Τρίτη 16 Απριλίου 2024  23:47:22

Το 17% του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ΝΔ

Τα συντριπτικά στοιχεία της τελευταίας δηµοσκόπησης της Marc για τις δηµοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα, πέραν των διαφορών που δείχνουν, καθώς και της καταβαράθρωσης του ΣΥΡΙΖΑίου υποψήφιου δηµάρχου, εν προκειµένω του κ. Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και της παγιωµένης πλέον µεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.∆, αποκαλύπτουν και ορισµένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Εν πρώτοις, φαίνεται ότι παγιώνεται σε διψήφιο ποσοστό η µετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα ∆ηµοκρατία. Το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί µε την πολύ χαµηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόµµατος, τα υψηλά ποσοστά αποδοκιµασίας της κυβερνητικής πολιτικής που καταγράφονται στα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων και το ψυχολογικό στοιχείο, που εκδηλώνεται συνήθως ενώπιον της κάλπης υπέρ του διαφαινόµενου νικητή υπό το βάρος της λεγόµενης χαµένης ψήφου, τότε εκτιµάται ότι προστίθενται και άλλοι λόγοι για την πρόβλεψη της νεοδηµοκρατικής αυτοδυναµίας. Αν θέλαµε να εξειδικεύσουµε όλα αυτά τα στοιχεία θα παρατηρούσαµε τα εξής:

Ως προς την απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.∆., αυτή υπολογίζεται από 11,7% (έρευνα του Ιανουαρίου της εταιρείας Rass) έως 17%, που έχει προκύψει από έρευνα της εταιρείας Pulse. Στο πλαίσιο δε της συνεχώς διαµορφούµενης µετακίνησης ψηφοφόρων, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στην τελευταία έρευνα της Marc για τη δηµαρχία των Αθηνών ένα σχεδόν 20% (για την ακρίβεια 19,6%) όσων προτιµούν για δήµαρχο Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη προέρχεται από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο µέτρο που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης υπερβαίνει κατά 7,1 ποσοστιαίες µονάδες το δηµοσκοπικό ποσοστό που η ίδια έρευνα αποδίδει στη Νέα ∆ηµοκρατία ως προς την πρόθεση ψήφου (38,3% ο Μπακογιάννης, 31,2% η Ν.∆.), αναλόγως θα πρέπει να αξιολογήσουµε και το ποσοστό που παίρνει ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής.

Πράγµατι, ο Ηλίας Κασιδιάρης λαµβάνει ένα ποσοστό 8,1%, όταν στην πρόθεση ψήφου στην ίδια έρευνα η Χρυσή Αυγή λαµβάνει 5,8%. Στη διαφορά αυτή -της µεγαλύτερης αποδοχής Κασιδιάρη σε σχέση µε το κόµµα του- έχει συµβάλει και το γεγονός ότι ένα ποσοστό 4,7% υπέρ του υποψηφίου της Χ.Α. προέρχεται κατευθείαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µάλιστα, σε δηµοσκόπηση η οποία είχε διενεργηθεί τον περασµένο ∆εκέµβριο στην Α' Αθηνών η Χρυσή Αυγή εµφανίζεται µε ποσοστό 19%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline