Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:17:42

Το τρικ του ΣΥΡΙΖΑ με τις 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, αντί των ιερέων

Η πολυδιαφημισμένη «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα- Ιερώνυμου του περασμένου Νοεμβρίου για τις σχέσεις κράτους -Εκκλησίας, που στην πράξη ακυρώθηκε με το που ανακοινώθηκε λόγω αντιδράσεων των ιερέων αλλά και του Πατριαρχείου, επανήλθε προεκλογικά στο προσκήνιο με «νέες θέσεις» από πλευράς κυβερνήσεως...

Θέσεις, όμως, που δεν γίνονται αποδεκτές από πλευράς κλήρου ως «ασαφείς εις βάρος των ιερέων», αλλά και από τους δανειστές που ανησυχούν και προειδοποιούν ότι το τέχνασμα της κυβέρνησης να «διαγράψει» από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων 10.000 ιερέων (τους οποίους, όμως, δεσμεύεται ότι θα εξακολουθεί να πληρώνει στο διηνεκές από τον κρατικό προϋπολογισμό...) και η προεκλογική εξαγγελία ότι στην θέση του «κενού» που δημιουργείται στον δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο θα... προσλάβει 10.000 νέους υπαλλήλους, συνεπάγεται... δημοσιονομική επιβάρυνση 200 εκατομμυρίων ετησίως!

Η νέα «ρύθμιση», που συνιστά και τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης, προβλέπει ότι τελικά δεν αλλάζει το καθεστώς νομιμότητας των κληρικών, παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά... διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, και η μισθοδοσία τους θα καταβάλλεται από το υπό ίδρυση Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που... θα παίρνει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό εσαεί, και θα τον δίνει στους ιερείς.

Ποιο είναι το «τρικ» που επιχειρεί η κυβέρνηση, και επισημαίνουν τους κινδύνους του οι ιερείς: τυπικά, οι παπάδες και το πολιτικό προσωπικό της Εκκλησίας, διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το δημόσιο... παραμένοντας στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών που θα τους μισθοδοτεί μέσω «εξωτερικών πληρωμών» της Εκκλησίας (που δεν διαθέτει λογιστήριο...), με αποτέλεσμα αν «αύριο» η Εκκλησία δεν τους καταβάλλει τους μισθούς, παρά το γεγονός ότι θα έχει πάρει από το δημόσιο το αντίστοιχο ποσό, οι ιερείς δεν θα μπορούν να προσφύγουν εναντίον του δημοσίου,όπως σήμερα, αλλά εναντίον της Εκκλησίας!

Γι' αυτό, και ζητούν μαζί με την «νέα ρύθμιση» να υπάρξει έγγραφη και δεσμευτική αναφορά από πλευράς κράτους, ότι στην θέση των 10.000 ιερέων που (τυπικά) φεύγουν από τους καταλόγους της δημοσιοϋπαλληλίας, δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις 10.000 «αντ' αυτών»!

Αλλά, το ζήτημα για την κυβέρνηση, είναι να μπορεί (προεκλογικά- και δημιουργώντας «τετελεσμένα» για την επόμενη κυβέρνηση...) να υποσχεθεί και εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις νέων δημοσίων υπαλλήλων, στην λογική της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου που δήλωσε πρόσφατα στην Βουλή «όσοι είσθε δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι θέλετε να γίνετε, φροντίστε να μην γίνει κυβέρνηση η ΝΔ...»!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας «ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.»

Το θέμα, πάντως, δεν έχει κλείσει οριστικά. Με την νέα «ρύθμιση» απομένει να συμφωνήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο (που ενδιαφέρεται γιατί, πέραν των άλλων, εκτός νέου πλαισίου μένουν η Εκκλησία Κρήτης και των Νέων Χωρών), χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις των ιερέων (που απειλούν με «πόλεμο από άμβωνος»...), ενώ τις βαθιές ανησυχίες τους προς την κυβέρνηση για κίνδυνο «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, έχουν εκφράσει και οι δανειστές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline