιτακτικά, τη λήψη μέτρων για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών γύρω από τους χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ανδρέας Λοβέρδος, Περικλής Μήτκας, Στάθης Ευσταθόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Σε απόγνωση βρίσκονται πρυτανικές αρχές, φοιτητές, και το προσωπικό των πανεπιστημίων, σχετικά με τα τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών και τα περιστατικά ανομίας στα ΑΕΙ. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές ζητούν, όλο και πιο επιτακτικά, τη λήψη μέτρων για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών γύρω από τους χώρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα ναρκωτικά, και η απάθεια της Πολιτείας οδηγεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε σύγκληση την Τρίτη της Συγκλήτου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η συμβολική αναστολή της λειτουργίας του, καθώς καθημερινά καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά απειλών προς φοιτητές από τοξικομανείς που ζητούν χρήματα.

Τις 900 πλησιάζουν στο μεταξύ, οι υπογραφές των φοιτητών που απευθύνουν έκκληση για την αντιμετώπιση αντίστοιχου προβλήματος στο Αριστοτέλειο, θέμα που ανέδειξε και ο ΣΚΑΪ.

«Υπάρχουν πανεπιστημιακά Ιδρύματα που βρίσκονται σε απόγνωση και αυτό οφείλεται στις ακατανόητες ενέργειες της πολιτείας», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Ευσταθόπουλος, αποδεικνύεται και στην πράξη ότι η επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου όπως τη νομοθέτησε πριν από δυο χρόνια η κυβέρνηση, λειτουργεί ως άσυλο προστασίας της ανομίας. Κάλεσε τη συντεταγμένη πολιτεία να ξαναδεί το ζήτημα, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι πανεπιστημιακές αρχές καλούν την αστυνομία, η οποία όμως δεν έρχεται.
Τη συχνότερη παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στους χώρους της γύρω από την Πανεπιστημιούπολη ζητά μέσω του ΣΚΑΪ ο Περικλής Μήτκας, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στον απόηχο και της επιστολής διαμαρτυρίας την οποία απέστειλαν προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους αρμόδιους, φοιτήτριες και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδρύματος.

Ο κ. Μήτκας τόνισε ότι δεν είναι δουλειά ούτε των πρυτανικών αρχών ούτε των φοιτητών να συλλαμβάνουν ή να διώχνουν τους διακινητές ναρκωτικών και σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Πολιτείας.

Ο πρύτανης σημείωσε πως οι συλλήψεις των διακινητών πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση, ώστε να παίρνουν το μήνυμα οι διακινητές και να φεύγουν από του τους χώρους του πανεπιστήμιου.

«Όταν διαπράττεται ένα κακούργημα είναι αδιανόητο να λες ότι οι φοιτητές είναι αρμόδιοι να διώξουν τους διακινητές», επισήμανε από πλευράς του στον σταθμό μας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος μέσω συνέντευξης είχε στείλει μήνυμα προς το φοιτητικό κίνημα «να διεκδικήσει τους χώρους και την ακαδημαϊκή ειρήνη».

Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους φοιτητές να αυτοδικήσουν απέναντι σε εγκληματίες, την ώρα που λέει παράλληλα πως απαγορεύεται η αυτοδικία.

Όσον άφορα στην κατάληψη χώρου της Φιλοσοφικής από το Ρουβίκωνα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε ότι είναι αδιανόητο φοιτητές και καθηγητές να κάνουν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να εμποδίσουν την κατάληψη, τη στιγμή που ο πρύτανης δεν καλεί την αστυνομία για να διώξει τους καταληψίες.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βγάλουν το καπέλο της υποκρισίας και να δώσουν το μήνυμα ότι υπάρχει κράτος» είπε στο ΣΚΑΪ και η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψει ο προηγούμενος νόμος που έλεγε ότι το άσυλο αφορά τις αίθουσες διδασκαλίας των πανεπιστημίων, και όχι τον περιβάλλοντα χώρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline