Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:24:19

Ο Ερντογάν είναι έτοιμος να επαναφέρει την θανατική ποινή στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζχέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε και πάλι ότι είναι έτοιμος να επαναφέρει την θανατική ποινή στην Τουρκία, ότι ήταν λάθος η κατάργηση της, όπως και ότι τον πειράζει το ότι χρειάζεται να ταΐζει στην φυλακή του υπαίτιους του πραξικοπήματος του 2016.


Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στην πόλη Ερεγλί , την οποία μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος πρόεδρος είπε : «Κάναμε λάθος όταν καταργήσαμε την θανατική ποινή. Γιατί; Την νύχτα της 15ης Ιουλίου (σ.σ.: του 2016 κατά την απόπειρα πραξικοπήματος) σκοτώθηκαν 251 συμπολίτες μας.
Ακόμη και αν περάσουν την ζωή τους στη φυλακή, με πειράζει το γεγονός, ότι πρέπει να τους ταΐζουμε. Εάν σε σχέση με αυτό η Βουλή μας λάβει τέτοια απόφαση, τότε θα την επικυρώσω».

Παρόμοιες δηλώσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει και τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας τότε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα αυτό» και, αν η Βουλή ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, ο ίδιος θα τον επικυρώσει.
Τον Φεβρουάριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε ασκήσει κριτική στην ηγεσία της Αιγύπτου επειδή υιοθετεί την θανατική ποινή ως τιμωρία, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή της ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Είχε επίσης δηλώσει ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε επαφές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμνπτέλ Φατάχ αλ Σίσι όσο «η χώρα δεν ανακοινώσει γενική αμνηστία».

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε εκ νέου και την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου, λέγοντας το εξής: «Αν η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δεν πράξει αυτό που πρέπει, τότε θα το κάνουμε εμείς. Στην περίπτωση αυτή θα κάνω διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Ο τρομοκράτης πρέπει να τιμωρηθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline