Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  09:59:32

Έκρηξη στο Κολωνάκι: Πρόκειται για νεο-τρομοκρατία

Ιδιαίτερη ανησυχία στις Αρχές προκαλεί το σημείο που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, καθώς η οδός Σκουφά στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου αποτελεί πολυσύχναστο μέρος, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Λίγο μετά τις 15:00 η οδός Σκοφά δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στο σημείο της έκρηξης, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έστειλαν τα ευρήματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα για την κατασκευή της βόμβας, αλλά και για αυτούς που την τοποθέτησαν.

Τα πρώτα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγουν οι Αρχές από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πως εκρηκτικός μηχανισμός δεν παραπέμπει σε κάποια γνωστή τρομοκρατική ομάδα, αλλά «δείχνει» πως πρόκειται για «εκπαιδευόμενους» τρομοκράτες, οι οποίοι έκαναν πρόβα.

Αυτό προκύπτει και από τη συνδεσμολογία της βόμβας, η οποία αποτελούνταν από ρολόι και καλώδια που κατέληγαν σε εμπρηστική ύλη τύπου «Μολότοφ» (δύο φιάλες με εύφλεκτο υλικό) και όχι σε εκρηκτικό μηχανισμό τύπου δυναμίτιδας ή ΑΝΦΟ όπως συνηθίζεται. Αυτός ήταν και ο λόγος που ενώ έκρηξη που προκλήθηκε ήταν μεν ισχυρή, δεν ήταν όχι τόσο ώστε να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό, ή εκτεταμένες ζημιές.

Έτσι λοιπόν, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ο εμπρηστικός μηχανισμός και η συνδεσμολογία της βόμβας μάλλον ήταν μία δοκιμή χτυπήματος.
Τα στοιχεία αυτά κάνουν την Αντιτρομοκρατική να μιλάει για νέους τρομοκράτες που πειραματίζονται, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και κάποιο άλλο ενδεχόμενο για την ταυτότητα των δραστών, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα.
Υπενθυμίζεται, πως την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση μέχρι τώρα.

Το χρονικό

Όπως έγινε γνωστό, ο νεωκόρος αντιλήφθηκε το ύποπτο αντικείμενο περίπου στις 07.00 τη στιγμή που πήγαινε να ανοίξει την εκκλησία για τη θεία λειτουργία λόγω της εορτής του Αγίου Στεφάνου. Μετακίνησε το κουτί προς την αριστερή πλευρά σε ένα περβάζι ανάμεσα στην εκκλησία και σε παρακείμενη καφετέρια και ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έκαναν περιπολία ενημερώθηκαν για το περιστατικό ενώ στο σημείο έφτασε νωρίτερα περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων. Ένας από τους αστυνομικούς φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο προσέγγισε το σημείο που του υπέδειξε ο νεωκόρος και τη στιγμή που το πλησίαζε ο μηχανισμός εξερράγη.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο αστυνομικός στα χέρια και στο πρόσωπο και ελαφρύτερα ο νεωκόρος . Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε άμεσα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ο νεωκόρος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς.
Εκτιμάται πως ο δράστης ή οι δράστες άφησαν το κουτί κατά τις νυχτερινές ώρες. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού ενώ αναζητείται υλικό από κάμερες ασφαλείας προκειμένου να βρουν κάποια στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline