Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019  20:45:24

Επισήμως από χθες «Βόρεια Μακεδονία»: Με φιέστες η αλλαγή ονομασίας

Με φιέστες και κινήσεις εντυπωσιασμού η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει στη νέα εποχή θέλοντας η κυβέρνηση Ζάεφ να αναδείξει τα δεδομένα που δημιουργεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ με το νέο όνομα.

Από χθες αφαιρέθηκαν οι επιγραφές που έλεγαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σιγά – σιγά μπαίνει ένα North μπροστά. Ομως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη της ονομασίας καθώς είναι πολύ εύκολο το Βόρεια να ξεχαστεί γρήγορα και να μείνει το σκέτο Μακεδονία.

Σε ειδική τελετή σήμερα η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της χώρας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή και προφανώς θα θελήσει να δείξει ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης που έφερε αυτό το αποτέλεσμα

Από την πρόσοψη του κτιρίου έχει ήδη αφαιρεθεί η ονομασία «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και αναμένεται να αναρτηθεί η νέα επιγραφή «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα επόμενα βήματα

Ταυτόχρονα, η ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων θα δημοσιευθεί.
Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.
Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.

Το νέο όνομα θα αναγράφεται, επομένως, στις πινακίδες στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες αλλά και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα